Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus: Mzdy a platy nelze zvýšit všem, Řecko musí z eurozóny, měnit pravomoci prezidenta zbytečné

Klaus: Mzdy a platy nelze zvýšit všem, Řecko musí z eurozóny, měnit pravomoci prezidenta zbytečné

08.03.2012 9:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Není možné, aby vláda v situaci stagnující ekonomiky zvyšovala platy a penze všem, uvedl v reakci na radikální úsporná opatření, které vláda chystá, prezident Václav Klaus. "Myslím si, že když ekonomika stagnuje, myšlenka, že by ve stejnou chvíli chtěli všichni piloti, lékaři, učitelé nebo důchodci více peněz, není v momentu, kdy toho málo vyprodukujeme, reálná," uvedl prezident. Platy a penze se všem podle jeho slov zvýšit nemohou.

Vláda podle Klause musí "nesmírně zvažovat", komu se rozhodne mzdy zvýšit. V souvislosti s ekonomickou předpovědí pro nadcházející období se Česká republika bude podle Klause pohybovat nedaleko nuly a zvyšování platů možné není. "Na to člověk nemusí mít vysokou ekonomickou školu," doplnil.

Během půlhodinového „bilančního“ rozhovoru Václav Klaus odpověděl na řadu dalších témat, která hýbou nebo v minulosti hýbala Českou republikou.

V reakci na hodnocení vlády prezident uvedl, že je rád, že vláda funguje. "Jsem rád, že se podařilo vládu udržet, a je to do jisté míry i mou zásluhou. Vláda funguje a to je maximum, co si troufám říci a byl bych rád, kdyby to akceptovala i veřejnost," řekl.

Řecko podle Václava Klause nemá jinou reálnou cestu, než vystoupit z Hospodářské a měnové unie. "Je to nešťastný případ. Řecko bylo lákáno do měnové unie a bylo mu řečeno, že to povede k samým dobrým výsledkům," uvedl Klaus. Výsledek byl ale podle jeho slov zcela opačný. "Jiná šance, než aby Řecko vystoupilo a mělo zpět drachmu, není," řekl prezident. To si bude muset Brusel podle prezidenta přiznat: "Jak pan Sarkozy, paní Merkelová a další." Pokud k tomu nedojde, bude podle Václava Klause „Evropa stále posílat do Řecka 110 miliard eur“ a vzniknou další problémy, protože "příště nebude souhlasit Slovensko a potom další země".

Klaus rezolutně odmítá útoky na jeho osobu, které se objevily v souvislosti s udělováním milostí. Podle jeho slov ho podobné útoky zlobí a urážejí a "nemůže je přijmout ani vteřinu". „Udělit milost je nepříjemná, nesmírně nevděčná a náročná práce. Jestli někdo chce udělování milostí zrušit, tak ať to udělá. Každý další prezident by to jen uvítal," prohlásil Klaus. Připomněl, že na rozdíl od svého předchůdce Václava Havla udílení milostí alespoň pár větami vysvětluje a také jich udělil "zhruba sedmkrát méně než můj předchůdce". Klaus v tomto směru nesouhlasí a "nedoporučuje" myšlenku kontrasignace milostí předsedou vlády. "Udělení milostí, to jsou hodiny, desítky hodin těžké práce. Myšlenka, že by je začal kontrasignovat předseda vlády, znamená, že by se k tomu musel posadit na stejné desítky hodin, aby si o nich mohl udělat smysluplný soud," řekl prezident. Měnit se podle Klause nemají ani další pravomoci prezidenta. Česká republika se podle něj "usadila v určitém systému" a změny pravomocí jsou zbytečné. O úpravě pravomocí hlavy státu se hovořilo v souvislosti se zavedením přímé volby prezidenta.

V diskusi se dotkl i soudu s předsedou poslaneckého klubu Věcí veřejných Vítem Bártou. "Skoro se začíná vytrácet, co je předmětem soudního jednání od toho, o co se bojuje v naší společnosti a prolínání těchto dvou věcí, je kontraproduktivní," prohlásil Klaus.

Na výroku, který pronesl na adresu ministra školství Josefa Dobeše (VV) "že je to nejlepší ministr, kterého jsme tu měli" by v tuto chvíli neměnil nic. "Proti ministrům, které jsme tu měli, jako byla paní Buzková, Kuchtová a Liška, díky bohu, že máme Dobeše," řekl. K problému ve Šluknově se prezident omezil na slova: "Krátkodobé řešení není, není jednoduché řešení. Jsem přesvědčen, že úkolem státu je zajistit klid a pořádek, ale rozhodně to není možné donekonečna. Je potřeba trpělivosti".

V rozhovoru padla i zmínka také o kauze s chilským perem, kterou se prezident nechvalně proslavil. "Rozhodně mě to netěší a utrhl bych si ruku," reagoval. Na svou obhajobu dodal, že ta celá záležitost byla podle něj neskutečným způsobem přehrána. "Mrzí mě to, je to škoda, že se to stalo, ale je to zbytečná a laciná věc k útokům na mě."

