Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
SANEP: V lednu by volby vyhrála ČSSD, ODS a TOP 09 tratí na církevních restitucích

SANEP: V lednu by volby vyhrála ČSSD, ODS a TOP 09 tratí na církevních restitucích

13.01.2012 14:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Sociální demokraté by v lednu byli vítězi voleb do poslanecké sněmovny s téměř 30 procenty hlasů. Polepšila si také třetí KSČM, naopak, dle průzkumu SANEP na církevních restitucích, ztratily ODS a TOP09. Do PSP ČR by se dostali také lidovci, za branou by naopak zůstali Věci veřejné.

00

„Ztráty pravicové ODS a TOP 09 a naopak posílení levicových stran je nepochybně odrazem vládních reformních kroků, které odstartovaly vlnu zdražování a to již před koncem minulého roku. Tedy v době kdy zvýšení dolní sazby DPH nebylo ještě v platnosti. Fakt, že se preference jednotlivých stran změnily od prosincového šetření jen minimálně, patrně svědčí o tom, že se prozatím nenaplňují nejčernější ekonomické scénáře. Ovšem hrozba z dalšího zdražování cen energií, potravin, služeb a léků nebo ekonomické recese nadále trvá. Stejně tak přetrvávají obavy nad osudem eurozóny, jejíž osud visí na vlásku. Skutečnost, že stále posilují komunisté a sociální demokraté je patrně dán nejen obavami z dopadů vládních reformních kroků na životní úroveň ale i trvající většinovou nespokojeností obyvatel ČR se stávající politickou situací. Kriticky nízká důvěra většiny veřejnosti ve stávající vládní kabinet je dána korupčními skandály, jež dlouhodobě provázejí vládu premiéra Petra Nečase a zpochybňují i funkčnost policie a justice. Nicméně levicovým stranám se daří na svou stranu získávat i odpůrce církevních restitucí. Právě kritika církevních restitucí, proti nimž se vyslovila v průzkumu společnosti SANEP většina veřejnosti, je zřejmě i důvodem nárůstu volebních preferencí oproti minulému měsíci Věcí veřejných. Je však otázkou jak budou reagovat příznivci nejmenší vládní strany na obrat postoje představitelů Věcí veřejných, kteří nakonec vládní návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi podpořili,“ uvedl v komentáři SANEP.

000

Eskalující nespokojenost většiny veřejnosti s politickou úrovní v naší zemi podle agentury rovněž nahrává i novým politickým subjektům, v jejichž čele stojí výrazné osobnosti politického i veřejného života. „I přesto, že se např. strana Jiřího Paroubka NS- LEV 21 pohybuje zatím hluboko pod pětiprocentní hranicí, je zjevné, že tato strana stejně jako politické ambice miliardáře Andreje Babiše mohou výrazně zasáhnout do politického dění naší země a mohou změnit i politickou mapu vrcholné politiky, na což ostatně mají prozatím dostatek času,“ míní SANEP.

Sociální demokraté coby jednoznačný vítěz lednových hypotetických voleb by v rámci hledání možného koaličního partnera či partnerů čelila složitým koaličním vyjednáváním. Získání většiny v PSP ČR by totiž mohli sociální demokraté získat pouze spojením s komunisty, ODS nebo TOP 09. Tyto varianty však lze kvůli výrazným programovým odlišnostem, interním stranickým stanovám, či mediálním prohlášením jejich předsedů spíše vyloučit. Ani Občanští demokraté, tedy druhá nejsilnější strana není schopna sestavit koalici, jež by v Poslanecké sněmovně disponovala dostatečnou většinou poslaneckých mandátů. Případné koaliční spojení ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by nyní čítalo pouze 92 poslaneckých hlasů. Nejpravděpodobnější variantou se tak stále jeví spojení ČSSD s KSČM, čítající pohodlnou většinu 108 poslaneckých hlasů. Taková forma spolupráce by vzhledem k ostrakizaci komunistů probíhala s největší pravděpodobností na nevládní úrovni.

„Do povolebního vyjednávání po řádných volbách do PSP ČR však mohou významným způsobem promluvit i další politické strany s potenciálem překročit pětiprocentní volební práh. Mezi ty můžeme kromě lidovců řadit i stranu Věcí veřejných, novou politickou stranu, v jejímž čele stojí bývalý premiér Jiří Paroubek NS – LEV 21 nebo protikorupční iniciativu s politickými ambicemi ANO 2011, v jejímž čele stojí podnikatel Andrej Babiš,“ míní SANEP.

(Zdroj: SANEP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba