Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Španělsko trápí růst úroků na letošní maximum, euro ve vlně obav o nutnost další pomoci bojuje o 1,30

Španělsko trápí růst úroků na letošní maximum, euro ve vlně obav o nutnost další pomoci bojuje o 1,30

16.04.2012 12:06, aktualizováno: 16.4. 12:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Výnos španělských desetiletých dluhopisů vzrostl dnes poprvé v letošním roce nad hranici šesti procent a pojištění proti bankrotu země je opět na novém rekordu. Pokračuje tak nárůst španělských úvěrových nákladů, vyvolaný obavami z toho, že ekonomický propad a problémy bankovního sektoru dotlačí čtvrtou největší ekonomiku eurozóny do dluhové krize a k nutnosti přijmout finanční pomoc. Společná evropská měna v tomto ovzduší usiluje o udržení nad hladinou 1,30 USD/EUR.

Výnos klíčového desetiletého dluhopisu vzrostl dopoledne až na 6,15 procenta z pátečního závěru 5,93 procenta. Za minulý týden stoupl tento výnos o zhruba půl procentního bodu. Nad šesti procenty je výnos poprvé od loňského prosince, kdy na trhu vrcholily obavy z nákazy dluhovou krizí ve Španělsku a Itálii a kdy v Madridu nastoupila nová konzervativní vláda. Výnos 2letého dluhopisu Španělska dnes roste o 25 bps na 3,70 procenta.

Rostly rovněž výnosy italských dluhopisů, které u desetileté obligace vystoupily 0,10 procentního bodu na 5,63 procenta. Klesaly naopak výnosy bezpečných německých obligací - výnos desetiletého "Bundu" se snížil na rekordní minimum 1,628 procenta a překonal dosavadní minimum z loňského listopadu.

"Jsme zpátky v plně krizovém modu," řekl agentuře Reuters analytik nizozemské Rabobank Lyn Graham-Taylor. "Vypadá stále pravděpodobněji, že Španělsko míří k určité formě záchranného balíku," dodal. Klíčovým testem z hlediska dopadu tohoto vývoje na aktuální vládní úvěrové náklady bude tento týden čtvrteční aukce španělských pěti a desetiletých dluhopisů.

Za kritickou hranici pro dlouhodobější splacení dluhopisů se považuje u desetiletých bondů sedm procent, po jejímž překročení požádaly eurozónu o pomoc od roku 2010 postupně Řecko, Irsko a Portugalsko. Po překročení šesti procent však podle analytiků často následuje zrychlený nárůst. Výnos španělských pětiletých dluhopisů dnes překonal hranici pěti procent.

K sedmiprocentní hranici se výnosy španělských dluhopisů přiblížily loni na podzim a italské dluhopisy tuto hranice dokonce mírně překračovaly. K výraznému zmírnění krizové situace na trhu dluhopisů zemí eurozóny vedly levné tříleté úvěry, které Evropská centrální banka na konce prosince a v únoru poskytla v masivním množství komerčním bankám.

Analytici přepokládají, že bez dalšího zásahu ECB se španělské výnosy dostanou v dohledné době nad sedm procent. Dle průzkumu, který agentura Bloomberg uskutečnila v minulém týdnu, očekává 17 z 22 ekonomů, že ECB bude nucena obnovit kontroverzní program na nákup dluhopisů zemí eurozóny. Pouze jeden ekonom očekával další tendr dlouhodobé likvidity (LTRO).

V pátek se obavy o Španělsko vyostřily po zprávě, podle níž španělské banky v březnu zvýšily výrazně závislost na levných půjčkách od Evropské centrální banky. Čisté výpůjčky španělských bank od ECB za březen vzrostly ze 152,43 mld. EUR na 227,6 mld. EUR. Za poslední měsíc se tak zvýšily skoro o polovinu, meziročně byl pak nárůst dokonce 439%.

Kvůli tomu v pátek stouply na nové maximum ceny pojistek proti riziku státního bankrotu Španělska. Tyto CDS kontrakty v pátek CDS podražily o 17 bazických bodů na rekordních 498 bps, pět bazických bodů nad dosavadní nejvyšší závěrečnou cenou z konce listopadu loňského roku. Dnes došlo podle dat CMA k dalšímu skoku o 22 bps na 520 bps, tj. pojištění závazku Španělska za 10 mil. USD nyní stojí dnes 520 tisíc USD. Tržní ocenění rizika spjatého se španělským dluhem tak signalizuje zhoršení, když na samém začátku dubna cena obdobných kontraktů činila 431 bps a na konci loňského roku ještě 380 bps.

Španělská vláda Mariana Rajoye se zavázala k výraznému snížení rozpočtového deficitu a musela nastoupit program masivních úspor. Trhy se ale podle komentátorů obávají vražedné spirály, kdy drastické škrty dál prohloubí ekonomický pokles, což rozpočtové schodky naopak ještě zvýší, a vláda pak musí škrtat ještě výrazněji.

 

Vývoj kurzu eurodolaru (online)



(Zdroj: Bloomberg, CMA, ČTK, Reuters)


Čtěte více:

Hlavní bitevní pole krize eurozóny a hrozící pád do pasti utahování
10.04.2012 7:58
Od počátku se dalo čekat, že hlavním bitevním polem krize v eurozóně b...
MMF: Španělsko čelí vážným problémům, musí reformovat
06.04.2012 8:52
Španělsko ohrožují vážné ekonomické problémy, které je nutné řešit pro...
Finanční pomoc Španělsku? To nejhorší, co by se mohlo zemi stát, varuje tamní ministr financí
06.04.2012 14:17
Španělsko nejedná o přijetí finanční pomoci od ostatních evropských ze...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data