Budoucí plány po skončení svého prezidentského mandátu, nechce Klaus příliš komentovat. "Nechystám nový politický projekt, nemyslím si, že by to bylo v tuto chvíli potřebné, ale kdo ví, co se stane do března příštího roku. Politik nikdy nemá říkat ne a tato teze platí i mě," uzavřel.

(Zdroj: mediafax, čtk)


Váš názor
  •  
    08.03.2012 15:36

    jen se vyjadruji...a na slova uz si davno s chlapama paku nedavam...tu za pravdu a jen svou pravdu...fakt ne...ale jsem tu s vama rad...je tu veselo...zasmeju se casto...bez ironie
    OPTIMISTA
  • Celá ta aféra s perem
    08.03.2012 14:04

    mi připadá jako vyviňování prvotních tunelářů z počátku devadesátých let. (A la my nic, to všechno Hitler) Je to pro lid tak srozumitelné - i v Německu si to pochvalovali... ;-))
    Kalka.
    • Re: Celá ta aféra s perem
      08.03.2012 14:21

      Celá ta aféra s perem jen utloukání špačků.
      Velkamedvědice
  • Re: Kalka
    08.03.2012 13:44

    Jj, taťka se vyzná - Třeba taková Svatováclavská kaple vůbec není vykládaná polodrahokamy - to píšou jen čeští novináři... ;-)
    Kalka.
    • Kalka
      08.03.2012 14:00

      Prostě to bylo vykládáné dražšími kameny a originální výroba,a´t se sjednotíme.Za drahokamy se považovaly minerály k broušení přesahující stupeń tvrdosti 8 mohsovy stupnice,tehdy byl i smaragd polodrahokam.Od roku 55 došlo k zrušení slova polodrahokam,i když se dnes běžně užívá a za drahokamy se považují všechny minerály vybrušované do šperků.
      Velkamedvědice
  •  
    08.03.2012 13:30

    Že by se takhle projevovaly sluneční erzpce.
    Homo
  • Velky Medvedeve
    08.03.2012 12:51

    Myslel jsem si, zes inteligentnejsi. Distancovat se nelze od neceho, ceho jsi puvodcem. Distancovat se lze pouze od veci, ktere jsi nezhotovil, od pomluv, od cizich deju.. proste nikdy ne od toho, co sam provedes. Takze neomlouvej zlodeje jen tim, ze se od kradeze distancoval. Jak by to na svete vypadalo, kdyby se kazdy distancoval od zlocinu, ktere ma sam na svedomi?
    Jesse
    • Re: Velky Medvedeve
      08.03.2012 13:27

      Ty vole!!To snad byla ironie!!Jestli nepochopíš ani takový šrapnel,raději mně nečti,většinu věcí,co píšu,myslím obráceně.Tedy pro Tebe.Jen jsem dokládal,zvláštní způsob ,obhajoby,"nebylo to pero,ale propiska",je to rozdíl???Popravdě s clé lapisové aféry mám jen legraci.
      Velkamedvědice
      • vyházet senátory do moře
        08.03.2012 13:30

        http://www.scribd.com/doc/84282610/%C4%8Cerpani-nahrad-senator%C5%AF-2011
        ?
        • Re: vyházet senátory do moře
          08.03.2012 13:55

          Každý druhý krade a každý první před druhým je lump.Tak si vyberte.
          ?
      •  
        08.03.2012 13:30

        No proto !! nooo proto :-)) Uz jsem nad tebou lamal holi :-))
        Jesse
  •  
    08.03.2012 12:13

    lapis jako takovy je relativne bezcenny polodrahokam...pokud neni smaltovan jakz takz jinak shit... oh171...nemej obavy...zas za takoveho momentalne zaostaleho se opravdu nepovazuji..jak jsem to mylel i napsal pochopil pritel medved okamzite
    OPTIMISTA
    •  
      08.03.2012 12:35

      no, pokud pises blabol jako, ze lapis je bezcenny polodrahokam, tak by ses mel povazovat za momentalne zaostaleho...
      VSE LIMITED
      •  
        08.03.2012 12:39

        ucte zlatniky s25 letou praxi zakonus lapisu...neminim to tady patlat...bavte se s prateli kupujte lapis...drahy kamen nade vse
        OPTIMISTA
        • to Optimista
          08.03.2012 13:17

          1) Ty prostě nechápeš souvislosti, tady nejde jen o ten polodrahokam, ale o pero, které je jím ozdobené. Je potřeba to posuzovat jako celek. Je to extra série pro zvláštní účely. Je jedno, jakou cenu budeme posuzovat, výrobní, tržní, sběratelskou, ... každopádně to nebudou koruny, ale minimálně stovky či spíše tisíce dolarů. 2) tohle jsi četl: http://zpravy.idnes.cz/obycejna-propiska-v-klausove-kapse-skoncilo-pero-s-polodrahokamy-p95-/zahranicni.aspx?c=A110414_113035_zahranicni_aha
          oh171
    • vrana k vrane seda :-)
      08.03.2012 12:28

