Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
HSBC hrozí rekordní pokuta miliardy USD kvůli praní špinavých peněz z drog a porušování sankcí

HSBC hrozí rekordní pokuta miliardy USD kvůli praní špinavých peněz z drog a porušování sankcí

17.07.2012 8:38, aktualizováno: 17.7. 9:55
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Britské bance HSBC Holdings Plc hrozí ve Spojených státech rekordní pokuta v rozsahu až jedné miliardy dolarů v souvislosti s vyšetřováním podezření, že banka nečinila dostatečné kroky, aby zabránila praní špinavých peněz. HSBC měla rozvíjet podnikání s firmami napojenými na terorismus, obcházet sankce USA vůči Íránu a selhat při kontrole praní špinavých peněz v Mexiku, viní banku vyšetřovatelé dle zdrojů Bloomberg a Financial Times.

HSBC se odmítla k výši pokuty vyjádřit. Již v únoru ale banka uvedla, že případná pokuta by mohla být "významná". Podle analytiků částka jedné miliardy USD odpovídá necelým pěti procentům očekávaného zisku před zdaněním HSBC v letošním roce. 

Výbor amerického Senátu ve středu oznámil, že podrobné výsledky svého šetření zveřejní na slyšení 17. července. HSBC potvrdila, že bude vypovídat v úterý před Senátem a dodala, že plně spolupracuje s americkými úřady. 

Terorismus

"HSBC založila svou americkou pobočku jako bránu do amerického finančního systému a tuto bránu nechala svými globálními aktivitami dramatickým způsobem zneužít," uvedl demokratický senátor Carl Levin, který stojí v čele vyšetřovacího podvýboru. Senát se zaměřil právě na newyorskou HSBC Bank USA jako bránu k dolarovým službách a transferům. "V minulosti jsme selhali při naplňování standardů,které očekávali regulátoři i klienti," uvedl mluvčí HSBC Robert Sherman. "Chceme se omluvit, pojmenovat tyto chyby a plně napravit to, kde jsme se vydali chybným směrem," dodal mluvčí.

HSBC v rámci své bankovní sítě ignorovala financování terorismu včetně saúdskoarabské banky Al Rajhi Bank, která má napojení na teroristické skupiny skrze své vlastníky, stojí ve zprávě. Al Rajhi měla mezi lety 2006 až 2010 dle zprávy z amerických operací HSBC získat jednu miliardu dolarů v hotovosti. Mluvčí saúdskoarabské banky se k těmto informacím zatím nevyjádřil.

Mexické drogy

V Mexiku HSBC posílila svou pozici v roce 2002, kdy koupila tamní pátou největší banku Grupo Financiero Bital, která má dle vyšetřovatelů bujnou historii selhání vůči praní špinavých peněz. Zpráva dále uvádí, že mezi lety 2000 až 2009 HSBC připisovala Mexiku nízké riziko, zatímco „zdrcující rozsah informací ukazoval, že Mexiko je vysoce rizikovou jurisdikcí s praním špinavých peněz a přepravou drog“. Mezi klienty HSBC v Mexiku měly dle vyšetřovací zprávy patřit i směnárny „casas de cambio“, které identifikovalo americké ministerstvo financí jako pračky peněz pocházející z obchodů s drogami. Za toto napojení zaplatila Wachowia Bank (patřící Wells Fargo) v roce 2010 pokutu 160 milionů amerických dolarů. Mexické podnikání HSBC přitom dle zprávy mělo americké divizi HSBC v letech 2007 a 2008 dodat hotovost v rozsahu sedmi miliard amerických dolarů. Již v roce 2007 zaslalo compliance HSBC pro Latinskou Ameriku včetně Mexika email do mexické pobočky, ve kterém jí vytýkalo neakceptovatelnou míru rizika, stojí ve vyšetřovací zprávě. 

Zakázaný Írán

Vyšetřovací zpráva rovněž banku HSBC viní z obcházení sankcí vůči Íránu, které nařídil americký úřad pro kontrolu zahraničních aktiv OFAC. Vnější audit provedení Deloitte dle zprávy ukázal, že Írán byl zapojen do zhruba 25 tisíc transakcí, vedených přes banku HSBC, o celkovém rozsahu přes 19,4 miliardy dolarů. Až 90 procent z těchto transakcí se dle zprávy mělo odehrát právě přes americké aktivity HSBC, kde ale žádné obchodní vazby vůči Íránu doloženy nebyly. Americká HSBC měla navíc realizovat dolarové transakce pro nejméně šest íránských bank.

Pokuta pro HSBC by byla výrazně vyšší než dosud udělené pokuty pro ING Bank a banku Wachovia za porušení zákonů spojených s pohybem nelegálních financí. ING se minulý měsíc dohodla s vládou, že zaplatí urovnání 619 milionů USD kvůli obvinění, že porušila sankce USA vůči Kubě, Íránu a dalším zemím a umožnila jim v minulých letech nelegální pohyb až 1,6 miliardy USD přes banky v USA. Wachovia v roce 2010 zaplatila 160 milionů USD, protože umožnila vyprat přes své účty více než 100 milionů USD od kolumbijských a mexických obchodníků s drogami.


(Zdroj: HSBC, FT, Bloomberg, čtk)


Čtěte více:

King (HSBC) o možnostech eurozóny: Fiskální unie, utahování, defaulty a modlitby za silnější oživení
20.02.2012 18:11
Hlavní ekonom HSBC Stephen King doufá, že v tomto týdnu bude konečně u...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.