Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jaký typ investora jste Vy?

Jaký typ investora jste Vy?

09.07.2012 12:11
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Dnešní den otevírá první kapitolu minisérie, jejímž cílem je nabídnout několik obecně přijímaných klasifikací vás - investorů resp. spekulantů. Je téměř jisté, že mnoho z vás se "najde" hned v několika kategoriích najednou a někteří naopak vůbec v žádné. To však na platnosti uvedených kategorií nic nemění. Lidi nelze jednoduše zaškatulkovat, a jak říká jeden můj kamarád - "Život je barevný a pestrý a je zbytečné se tomu bránit".

Tvrdí se, že lidé se dělí na dvě skupiny. Ta první vždy dělí lidi na dvě skupiny a ta druhá ne. První koncept dělení investorů spolehlivě spadá to kategorie "dělí lidi na dvě skupiny" - na investory pasivní a investory aktivní. Jeho autorem je Marilyn MacGruder Barnewall a světlo světa spatřil v roce 1987.

Pasivní investoři jsou jedinci, kteří ke svému bohatství přišli - světe, div se - pasivní cestou. Finanční prostředky zdědili, získali je během své profesionální kariéry nebo tím, že riskovali peníze někoho jiného. Pro tyto investory je bezpečí, v porovnání s výnosem, mnohem významnější veličinou. Je spolehlivě dokázáno, že určité typy profesí v sobě zahrnují mnohem více pasivních investorů - jsou to často lékaři, výkonní pracovníci v korporátní sféře, právníci nebo firemní účetní. Primárním důvodem tohoto stavu je, že lidé v uvedených profesích jen zřídka disponovali většími finančními prostředky hned od počátku jejich kariéry. Velmi často se museli "uskromnit", aby byli schopni zaplatit studentské půjčky resp. financovat další vzdělávání. Ani posun v kariéře a vyšší platové ohodnocení je pak nezbavily jakési podvědomé obavy ze ztráty peněz a proto tento typ investorů zůstává vždy na "bezpečné straně".

Pasivní investoři však na druhé straně představují požehnání pro jakéhokoliv finančního poradce či bankéře. Mají totiž tendenci bezmezně věřit takovému profesionálovi a přenechávají v jeho rukou nemalou část svých finančních záležitostí. Vzhledem k jejich vysoké averzi k riziku preferují diverzifikovaná portfolia, složená z investic do reputabilních společností a kvalitních finančních produktů.

Negativem budiž, že se často mohou paradoxně připravit o potenciálně výnosné investice - pokud si vštípí, že daná možnost je rizikovější, než ve skutečnosti doopravdy je. Takový typ investora nadměrně spoléhá na dobrozdání přátel a známých, jen málokdy učiní první krok a slovo kontrarián je pro něho zcela neznámé. Ve svém investičním rozhodování má tendenci následovat stádo a jít "s trendem".

Aktivní investoři jsou naopak jedinci, kteří ke svému majetku přišli díky aktivní participaci své vlastní osoby a svých schopností. Jejich předchozí životní zkušenosti a míra vlastní angažovanosti jim umožňují brát na sebe mnohem větší riziko také v oblasti investic. Jejich tolerance k investičnímu riziku je nastavena poměrně vysoko, naopak potřeba bezpečí leží obecně velmi nízko. Jejich přirozená touha "být u věci" je vede k tendenci aktivně zasahovat do investičního procesu, analyzovat jednotlivé investiční příležitosti, často na velmi podrobné úrovně. Jejich potřeba kontroly a "zapojení do procesu" je výsledkem vysoké víry v sebe sama a v jejich vlastní schopnosti. Jakmile však dojdou k názoru, že jim kontrola uniká mezi prsty, dojde k náhlému propadu tolerance k riziku. Takový typ investora totiž věří, že jeho vlastní aktivní participace ve skutečnosti snižuje míru podstupovaného nebezpečí.

Zatímco pasivní investoři jsou pro svého finančního poradce požehnáním, u aktivních klientů je to přesně naopak. Takový klient svého bankéře téměř nenechá pracovat a neustále jej "vyrušuje" svými dotazy a připomínkami.

Říkali jsme, že existují typické profese, kde obvykle najdete více investorů jednoho nebo druhého typu. V případě aktivních investorů je hledejte zejména mezi vlastníky menších nebo středních firem, kteří svůj byznys postavili od píky a nezískali finanční prostředky například z dědictví. Dále je najdete mezi chirurgy, nezávislými právníky a účetními poradci či mezi podnikateli "na volné noze".

Aktivní investoři se budou velmi pravděpodobně osobně zapojovat do řízení jejich finančních záležitostí a často budou názoru, že o této oblasti vědí více, než jejich finanční poradce. Jen neradi delegují pravomoc řídit nebo alespoň ovlivňovat tu část jejich portfolia, o které toho podle jejich vlastního názoru vědí dost, resp. kde v minulosti zaznamenali nějaké úspěchy. Na druhou stranu se oproti pasivním investorům často chovají jako kontrariáni a nemají potřebu široké diverzifikace. S přibývajícím věkem se jejich potřeba konstantního dohledu nad portfoliem snižuje, roste naopak jejich důvěra ve své finanční poradce a nezřídka se postupně přesouvají do kolonky "pasivní investor".


Hezký týden přeje Petr Žabža


P.S. Někteří z Vás se možná podivili nad tím, že pod mými texty zmizela možnost diskuse. Důvodem je dramatický nárůst zcela zbytečné verbální agresivity a hrubosti, který se pod články zveřejňovanými na serveru www.patria.cz v poslední době objevil. Přesto i nadále věřím, že existuje dost čtenářů, kteří by rádi o popsaných tématech diskutovali věcně a pragmaticky - pro ně je zde kdykoliv k dispozici můj osobní email zabza@patria.cz.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů