Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Babiš v ČT kvůli korupci ostře kritizoval parlamentní strany i prezidenta, o jeho slova se zajímá policie

Babiš v ČT kvůli korupci ostře kritizoval parlamentní strany i prezidenta, o jeho slova se zajímá policie

14.11.2011 12:18, aktualizováno: 14.11. 14:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) se začal zajímat o výrok podnikatele Andreje Babiše o tom, že si mu v souvislosti se zákonem o biopalivech řekl o úplatek člověk blízký prezidentu Václavu Klausovi, majitel sportovního klubu Erpet Václav Petr, potvrdil mluvčí policejního prezidia Jaroslav Babiš o údajném požadavku Petra hovořil v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce, kde ostře kritizoval kvůli korupci parlamentní politické strany, prezidenta Václava Klause i lidi kolem hlavy státu a stran.

"Jmenoval se Vašek Petr...majitel Erpetu... Ten říkal, že by něco zařídil," řekl v ČT Babiš. Více to ale nechtěl rozebírat, protože pro to prý nemá přímý důkaz, u rozhovoru nikdo další nebyl. Petr bývá považován za Klausovi blízkého člověka z "tenisového" prostředí. Novelu zákona o ochraně ovzduší Klaus vetoval loni v květnu. "Na základě včerejších (nedělních) OVM se tímto ÚOKFK zabývá," řekl Ibehej bez dalších podrobností. Úkony trestního řízení podle něho zatím zahájeny nebyly.

Babiš, jeden z nejbohatších Čechů, před časem založil Akci nespokojených občanů Ano 2011. Babiš dnes řekl, že jeho iniciativa má dosud 7500 sympatizantů, dalších 1300 jich je na facebooku. Kampaň ho dosud stála 1,9 milionu korun, další peníze vyčlení.
V televizní debatě byla jeho prohlášení chvílemi velmi emotivní, Česko nazýval "bordelem", "absurdistánem", místem pro "zlodějiny", politiky obviňoval z korupce, rozkrádání státu, hovořil o justiční mafii. Současná vláda neudělala v boji proti korupci nic, prohlásil. Vicepremiérce Karolíně Peake (VV), která má tento problém na starosti, dal v přímém přenosu knihy Všehoschopní - Superguru Bárta od Jaroslava Kmenty a Mafie v Praze od Michala Viewegha.

O prezidentovi Klausovi Babiš tvrdil, že zneužil pádu komunismu. Jeho slova mířila dále na Víta Bártu z Věcí veřejných, expremiéra Mirka Topolánka (ODS) a jeho poradce včetně Marka Dalíka, bývalého premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) a další.

Babišův Agrofert Holding se řadí k největším firmám v ČR, obchoduje s komoditami chemického a zemědělsko-potravinářského sektoru. Ekonomickou veřejností byl v minulosti kladně hodnocen, jeho pověst pošramotil tendr na nového vlastníka Unipetrolu. Sice ho vyhrál, nakonec ho však odmítl koupit. V případě ovládnutí Lovochemie prošetřovala Babišův postup policie. Před listopadem 1989 byl členem KSČ.

Společnost Erpet provozuje kromě zmíněného sportovního centra na pražském Smíchově také obchod s českým křišťálem v centru metropole, privátní stomatologické centrum a vlastní i několik restaurací a občerstvení ve Špindlerově mlýně, včetně tzv. Ski Baru. Právě Špindlerův mlýn se v minulosti proslavil soukromými setkáními vrcholných politiků s podnikatelskými elitami, rád sem na lyže zavítá i prezident Klaus.

Babišův výrok o možné korupci je v poslední době již druhým vážným obviněním, které směřuje do Klausova okolí. První případ, na který v říjnu upozornil časopis Respekt, se týkal údajné korupce, která měla provázet udělení prezidentské milosti západočeské policistce odsouzené za vybírání peněz od asijských žadatelů o azyl. Rovněž toto podezření vyšetřuje protikorupční policie.

