Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kocourek (MPO): Evropa musí ovládnout obnovitelné zdroje, než propojí energetické trhy

Kocourek (MPO): Evropa musí ovládnout obnovitelné zdroje, než propojí energetické trhy

03.11.2011 16:44
Autor: ČTK

V Evropě je nutné vyřešit prudký rozvoj obnovitelných zdrojů předtím, než bude vytvořen jednotný evropský energetický trh. Současná energetická infrastruktura je totiž s ohledem na obnovitelné zdroje nedostatečná. Na konferenci Jednotný evropský energetický trh to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Evropská rada stanovila cíl vytvoření integrovaného vnitřního evropského trhu s elektřinou a zemním plynem do roku 2014.

"Rok 2014 je velkou výzvou, existuje ještě mnoho faktorů, které mohou vytváření integrovaného trhu ztížit," řekl Kocourek. S ohledem na nestabilní výkon obnovitelných zdrojů je podle něj například nutné vytvořit rezervní kapacity, které pokryjí případné výpadky v dodávkách.

Ministr také podotkl, že v EU chybí nejen dostatečné propojení mezi členskými státy, ale také odpovídající infrastruktura uvnitř některých zemí. Například česká a polská přenosová soustava se proto často potýká s prudkými toky energie z větrných elektráren na severu Německa. Vybudování odpovídající evropské energetické sítě je podle Kocourka otázkou desítky i více let.
Evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger na dnešní konferenci uvedl, že věří ve vybudování integrovaného evropského energetického trhu do stanovaného roku 2014. "Nemůžeme si dovolit 27 odlišných trhů... důležitá je mimo jiné jednotná regulační politika," řekl. Propojení energetických trhů v rámci EU podle něj také zvýší energetickou bezpečnost členských států.

Premiér Petr Nečas připustil, že ve vytváření jednotného trhu s energiemi v EU existují rezervy. Důležité bude podle něj zajištění dostatku prostředků jak z veřejných, tak ze soukromých zdrojů. "Nutná je také kvalitní legislativa například v oblasti povolovacích řízení, která někdy trvají dlouho a prodražují projekty," upozornil. "Nelze zapomínat na udržitelnost cen energií," dodal.

Český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška upozornil, že řada evropských zemí nepřistupuje k energetice zodpovědně a spoléhá hlavně na dovoz elektřiny. "Evropa proto směřuje k deficitu elektřiny," uvedl. Evropské orgány podle něj členským zemím dávají ambiciózní cíle například ve snižování energetické náročnosti či zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, které však nejsou splnitelné všechny naráz.

Energetické firmy se navíc podle Bartušky v současnosti zdráhají investovat v Evropě kvůli vysoké míře regulace a dalším problémům. "Firmy považují evropský trh za nesrozumitelný. Do investic se nyní budou pouštět jen velké státní podniky jako například ČEZ," řekl.

Vedle záměru Bruselu vytvořit jednotný evropský energetický trh přišla minulý měsíc Evropská komise s plánem, který počítá s investicemi na zlepšení dopravní, energetické a telekomunikační infrastruktury v Evropě ve výši 50 miliard eur (1,2 bilionu korun) pro roky 2014 až 2020. Na energetiku by mělo z plánovaných investic zamířit kolem 9,1 miliardy eur.

Účastníci dnešní konference se shodli na tom, že v některých oblastech Evropy již propojený trh funguje a je třeba tento rozvoj v jednotlivých regionech více podpořit. Česko se tak podle Kocourka musí nejprve soustředit zejména na vytvoření řádného integrovaného trhu ve střední Evropě.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
11:08Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
9:09Rozbřesk: Trhy přestávají věřit poklesu sazeb v USA, jaká jsou rizika? Íránský raketový útok na Izrael bez dopadu na eurodolar

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m