Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Shrnutí firemních výsledků v USA za 4Q10: Příliš rychlý růst

Shrnutí firemních výsledků v USA za 4Q10: Příliš rychlý růst

04.03.2011 17:40
Autor: Branislav Soták, Patria Finance

Americký akciový trh nabídnul ve své historii jen zřídkakdy obdobnou růstovou dynamiku, jako tomu bylo od září loňského roku. Rally charakterizoval nadstandardní výkon cyklických sektorů, nízká volatilita a postupně klesající zobchodované objemy. S příchodem nového roku a zvýšené nejistoty týkající se právě uplynulé výsledkové sezóny se tak zdálo, že je trh zralý na určitou korekci. Ta však na sebe nechávala čekat, zatímco jsme byli svědky spousty pozitivních překvapení z korporátní sféry a dlouhého sledu příznivých makrodat. Ty se tentokrát koncentrovaly především do měkkých indikátorů typu ISM nebo Philly Fed zachytávajících náladu v ekonomice. Navíc se k nim přidaly další náznaky stabilizace na trhu práce. Hlouběji se dívající investor ale mohl nabýt subjektivního dojmu, že výsledky a zejména výhledy korporací překonávají očekávání méně výrazně než v uplynulých čtvrtletích. Pokračování překotného tempa z posledních měsíců by přitom potřebovalo přesvědčivější čísla. Pro představu, index S&P 500 přidal od září do svého letošního maxima na úrovni 1 343 bodů 28 procent, což představuje přibližně 4procentní měsíční nárůst. I nejoptimističtější odhad pro hodnotu indexu na konci letošního roku z dílny Deutsche Bank implikuje pro zbytek roku pouze třetinové tempo růstu. Zpomalení/poklesu se tedy téměř jistě nevyhneme, trh v současnosti pouze čeká na záminky.

Ve srovnání s očekáváním trhu jsme byli svědky především pozitivních překvapení, když odhady předčilo 67 procent společností z indexu S&P 500 (po 77, 77 a 71 procentech v 1Q, 2Q a 3Q/2010). Z tohoto pohledu se nejčastěji dařilo společnostem v sektorech IT, zdravotnictví a cyklického spotřebního zboží. Nejméně pozitivních překvapení přišlo ze sektorů telekomunikací a utilit.

K 3. březnu oznámilo výsledky 492 z 500 společností v indexu S&P 500. Shrnutí nabízí níže uvedená tabulka. Překvapení se vztahují k průměrně očekávanému zisku na akcii v průzkumu agentury Bloomberg. Meziroční změna je vážená počtem akcií.

Meziroční růst zisků stagnoval na 33 procentech. Zpomalení neobešlo sektory průmyslu, IT, dlouhodobé spotřeby a utilit. Nejlépe si v meziročním srovnání vedly společnosti ze sektorů financí, materiálů a energií.

EPS Pozitivní překvapení  Negativní překvapení Meziroční změna
S&P 500 (492 z 500) 68% 24% 33%
       
Consumer Discretionary 74% 21% 15%
Consumer Staples 61% 24% 7%
Energy 70% 27% 43%
Financials 65% 30% 278%
Health Care 76% 10% 8%
Industrials 65% 21% 22%
Information Technology 80% 16% 20%
Materials 66% 31% 44%
Telecommunication 33% 67% 14%
Utilities 34% 55% -0,40%

Není náhodou, že se největším meziročním přírůstkem z „reálných“ sektorů ekonomiky prezentovaly základní materiály a energetika, které jsou vysoce citlivé na ekonomický cyklus. Nynější fáze stabilního růstu, která nahradila ranou fázi oživení z roku 2009, táhne vzhůru reálnou poptávku po komoditách, která se postupně přibližuje nabídkovým limitům a zpětně tak přiživuje ceny produkce. K tomu se navíc přidává investiční spekulativní poptávka živená nízkými sazbami, QE2, vzestupem tzv. komoditních ETFs a snahou zajistit se proti případnému budoucímu růstu inflace, který se může stát jedním z výsledků monetární expanze.

V meziročním srovnání zisků už po několikáté s přehledem vyčnívá finanční sektor. Děje se tak ale nejspíš naposled, jelikož je téměř 300procentní meziroční nárůst především odrazem bazického efektu, když v průběhu 4Q/2009 došlo ke splacení prostředků ze záchranného programu TARP velkými bankovními domy v čele s Bank of America a Citigroup.

Z výsledků technologických titulů je zřejmé, že oslabenou spotřebitelskou poptávku na rozvinutých trzích nadále poměrně úspěšně nahrazuje akcelerace investiční poptávky z korporátní sféry a rozvíjejících se trhů. Dokumentují to např. výsledky Dellu, nebo IBM. K tomu se přidává čím dál, tím očividnější trend dynamicky rostoucích oblastí datových přenosů, úložišť, serverové architektury a cloud technologií. Tyto tradičně dražší komponenty navíc v mnoha případech navyšují firemní ziskové marže. Úspěšnými reprezentanty tohoto trendu jsou např. JDS Uniphase, nebo Juniper Networks, ale také bující akviziční činnost v segmentu datových center a služeb. Samostatnou kapitolou je malá revoluce ve výpočetním výkonu mobilních procesorů, která nabírá na obrátkách. Profitují z ní výrobci mobilních čipů jako Qualcomm, či Nvidia. Rostoucí výpočetní výkon bezprostředně souvisí s narůstající oblibou mobilních zařízení, jako jsou chytré telefony, nebo tablety. Hvězdou v tomto segmentu je bezpochyby Apple.

Předpokládaný budoucí vývoj v americké korporátní sféře ilustruje níže uvedená tabulka. Uvedené změny jsou na meziroční bázi, vážené počtem akcií.

Očekávaný vývoj, průzkum Bloomberg

EPS 4Q10 1Q11 2Q11
S&P 500  25% 10% 8%
S&P 500 ex-financials 10% 9% 7%


Redakčně kráceno. Kompletní analýzu si klienti Patria Plus a Investor Plus mohou stáhnout ve formátu PDF – ZDE


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university