Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Gregor (MF): Eurodluhopisy vydáme za lepších podmínek, než je v regionu zvykem

Gregor (MF): Eurodluhopisy vydáme za lepších podmínek, než je v regionu zvykem

12.01.2012 16:58
Autor: Redakce, Patria.cz

České republice by se letos mělo podařit vydat dluhopisy denominované v eurech výhodněji, než ostatním zemí ze středu a východu Evropy, prohlásil dnes pro Bloomberg sebevědomě náměstek ministra financí Jan Gregor.

„Česká republika se za poslední roky oddělila od regionu a je vnímána jako (země) blížící se kvalitami k zemím eurozóny,“ uvedl náměstek ministra financí pro Bloomberg s tím, že doufá, že se fundamenty, kterým ČR za tuto pozici vděčí, nezmění.

Gregor v rozhovoru pro agenturu Bloomberg dále uvedl, že ministerstvo je připraveno eurobondy vydat v objemu jedné až dvou miliard eur kdykoliv počínaje únorem, kdy již bude známa nová jeho makroekonomická prognóza. Zároveň však připustil, že pokud podmínky na trhu nebudou příznivé, může MF prodat na zahraničních trzích dluhopisy denominované i v jiných měnách.

 

Již v listopadu loňského roku Gregor za ministerstvo financí uvedl, že pravděpodobnost, že ČR ještě v roce 2011 vydá plánovanou emisi dluhopisů denominovaných v eurech, se postupně snižuje. Zopakoval, že ministerstvo financí bude dále vyčkávat na příznivé podmínky na trhu, které nyní takové nejsou.

Jako významný faktor Gregor také uvedl, že ministerstvo financí není do rychlého vydání emise nuceno chybějícími finančními zdroji. Podle něj získalo prostředky z úspěšné pilotní emise dluhopisů pro občany a emisi eurodluhopisů si proto může dovolit odložit na příhodnější podmínky. "Snažíme se být nadále flexibilní, pokud se tam to okénko objeví. Vydali jsme větší retailové dluhopisy, než jsme čekali, to nám to čekání na to okénko na trhu výrazně usnadňuje," citovala jeho listopadová slova agentura Reuters.

Ministerstvo financí vydalo pilotní emisi dluhopisů pro občany 11. listopadu a proti původnímu očekávání zhruba 10 miliard korun vynesla 20,4 mld. . V příštím roce ministerstvo zváží dle slov ministra Kalouska emisi dluhopisů pro občany v rozsahu řádově 40 miliard korun.


Váš názor
  • Od "privatizácie "90
    12.01.2012 21:09

    PO dlhopisy 2012 - prebieha aj u nás proces akéhosi "objavovania Ameriky" 500 rokov po Kolumbusovi. Zaklínadlá od trhového mechanizmu a jeho Klausovského všeliečiaceho účinku na všetko a nič,...len tieto HESLÁ 1990-2012 a pred nimi europroblémy bez východného bloku ZSSR, či komplexnejšie europroblémy komplexnejšej eurozóny 2008-2012?! Aký je v tom postupne miznúci rozdiel, zmenšujúci odlišnosť a ešte aj na báze stavu morálky práva a zásadovosti od EP EU a ich subordinačných inštitúcií až po stav morálky, práva a eurokorupcie už na našich obecných parlamentoch/niektorých/ až po EP?! Kto sa mi pokúsi vysvetliť , že stav 2012 je výsledkom kontinuity čoho a v prospech koho s výhľadom QUO VADIS naša nenahraditeľná eurozóna aj s eurom a jeho "kreditom 2012" Od rodiny začínajúc u nás, aby sme sanaučili sa zmierovať sa s tým - už len europožehnanie Vatikánu, ako v 30-tych rokoch?! Ale bolševizmus už 22 rokov neni euronepriateľom tak , ako v čase fašizmu! Tak aký nový jednotiaci faktor potomkov protifašistickej koalície 1941-1945 si navzájom EUROPONÚKNEME v roku 2012 do najbližšej budúcnosti?! Spoločné "eurozatĺkanie" porušovania národných zákonov a smerníc EU pre mizivé % tých jednotlivcov a "skupín" v Európe, ako protipólu obyvateľstva Eurozóny?! Tak takýto "model" by sa hodil ale poriadne do minulosti -od Hitlera až ku Biblickým tragickým príbehom, a nie do tretieho tisícročia v Európe! Je to na spovedné pováženie a bezperspektívne v pokračovaní týmto "eurosmerom"!!!
    turcan
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data