(Zdroj: čtk, ČT, mediafax)


Váš názor
  • AB není téma co by stál za trvalou diskusi...
    15.11.2011 10:29

    já jsem ten pořad neviděla, ale dodatečně na základě toho , kolik času mu věnovalo lidi jsem si ho přehrála.Zajímavé ! Par dnu před tím jsem zde pod jiným článkem ohledně tématu žaložení jeho pol.strany napsala.....pozorovat, kdo nabídku AB přijme. Iniciativa AB není nezištná asi ho štve , že ho ti "velcí kluci " nepustili mezi ně .....ten jeho projev v TV u Moravce je stabilním projevem, tak se on projevuje.I když zde byl ten jeho projev umocněnější. Ale možná i další ted přesvědčil o tom, že to není boj ani tak proti korupci, to již mohl udělat dávno,ale boj jeho osobní proti proudu v kterém dlouhé léta plul.....p.s.Jaco tvuj příspěvek mě zaujal. Jesse ty jsi úplně vedle jako ta jedle.
    AMN
    • Re: AB není téma co by stál za trvalou diskusi...
      15.11.2011 12:20

      Prosím odpověz mi na rovinu. Jsem vedle jak ta jedle kvůli tomu, že mám takové mínění o slizounovi jménem Moravec? Tebe už taky zmanipuloval? Mohu mít vůbec názor na někoho, kdo tak stupidně vede veřejné debaty na veřejnoprávním médiu??? Pokud nemohu, pak jsem s mým názorem spokojen :-)) Mě nevadí, když bude většina lidí žít v mystifikaci této figuríny a holedbat se že mají pravdu. Osobně si nedělám názor podle toho, jak většina lidí uvažuje. TEČKA
      Jesse
      • Jesse
        15.11.2011 12:52

        Několikrát jsem Ti psal,že mínění a fakta jsou něco jiného.Ty jsi ho obvinil z manipulace ,zatajování faktů a spolupráce s vládní garniturou.Přičemž nejsi schopen doložit,co Moravec kdy zmanipuloval.Tvoje vyjádření,že skákal Babišovi do řečí,aby nemohl říct evidentní bombu je neuvěřitelné.Pověz,proč tu bombu Babiš nesdělil tedy po vysílání?Nacpalo mu snad Šiklová do úst na rychlo sebranou petici v místní mateřské škole,nebo Moravcova klika Babiše ve studiu tak vyděsila,že zapomněl,co má za bombu??A co byla to bomba,kterou Moravec ututlal?O čem to celou dobu mluvíš?
        Velkamedvědice
        • Re: Jesse
          15.11.2011 13:03

          To je změna, to je změna! Ráda ji vidím. Ještě nedávno jsi na mé četné urgence důkazů a doložení mlčel... ;-)
          Kalka.
          • Kalko
            15.11.2011 13:07

            Já se z Tebou už hádat nebudu.Když to nutně potřebuješ vědět.Tom napsal,že jsi součástí chatu a tk to má brát.Což sna dotupuje ostří.Prosím nerozmazávej to dále.Docela mně mrzí,co se tady občas děje a za co neseme ospovědnost zejméne my dvá...Snad jsi si všimla,že na Tvé rýpance už nereguji.Přeji hezký den!
            Velkamedvědice
            • Re: Kalko
              15.11.2011 13:17

              Vskutku příjemná změna! Tom je ostatně velmi aktivní a přínosný diskutér, na toho musíme dát. Přeju rovněž krásný den!
              Kalka.
        • Re: Jesse
          15.11.2011 12:53