      Medvedev te pochopil, ale zbytek vetsiny diskuteru uz ne :-)) My jsme vsichni tupi oslici, kteri neumime prijmout oficialni stanovisko strany a vlady, agentur STEM a CVVM a servilni pohadky Moravce, kterak je Klaus nejvetsi myslitel ceskych dejin :-)))
      Jesse
      • Re: vrana k vrane seda :-)
        08.03.2012 12:32

        sedni si do vlnek na virtualni plazi a neprud...ve volne chvilce bez odhrnout snih
        OPTIMISTA
        • Marty
          08.03.2012 15:32

          píšeš dobře, ale je to házení .....
          db
        •  
          08.03.2012 12:36

          To se stava, nic si z toho nedelej... obdivovatelum soudruha VK obcas vedeni namrzne. Mam s tebou soucit :-))
          Jesse
          •  
            08.03.2012 12:41

            ve ktere vete kdekoli napsane najdes preferovani a obdiv VK...definuj presne...kde ???
            OPTIMISTA
            •  
              08.03.2012 12:45

              Hned v prvni reakci na muj nazor o VK. Na me konstatovani, ze je puvodcem moralniho marasmu u nas... jsi me napadl, ze na nej vsechno svadim atd... NIC na nej nesvadim. Pouze konstatuju. Ja na rozdil od tebe v tom vidim rozdil... Me existence VK doslova urazi - nesmiritelny zastance individualizmu a soukromi - a podepisuje zakony proti pravu na soukromi a individualizmu jak na bezicim pase !!! Vetsiho pokrytce jsem nepotkal. Ma uplne staci, ze se toho cloveka zastavas v duchu, v jakem pises.
              Jesse
              •  
                08.03.2012 12:49

                ano souhlasim...me nevadi...nevidim ho zas tak cerne jako jini..nemam na to pravo ???kde je tim psano a dano ze jsem idiot a ty ses pravda sama o sobe ???kdo nas rozsoudi ??? ja rikam ze cas... ty ho nenavidis...ja ho emiluji ale nevadi mi... tot vse...
                OPTIMISTA
                •  
                  08.03.2012 12:54

                  Me VK vadi !! Vadi mi proto, ze se implantoval sam do cela spolecnosti, ktere nicim neprospiva. Mam snad taky narok na nazor, ne? Nazor na samozvance je stejne legitimni, jako ostatnich v diskuzi :-))
                  Jesse
                  •  
                    08.03.2012 12:58

                    ja te respektuji a respektuji i tvuj nazor...jen nepresvedcuji a nevykrikuji samozvane jak je to spatnej clovek s cilem presvedcit o sve pravde jine...nebo jo ??,
                    OPTIMISTA
                    •  
                      08.03.2012 13:01

                      Ja taky nikoho nepresvedcuji nikoho, ale vymenuji si nazory. Mno, nekdy se da i z psaneho textu vycist nerudnost a nervozita... Jde o spravnou volbu slov, nesedime u piva, kde vidis do oci, mimiku a pod...
                      Jesse
  • valorizace
    08.03.2012 10:12

    Nějak se zapomnělo na hasiče a policisty, kteří už 3.rok jedou za snížené a zmražené mzdy. Teda nic proti důchodcům, ale těmto státním zaměstnancům taky rostou životní náklady. (pozn. nejsem hasič ani policista).
    .
    • Re: valorizace
      08.03.2012 10:17

      Odmitli si stropy pro odmeny vsech statnich uredniku a ustavnich cinitelu. Dale odmitaji kontroly NKU statnich podniku, ktere nakladaji s verejnymi financemi... Staci?
      Jesse
  • to rika ten pravej
    08.03.2012 10:11

    NEUVERITELNE !! Clovek, ktery zavlekl do republiky malomestacke manyry, nenazranost, korupci, bezohlednost atd... nam bude dnes radit, pro koho ma byt ta jeho katastrofalni transformace vyhodna a pro koho ne. Ten clovek mel uz davno sedet ve vezeni a ne na Hrade. Nerekl totiz nikdy, proc se musi dnes jeho ekonomicky model reformovat.
    Jesse
  •  
    08.03.2012 9:59

    co od toho **** čekat,že si nepohlídají výdaje vlády a podporu různých zahraničních spolků co máme stejně na *****,38 miliard se pošle bůhvíkam ,ale po našich důchodcích a nejchudších se šlapat bude,Hnus pane klausi a to si říkáte president - fuj
    xxx
    • to xxx
      08.03.2012 10:07

      Souhlasím, že by měli začít hlavně u sebe. Včera třeba novináři psali o tom, kolik mají poslanci či senátoři náhradu za mobilní telefon - cca 7000 Kč měsíčně. Klaus je už zcela mimo realitu, vydává si za státní peníze knížky, všude byl, všemu rozumí a bohužel lže, jak když tiskne (viz amnestie pro Benešovou). A kdo lže, ten krade (viz čilské pero). Takže nám to všechno do sebe hezky zapadá. Stydím se za takového prezidenta.
      oh171
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů