Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Birinyi zůstává pro rok 2012 býkem: čeká lepší výsledky a růst akcií nejméně o 8 procent

Birinyi zůstává pro rok 2012 býkem: čeká lepší výsledky a růst akcií nejméně o 8 procent

10.01.2012 16:03

Akciové trhy zamíří v letošním roce výše, předpokládá často citovaný investor Laszlo Birinyi, který loni správně předpověděl zvrat pětiměsíčního poklesu akcií v říjnovou rally. Lepší firemní výsledky nedají medvědům příliš šanci a akcie si letos připíšou nejméně 8 procent, domnívá se šéf investiční společnosti Birinyi Associates, ne příliš v souladu s většinou trhu.

Ekonom Gary Shilling, šéf stejnojmenné společnosti, varuje, že 2012 bude rokem poklesu spotřebitelských výdajů, který přivodí akciovým investorům značné ztráty. Investoři však ponuré prognózy snadno zapomínají, přestávají-li se plnit, tak jako tomu bylo například u loňské vize Nouriela Roubiniho poté, co se americkému trhu podařilo umazat značnou část předchozích ztrát.

„Četné obavy z budoucnosti pramení spíše z názorů, než nezbytně z faktů. Později v průběhu roku se situace zlepší, změní se nálada…,“ říká investor, který ve svých předpovědích vychází především z historického vývoje. Ani když Spojené státy v srpnu přišly o svůj nejvyšší rating a stratégové na sebe s krácením odhadů nenechali dlouho čekat, Birinyi nepropadl dočasné panice a radil akcie držet. Historie podle něj ukazuje na další několikaletý růst.

Index S&P 500 od března 2009 posílil o plných 89 procent, což implikuje v průměru roční zhodnocení o 28 procent se započtením dividend. Hlavní americký index zakončil rok 2011 jen s minimální změnou a v prvním týdnu nového roku vzrostl o 1,6 procenta, což byl nejlepší úvod od roku 2006. Globální akciový trh přitom loni umazal zhruba 6 bilionů dolarů ze své hodnoty (druhý roční pokles od 2002), když ztráty utrpěli investoři v Evropě (panevropský Stoxx Europe 600 -26 %) i Asii (čínský Shanghai Stoxk Exchange Composite Index -30 %).
 


Předpovědi pro tento rok pak doprovází především opatrnost. Průměrný odhad analytiků z Wall Street, mapovaný agenturou Bloomberg, pro vývoj S&P 500 klesl jen od května do listopadu o více než 9 procent. Aktuálně odhadují 6,4% růst indexu, což je nejvíce konzervativní prognóza od roku 2005.

Podle Birinyiho historické analýzy se americký akciový trh zhruba od července nachází ve třetí čtvrtině býčího trhu, běhen níž vezmou investoři na vědomí probíhající rally, která během předchozích dvou fází získala na síle. Tak pak v roce 2012 skončí zhruba 8procentním ziskem. Z pozorování od roku 1962 podle něj plyne, že závěrečná fáze býčího trhu, charakterizovaná bujarými nákupy, v průměru vynese S&P 500 o 39 procent. „Společnosti jsou stále v pohybu, udržují silné bilance a zisky… negativní výhledy přitom zůstává jaksi povrchní,“ argumentuje Birinyi.

Co do konkrétních doporučení, Birinyi zůstává vcelku opatrný. Ve své prosincové zprávě klientům radil, vyhnout se finančním titulům, a to včetně amerických. I zde vychází z historie, podle níž na býčím trhu rostou finanční tituly nejvíce během prvních osmi až deseti týdnů, poté si vedou hůř než trh. Doporučil naopak vybírat akcie, které jsou co nejvíce imunní vůči globálnímu dění.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, Birinyi Associates)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.09.2024
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů