Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koalice se dohodla: Vítězem boje o vnitro Kubice, John protikorupčním vicepremiérem, Dobeš zůstává a dopravu povede Šmerda

Koalice se dohodla: Vítězem boje o vnitro Kubice, John protikorupčním vicepremiérem, Dobeš zůstává a dopravu povede Šmerda

19.04.2011 8:32
Autor: mediafax

Novým ministrem vnitra bude bývalý elitní policista Jan Kubice, potvrdil agentuře Mediafax předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík (STAN) po jednání K12. Jan Kubice je bývalý ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

"Dnes jsme dosáhli dohody o řešení vládní krize. Funkce ministra vnitra bude nabídnuta Janu Kubicemu," uvedl na noční tiskové konferenci předseda vlády Petr Nečas (ODS) a dodal: "Jan Kubice už předběžně vyjádřil souhlas." Předseda Věcí Veřejných (VV) Radek John, který sám vnitro v Kubiceho prospěch opouští a bude novým vicepremiérem pro boj s korupcí, dodal, že jméno nového ministra vnitra pro něj bylo ze seznamu deseti navržených jmen tím nejpřijatelnějším. "Jsem rám, že jsem mohl doporučit pana plukovníka Kubiceho," zmínil John s tím, že toto jméno je pro něj zárukou, že budou jím nastavené změny na vnitru pokračovat.

V kabinetu Petra Nečase na pozici ministra školství dál zůstane i Josef Dobeš, kterého premiér původně kvůli jeho působení v bezpečnostní agentuře ABL navrhl prezidentovi Václavu Klausovi na odvolání. "Tento návrh jsem stáhl," konstatoval Nečas s tím, že jeho kroku předcházela debata zástupců TOP 09 a ODS. Ministr financí Miroslav Kalousek agentuře Mediafax potvrdil, že jednání o dalším osudu Dobeše iniciovala TOP 09. "Varianty byly buď, že Dobeš zůstane, nebo že stávající vládní koalice skončí," řekl Kalousek Mediafaxu. Sám premiér další vedení rezortu školství stávajícím ministrem odůvodnil pokračujícími pracemi na projektu státních maturit, které v tomto roce probíhají poprvé na ostro.

VV navíc navrhnou svého ministra dopravy za svého stranického lídra Víta Bártu, který podal sám demisi. "Novým ministrem vnitra by pak měl být na návrh VV Radek Šmerda," uvedl Nečas. Šmerda už v posledních dnech z pozice náměstka rezort prakticky řídil.

Premiér dodal, že do konce června představí další personální změny, které se na základě výkonnosti jednotlivých ministrů v jeho kabinetu odehrají. Připojil také, že kabinet si do konce června znovu řekne o důvěru. Jestli o křeslo přijde ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), jehož odchod kvůli kauze ProMoPro a předraženému ozvučení českého předsednictví Evropské unii VV původně požadovaly a který sám nabídl svoji funkci k dispozici, Nečas nespecifikoval.

"Opravdu jsme se dohodli. Stojíme tu tak, jak jsme se stmelili, ne podle stranického klíče," uvedl na tiskové konferenci ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg s odkazem na to, že dvanáct vyjednavačů se postavilo před mikrofony a novináře promixovaně. "TOP 09 stojí za Petrem Nečasem a jsme velmi rádi, že můžeme pokračovat ve společném koaličním projektu," dodal Schwarzenberg.

Čtyři zástupci každé ze tří koaličních stran, tedy ODS, TOP 09 a VV, jednali v Kramářově vile přes pět hodin, od 19.00. Jejich cílem bylo najít východisko ze 14 dní trvající vládní krize. Klíčovou otázkou bylo, kdo a jakým způsobem obsadí právě post ministra vnitra, jaké místo dostane John a která ministerstva v kabinetu zůstanou VV.


Váš názor
  •  
    19.04.2011 10:39

    Benžemin Franklin řekl v dobách boje o USA:"Buď-to potáhneme všichni za jeden konec lana,nebo budeme viset na jeho obou koncích.Je vidět,že Nečas,Kárl i Radek Benžemina Franklina četli.
    Bob
    •  
      19.04.2011 16:23

      No jestli tihle něco četli, tak bych řekl, že to Franklin nebyl. To zasloužilý svazák Nečas určitě četl jinou literaturu. A u některých si nejsem jist zda vůbec něco četli, tedy mimo výpisu ze svého konta.
      miki1
  • Koaliční drzost
    19.04.2011 10:21

    Tady vláda a potažmo celá koalice ukázala co si myslí o lidech v tomto státě. Je to nehoráznost co předvedla. Většina problematických (hooodně slušně řečeno) zůstala ve vládě sedět dál a k nim přibyl další problematický !!!!! Jde jim jen o "koryta a moc" o nic jineho, na lidi a prospěch státu s.... !!!
    miki1
  • Kubice?
    19.04.2011 10:17

    Nemám slov. Zde platí staré české přísloví. "Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá".
    starik
  •  
    19.04.2011 8:58

    Kubice pomohl jednou a pomůže i podruhé
    Bobo
  •  
    19.04.2011 8:49

    Kdyby to nebylo tak smutné, tak bych se asi řechtal. Když si člověk uvědomí jaké vazby jsou na min. školství, je jasné že otěže drží kleptoman.
    Homo
    • )))))
      19.04.2011 10:24

      Kleptoman je good, alespoň neokrádá náš stát...horší to je s tím, že kluci nám předvadli, že jsou nesestřelitelní!!!
      ZUZKA
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.