Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
S&P přistoupila k dvojímu downgradu, cílem Řecko a Portugalsko

S&P přistoupila k dvojímu downgradu, cílem Řecko a Portugalsko

29.03.2011 16:24, aktualizováno: 29.3. 16:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ratingová agentura Standard & Poor’s dnes poprvé přistoupila k snížení hodnocení závazků dvou zemí ve stejnou chvíli. Horší známky rozdala opět zemím z okraje eurozóny – Řecku a Portugalsku. Rating Řecka klesl o dva stupně hlouběji do pásma „junk“ a S&P nevyloučila další snížení, pokud dojde k dnes naznačené revizi dat popisujících vývoj Řeckého deficitu veřejných financí za loňský rok. Portugalský rating klesl o jeden stupeň a do nejrizikovější kategorie tak ještě nespadá. Argumentace pro oba kroky byla podobná – vyšší pravděpodobnost restrukturalizace, při níž utrpí věřitelé.

U Řecka Standard & Poor’s snížila rating z dosavadního stupně „BB+“ na nový „BB-„ s výhledem na udržení ratingu nadále negativním. „Jednání EU ve dnech 24. až 25. března potvrdilo naše předchozí očekávání, že finanční pomoci z budoucího záchranného mechanismu ESM může předcházet částečná restrukturalizace řeckého dluhu a že vládní dluh země bude podřazen splátkám pomoci z ESM,“ uvedla ve zdůvodnění kroku S&P . „Obě tato fakta jsou dle našeho názoru poškozující komerční věřitele,“ dodal analytik úvěrových rizik v S&P Marko Mrsnik. Shodné zdůvodnění ratingová agentura použila u Portugalska.

Podobně jako MMF má podoba budoucího ESM sloužit k finanční pomoci členským zemím EU, které ztratí běžný přístup na finanční trhy. ESM má požívat statutu preferovaného věřitele, což znamená, že závazky vůči němu budou předřazeny závazkům soukromých věřitelů s jedinou výjimkou, kterou je právě MMF. Před pravděpodobným dalších snížením ratingu Řecka a Portugalska S&P již dříve varovala s tím, že chce vyčkat právě na závěry summitu EU.

„Jsme přesvědčeni, že tyto předpoklady nového modelu ESM na pozadí vysokého řeckého dluhu a vysokým výpůjčních nákladů podkopou schopnost země navrátit se na finanční trh pro komerční půjčky do poloviny roku 2013 tak, jak bylo plánováno. Očekáváme, že po vypršení stávajícího programu finanční pomoci se Řecko bude muset obrátit s požadavkem na další podporu právě na ESM,“ uvedla S&P dále ke snížení ratingu země. Upozorňuje také na fakt, že Řecko zveřejnilo předběžná data roku 2010, u kterých se opětovně evropský statistický úřad Eurostat zabývá revizí údaje o schodku vládního rozpočtu (více ve zprávě ZDE). Pokud by došlo k přehodnocení v oblasti sociálního zabezpečení, tak jak naznačil úřad a řecká média, došlo by s největší pravděpodobností k nenaplnění cíle limitovat schodek úrovní 9,6 % HDP a číslo by zřejmě překročilo 10 %. S&P očekává, že za rok 2010 nedošlo k naplnění cíle schodku na 9,6 % HDP, stejně jako letos nedojde k dodržení cíle 7,5 % HDP. Úroveň celkového zadlužení dle S&P poroste ze za rok 2010 odhadovaných 144 % HDP na 160 % HDP v roce 2013, než začne postupně klesat.

„Rating země zůstává v režimu dohledu. Během tří měsíců jej potvrdíme v případě, že budou potvrzena stávající očekávání parametrů rozpočtu a dluhu. V případě dalšího zhoršení ale může přijít další snížení ratingu Řecka o jeden až dva stupně,“ uvedla S&P .

Hodnocení závazků Portugalska dnes ratingová agentury S&P snížila o jeden stupeň na „BBB-“. Každé další snížení ratingu země tak již srazí státní dluhopisy do pásma „junk“ sdružujícího vysoce rizikové obligace. O tom, že se situace vyvíjí rychle přitom svědčí fakt, že poslední downgrade portugalského ratingu S&P oznámila teprve minulý pátek.

Důvodem pro snížení ratingu Portugalska v minulém týdnu bylo tehdy dva dny staré odmítnutí balíku úsporných opatření menšinové socialistické vlády parlamentem. Portugalský premiér José Sócrates neobhájil své řešení zadlužených státních financí před opozicí a následně na svou funkci rezignoval. Výsledkem posledních událostí je podle Standard & Poor's zvýšená politická nejistota, která může umocnit nedůvěru trhu a s tím i riziko schopnosti Portugalska refinancovat své dluhy.

Minulý čtvrtek o dva stupně snížila rating Portugalska také konkurenční agentura Fitch Ratings, která jej nově hodnotí známkou „A-“. Třetí z velké trojice, agentura Moody's Investors Service má pro Portugalsko známku A3. S&P tak nadále hodnotí závazky Portugalska nejhůře ze všech.

Řecký akciový trh po snížení ratingu země od S&P nabral až 2,5% pokles na úrovní tržního indexu ASE. Největší řecká banka National Bank of Greece registruje více než 4% ztráty k 6,40 EUR/akcie, dvojka na trhu EFG Eurobank Ergasias SA odepisuje bezmála 7 % k 4,50 EUR/akcie.

Po snížení ratingu Řecka a Portugalska reagovaly mírným poklesem výnosy na německých desetiletých dluhopisech, které slouží jako benchmark pro další země. Z dopoledních až 3,32 procenta mírně ustoupil pod 3,3 procenta. Desetileté portugalské dluhopisy se dalších růstem k 7,97 % blíží k úrovni 8% výnosu a jsou nejvýše od rokou 1997. Dvouleté dluhopisy registrovaly po snížení ratingu země růst výnosů o 12 bps k 7,54 %.

(Zdroj: S&P , Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.