          Nemluvě,že jako argument jsi poslal naprosto obrácené vyjádření,že Babiš skákal do řeči Moravcovi.
          Velkamedvědice
      • Jesse...
        15.11.2011 12:41

        necháš nám snad každému alespon vlastní názor na estetický vzhled druhého člověka ? Moravec mi jako slizoun nepřipadá.Zda se mi naopak neestetické , že hodnotíš i vzhled ! Jesse nejvíce mě u tebe irituje to poslední slovo, ten punkt, kterým vždy potvrdíš už po několikáté tvojí "osobnost" !!!
        AMN
        • Re: Jesse...
          15.11.2011 12:53

          vzhled nehodnoti, kazdy mame v dutinach trochu slizu :) spis to desifruju jakoze moderator uprednostnuje formu pred obsahem, coz je kontraproduktivni.
          Azb
          •  
            15.11.2011 12:58

            Konečně tu napsal někdo trefný názor - "upřednostňuje formu před obsahem"... Hodně zmanipulovaných lidí vůbec neví, co to znamená...
            Jesse
            • Jesse
              15.11.2011 12:59

              Uveď příklad,srabe..o)
              Velkamedvědice
              • Re: Jesse
                15.11.2011 13:13

                Víš co znamenají slova tendenční, komerční, účelové, povrchní a tak...? Poslechni si v neděli zase OVM. Možná na to někdy přijdeš. Dokud nepřijdeš, nemohu ti předkládat důkazy. Na to je třeba talent pozorování a logické úvahy, nebo také smysl a cit pro děj, což se špatně mapuje....
                Jesse
          • Azb
            15.11.2011 12:56

            ProsímTě ,já si jeho neobjektivity nevšiml.Komu,že straní??Máš pocit,že Moravec brání korupci a manipuje s důkazy o ní?
            Velkamedvědice
            • Re: Azb
              15.11.2011 13:13

              nemyslim, ze to co je potencialne negativni dela umyslne. ja mam moravce vlastne rad, je mi sympaticky. ale urcite bych mu vytkl nektere veci. mam pocit, ze si nekdy nedrzi dostatecny odstup. zas ale nechci aby byl ke kazdemu az nepratelsky kriticky. asi bych ho poslal na rok nekam do sveta a soucasne ho vybidl ke zrizeni obchodniho uctu, at vidi tu schizofrenii na trzich, ceho je lidstvo rukojmim.. at ziska trochu nadhled, jestli to cele neni tak trochu zbytecne, at si uvedomi, jak media predavaji informace kdovikoho lidem dal, kteri je predavaji dal a delaji mediatory ze samotnych lidi, az se zprava dostane snad az poslednimu bezdomovci. a vsichni jsou vicemene netecni a cekaji odkud se vezme echo na nejakou zpravu. krom toho prehnana reakce na zpravu je interpretovana jako extremismus nebo terorismus, to uz je uplny vrchol soucasne spolecnosti, nazval bych to vladni hysterii. vsechny vlady by potrebovaly navstivit psychiatra.
              Azb
            • Re: Azb
              15.11.2011 13:01

              Dloholetý výběr jeho tzv "hostů" svědčí o naprosté servilnosti k vládní garnituže. Je až dojemné, jak klade otázky jedněm z nejvtěších mafiánů v zemi, v PS, Senátu, vlády... A ovčánci na to hledí a přemýšlí, dumají, tleskají..."Máňo, ten jim to dal, co"... Nic nedal, dělá si z tebe jako z diváka prdeI. Tak je to.
              Jesse
  •  
    14.11.2011 22:02

    Dnes na NYSE zřejmě nejnižší objem letos...
    Kalka.
    •  
      14.11.2011 22:50

      Tak oficiálně: letos třetí nejnižší objem.
      Kalka.
      •  
        14.11.2011 22:52

        to může poslat evropu down, co?
        Jesse
        •  
          14.11.2011 22:57

          Uvidíme. Určitě se tam čeká na ty reporty maloobchodníků (Wal-Mart atp.). Podle mne, kdyby to mělo jít určitě dolů, tak se nebude váhat...
          Kalka.
  • to je vaše slavná čt
    14.11.2011 21:57

    http://www.motejlek.com/ceska-televize-se-zlekla-vlastni-odvahy
    Jesse
    • Re: to je vaše slavná čt
      14.11.2011 22:28

