Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zamíří maloobchodník Best Buy do soukromých rukou? Bývalý šéf nabídkou odkupu oceňuje firmu na 8,5 mld. USD. Akcie +19 %

Zamíří maloobchodník Best Buy do soukromých rukou? Bývalý šéf nabídkou odkupu oceňuje firmu na 8,5 mld. USD. Akcie +19 %

06.08.2012 16:38

Americký maloobchodní prodejce spotřební elektroniky Best Buy možná zmizí z veřejného trhu zcela do soukromých rukou. Zakladatel a bývalý předseda představenstva společnosti Richard Schulze chce zbylé akcie odkoupit a je ochoten zaplatit 24 až 26 dolarů za každou akcii. Titul po zprávě povyskočil ještě v rámci premarketu až o 34 procent, po otevření Wall Street zisky oscilují mezi 16 až 19 procenty.

Schulze je v současnosti největší akcionář Best Buy s podílem 20,1 procenta. Za zbylých 339,9 milionu akcií by při nabízeném cenovém rozpětí zaplatil až 6,9 miliardy dolarů. Celou společnost tak oceňuje na 8,16 až 8,84 mld. USD. Vůči páteční závěrečné ceně 17,64 USD na newyorské burze představuje nabídka prémii 36 až 47 procent.

Schulzovým finančním poradcem v záležitosti je banka Credit Suisse, která uvedla, že financování transakce je zajištěno. Zhruba miliarda dolarů má být v akciích a dluhu, zbytek peněz má pocházet od investičních fondů „s hlubokou znalostí maloobchodního sektoru a zájmem o možnou akvizici Best Buy“.

Schulze uvedl, že by rád uzavřel transakci co nejrychleji. „Velmi se obávám, že další zpoždění a nerozhodnost povede k dodatečné ztrátě jak na hodnotě společnosti tak ztrátě nadaných členů vedení, kteří nyní čelí nejistotě ohledně budoucnosti společnosti,“ uvedl. „Aktivně jsem hledal různé možnosti a potvrdilo se mé přesvědčení, že pro znovuzískání vedoucího postavení na trhu je třeba rozsáhlých a odvážných změn. A nejlepší šancí na úspěch je podle mého zavedení těchto změn v rámci jiné vlastnické struktury,“ dodal. V dopisu správní radě Schulze napsal, že má strategický plán, kam by měla firma dále směřovat, a jedná o něm s investory. Mluvčí Best Buy zatím odmítla záležitost komentovat. Schulze nyní potřebuje svolení představenstva společnosti k provedení due dilligence, poté může sestavit skupinu investorů a vedoucích představitelů firmy a učinit konkrétnější nabídku.

Best Buy bojuje s poklesem tržeb ve svých obchodech v důsledku toho, jak se spotřebitelé přesouvají k jiným prodejcům a především k nákupům po internetu. Omezuje tak své kamenné obchody a soustředí se na ziskovější produkty, jimiž jsou především mobilní telefony. V dubnu firma oznámila zásadní plán restrukturalizace, v rámci něhož má být zavřeno 50 prodejních míst, zrušeno 400 pracovních pozic a na nákladech by měl ušetřit 800 mil. dolarů.

Richard Schulze působil jako předseda představenstva společnosti do letošního června, kdy rezignoval kvůli skandálu uvnitř firmy. Tehdejší výkonný ředitel Best Buy Brian Dunn porušil vnitřní politiku firmy poměrem s jednou ze zaměstnankyň, což Schulze věděl, a neoznámil. Oba členové vedení firmu v tentýž měsíc opustili.

Best Buy je maloobchodní prodejce spotřební elektroniky. Nejvíce je znám ve Spojených státech amerických a Kanadě, kde má tržní podíl zhruba 19%, ale působí také ve Spojených státech mexických, Číně, Turecku a Spojeném království.

(Zdroj: Bloomberg, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m