Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Biggs: Červeň na trzích je přehnaná, akcie čeká dlouhodobá rally. Really?

Biggs: Červeň na trzích je přehnaná, akcie čeká dlouhodobá rally. Really?

23.05.2011 17:14
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Navyšování ziskových očekávání u amerických firem ze strany analytiků nejvýraznějším tempem za poslední rok je pro Bartona Biggse důvodem, přes výraznou červeň na evropských i amerických trzích, k tvrzení, že reakce investorů je přehnaná a akcie mají dostatek dechu na další růst. Průzkum Bloomberg mezi 9 tisíci analytiky a ekonomy ukázal na růst ziskových očekávání za měsíc do počátku května o bezmála 3 procenta a tržeb o 13 procent a to přes snížení odhadu růstu pro americkou ekonomiku na 2,7 procenta z 3,2 procenta.

„Prodejní reakce investorů je přehnaná. Ano, jak evropská dluhová krize, tak trh bydlení nebo blížící se omezení či konec stimulace ze strany Fedu jsou mezi argumenty, ale podle mého názoru se řada z nich vyřeší během následujících dvou měsíců bez toho, aby významně zpomalila globální ekonomika. Akcie jsou fundamentálně vůči ziskům oceněny velmi správně,“ uvedl Biggs směrem k americkým akciím pod indexem S&P 500.

Na otázku „do čeho se naložit“ Biggs odpovídá vyzdvižením velkých strojírenských koncernů typu gigantu Deere & Co., největšího světového výrobce stavební a těžební techniky Caterpillar či světové jedničky leteckých motorů General Electric. Biggs se opírá také právě o široký průzkum Bloomberg, který ukazuje na očekávaný růst ziskovosti firem v indexu S&P 500 letos o 17 procent po loňském růstu o 36 procent. Co na jeho názor ostatní?

„Každé čtvrtletí se objevuje hejno medvědů, kteří tvrdí, že lepší to už nebude. Je a další čtvrtletí znovu. Je zřejmé, že americké firmy se s krizí vyrovnaly dobře a akcie jsou ve skutečnosti levné,“ míní Rendino z BlackRock.


Podle nové analýzy Citigroup z 18. května globální zisky obchodovaných firem letos vzrostou o 18 procent, zatímco předchozí analýza hovořila o 12 procentech. Stratég Citigroup pro globální akciové trhy Robert Buckland tvrdí, že příští rok to bude 11 procent a další se dočkáme zpomalení na zhruba 9 procent. „Vrátilo se období, kdy si lidé říkají, že stát se může cokoli a roste nervozita. Panují obavy o výkon americké ekonomiky, ale tím, co trhy přesvědčí, budou znovu zisky firem,“ míní stratég Marketfield, Shaoul. I u Markefield lze také sledovat sázku na americká jména těžící z globálního oživení: největší nákladní přepravce FedEx, Ciena či největší železniční přepravce ve Spojených státech dle tržeb, společnosti Union Pacific.

„Čísla, která nyní přicházejí, nejsou tak silná, jak bychom si přáli, ale podle nás udržitelná. Těm, kdo nastoupili do velmi cyklické strategie, radíme ji doplnit částečně defensivně,“ uvádí Jeff Palma, analytik UBS. Banka radí klientům doplnit mix o technologie, zdravotní tituly a telekomunikace, které jsou zastoupeny v indexech. UBS říká, že index S&P 500 zakončí rok 2011 rozhodně výše, než jsou úrovně z posledního týdne a odhad očekávaných zisků firem pod S&P 500 UBS navýšila na 101 amerických dolarů z dosavadních 96 USD (průzkum Bloomberg ukazuje na konsensus 104,73 USD). „Růst indexu S&P 500 z letošního dosavadního dna poloviny března vedly právě firmy, jejichž zisky jsou vystaveny globálnímu ekonomickému růstu. Zdravotnictví typu Johnson & Johnson udělalo 12 procent, stejně jako telekomunikace v čele s AT&T, podobně sektor utilit, zatímco před březnem tyto akcie registrovaly nejslabší návratnosti v rámci býčího trendu,“ uvádí UBS.

S názory na zvyšování analytických očekávání jako záruky dalšímu růstu akciových trhů nesouhlasí další z investorů Laszlo Birinyi. Podle něj ukazují jen na „dohánění“ a býčím signálem nejsou. S dalším růstem trhů ale již souhlas vyjadřuje. „Zisky byly dobré a zisková očekávání do budoucna jsou také. Důvodem je ale restrukturalizace, kterou většina firem v uplynulých kvartálech a letech prošla. Vůči akciím je můj pohled býčí a radím klientům i investorům, aby přijali očekávání dlouhého býčího trhu a nenechali se rozhodit korekcemi v řádu tří či čtyř procent,“ uvádí Birinyi. I u něj ve výběru akcií najdeme cílení na širší oživení u spotřebitelů i firem. Doporučuje největšího dodavatele CRM softwaru Salesforce.com či od McDonalds odděleného řetězce Chipotle Mexican Grill. Sázku na další růst akcií doporučuje přesto, že podle analýz firmy nejlepší dobou k nástupu bylo období, kdy trh ještě ovládaly defensivní akcie.

(Zdroj: Bloomberg, BlackRock, Citigroup, UBS, Birinyi Associates)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m