      Vaše slavná...pane, nežijete náhodou taky v tomto státu, ona to je naše společná odpovědnost zdali se z toho chcete vykroutit jste stejný jako ti všichni podvodníci, ale je jasné, že podíl na tom jak je národ zparchantělej má každej kdo zde aktivně žil před 89. Každý musí začít u sebe a neplivat jen kolem sebe!!!
      UpDown
      •  
        14.11.2011 22:45

        No tak to je krásné moralizování. Víš, ti co se konečně začali snažit, udělali si pořádek sami u sebe a začali žít poctivě... tak těm se daří zatím nejhůř !!! Ne ne, ta televize není moje "veřejno-právní". Je to jen podvod na naivních koncesionářích. Podívej se blíže jaké struktury tuto televizi řídí a jak se postarali o pravidelný 7 miliardový příjem do vlastní kasy. On tě pak humor přejde.
        Jesse
      •  
        14.11.2011 22:32

        ...pravil třicetiletý rozumbrada ;-)
        Kalka.
  • VM a ruphej
    14.11.2011 20:01

    Pánové, obávám se, že vás už dostali :-)) Jste bohužel typický produkt dlouholeté oficiálně schválené doktríny vládnoucí garnitury, která si přivlastnila ČT jako "váš" nástroj demokracie. Dnes ČT opět zaútočila na Babiše. Vše se děje nenápadně, skrytě... a vám lahodí, že se jako může debatovat, chicht. Jo debatuje se, ale tak nějak svobodně pod dozorem cenzůry a s taháním nitek v zákulisí. Přece si nenecháme od jednoho z nás (Babiš) rozvracet naši socialistickou zahrádku, že... No vy jim děláte roztleskávačky :-))) Je mi to líto.
    Jesse
    • Re: VM a ruphej
      14.11.2011 20:19

      To už nemám slov,pokud jsem kdy řekl,že je Kalka největší demagog na chatu,srdečně se jí omlouvám a přeji jí hezký večer.Na Tvé bláboly,kdy nejseš schopen doložit své výmysly,tak shazuješ protistranu,nemá cenu reagovat.Před týdnem jsi tohle hnutí kritizoval a zuřivě jsi o tom se mnou diskutoval.Neštítil ses obvinit dítě z podílu na vraždě a neomluvit se.Teď o sto procent otočíš a obviníš mně,že mi vadí,aby Babiš šel proti korupci.Tebe vůbec nemá cenu brát vážně.Škoda.Jsi jako brouk pytlík.Všechno by jsi udělal líp,ale ve finále nejsi ani schopen doložit,co kdo provedl.A mocensko-Moravcovo spiknutí jen dobarvuje Tvůj smysl pro realitu.Hezký večer.
      Velkamedvědice
      •  
        14.11.2011 20:23

        Ježíšmarjááá umíš číst? NIC neotáčím. Já nikoho nehájím. Píši pouze jen o Moravcovi a neblahém vlivu médií na vaše myšlení. Toď vše !! Výmysly nepotřebuji - bylo to odvysíláno a kdo vidět a slyšet chtěl, ten tu manipulaci slyšel a viděl !!
        Jesse
    • Re: VM a ruphej
      14.11.2011 20:19

      To je jedno.Už jsem se zaregistroval u ano2011. BABIŠ na hrad.
      ?
      •  
        14.11.2011 20:20

        http://www.ano2011.cz/napsali-o-nas/5650-pro-eska-televize-odklani-babiovskou-rozbuku-z-hlavniho-zpravodajstvi
        ?
        •  
          14.11.2011 20:25

          Teď jsem reagoval na VM... přesně toto jsem měl na mysli.
          Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university