Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečasova vláda dnes bojuje o přežití. K pokračování v obměněné sestavě může stačit 98 hlasů

Nečasova vláda dnes bojuje o přežití. K pokračování v obměněné sestavě může stačit 98 hlasů

27.04.2012 13:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Současné vládě pod vedením Petra Nečase by dnes k získání důvěry sněmovny mohlo stačit 98 hlasů. Pět poslanců se totiž z mimořádného jednání dolní komory omluvilo, z toho dva z koalice. Kabinet podle jednacího řádu sněmovny potřebuje k získání důvěry hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Výsledek hlasování je však zatím v nedohlednu, poslanci odhlasovali možné protažení jednání i po půlnoci.

"V posledních dnech a týdnech jsme zaznamenali celou řadu turbulentních situací. Ze současné situace existují pouze dvě východiska – buď se najde dostatečná většina, nebo nikoliv, a pak je jedinou možnou cestou cesta k mimořádným volbám," uvedl při dnešním jednání Sněmovny premiér Petr Nečas.

Z jednání sněmovny se z vládních poslanců omluvili ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) a Václav Kubata (TOP 09) kvůli zahraniční cestě. Omluvu poslali také bývalý ministr školství Josef Dobeš (dříve VV), sociální demokrat Alfréd Michalík ze zdravotních důvodů a z osobních důvodů nezařazený poslanec Jaroslav Škárka (dříve VV).

Počet hlasujících poslanců by mohl snížit také člen VV David Kádner, který podle místopředsedkyně VV Kateřiny Klasnové o důvěře vládě rozhodovat nebude. Jeho nepřítomnost by ale počet hlasů potřebných k vyslovení důvěry nesnížila.

Vláda podle Nečase navzdory rozpadu koalice ODS, TOP 09 a VV svou politiku nezmění a chce pokračovat v prosazování reforem. "Vládní rozpočtová politika má důvěru finančních trhů a tam, kde nerozhodují politiky a politikaření, má tato vláda kredit, důvěru a pozitivní hodnocení," prohlásil dále Nečas a připomněl, že Česká republika je jednou z mála zemí, kterým ratingové agentury v posledních měsících zvýšily rating.

Opoziční ČSSD premiér Nečas ve svém dnešním projevu obvinil z populismu. "Dluhy jsou největší veřejný nepřítel. Dluhy by zničily i budoucnost našich dětí, které se ještě nenarodily. Neseme tedy větší odpovědnost než za aktuální situaci. Je ale větším problémem, že reformy, které provádíme – a které jsou mnohdy bolestivé – nebyly provedeny již dříve. Sociální demokracie to dodnes nepochopila, sociální demokracie se dodnes nic nenaučila. Sociální demokraté navrhují rušit reformy, které měli sami doporučené. To by znamenalo pouze likvidaci hospodářského růstu a pracovních míst. To by byl důsledek politiky sociální demokracie," ohradil se premiér proti opozici.

S obhajobou napjaté situace ve vládě a rozštěpení strany Věci veřejné předstoupila v pátek před poslance vicepremiérka Karolína Peake. Po volbách utvořily strany ODS, TOP 09 a VV koalici podle slov Peake s velkými nadějemi a očekáváním. "Nabízela se příležitost na stabilní vládnutí. Připusťme si, že jsme si tuto příležitost prohospodařili. Veřejnost to vnímá a její důvěra v politiku se dostala na minimum. Bylo by nespravedlivé házet odpovědnost na jednu politickou stranu nebo koalici. Každý z nás koaličních poslanců k situaci nějak přispěl. Někdo tím, že málo prosazoval svůj názor ve vlastní straně. Rozhodnutí, které jsem učinila minulý týden, je nápravou mé slabosti," vysvětlila před poslanci vicepremiérka.

Na její vystoupení navázala místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Připomněla, že vláda nedodržuje koaliční smlouvu, ve které je uvedeno, že kabinet se nesmí opírat o přeběhlé poslance. Zkritizovala, že premiér Petr Nečas za poslední týden několikrát změnil svá stanoviska. Nejdříve požadoval, aby Peake utvořila z přeběhlíků Věcí veřejných poslanecký klub, poté od toho upustil. "Opakovaně řekl, že nepodpoří vládu na volných radikálech, ale na poslaneckém klubu. A já se ptám, kde je tento poslanecký klub?" dotazovala se Klasnová. "Pokud dnes vláda přežije, VV touto cestou odmítají jít. Zhostí se role konstruktivní opozice," podotkla s tím, že strana bude práci vlády pečlivě hlídat.

(Zdroj: ČTK, ČT, MediaFax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university