Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Připravil si Fed půdu pro větší aktivismus, nebo ukázal, že odvážné kroky jsou již námi? (+ video)

Připravil si Fed půdu pro větší aktivismus, nebo ukázal, že odvážné kroky jsou již námi? (+ video)

03.09.2012 8:07, aktualizováno: 3.9. 9:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Bernanke a Fed se snaží především o udržitelné zlepšení v ekonomice a na trhu práce. Pokud se nedostaví pokles nezaměstnanosti na 7 %, který bude trvat několik měsíců či dokonce čtvrtletí, přijde QE3. Pro CNBC to uvedl Bill Gross ze společnosti Pimco. Podle jeho názoru ale QE požadovaného cíle ve formě většího snížení nezaměstnanosti není schopno dosáhnout. Určité snížení nezaměstnanosti sice díky předchozím QE přišlo a k podobnému vývoji by mohlo dojít i v budoucnu. Jak ale naznačil sám Bernanke, klíčový je nyní zejména vývoj ve fiskální oblasti. Gross se tedy domnívá, že QE3 je velmi pravděpodobné a může být otázkou několika týdnů.

Grossův kolega ve vedení Pimca Mohamed El-Erian pro CNBC uvedl, že „Bernanke velmi dobře obhájil své dosavadní kroky, řekl nám, že problémy jsou cyklické, ne strukturální, a je možné je řešit“. To znamená, že „Fed si připravuje půdu pro větší aktivismus“. Mohamed El-Erian ale nabádá k opatrnosti, protože je třeba rozlišovat tři roviny: Ochotu Fedu jednat, jeho schopnost jednat a konečně efektivitu, kterou jeho kroky budou mít. Ochota je podle investora velká, horší je to se schopností jednat a efektivita je velmi omezená.

El-Erian se domnívá, že pokud by investoři chtěli sázet na aktivismus Fedu, měli by se orientovat na kratší konec výnosové křivky a kvalitní korporátní dluhopisy. Trhy se také budou zaměřovat na větší ochranu před inflací, z čehož budou těžit reálná aktiva a zlato. U akcií ale nesmíme zapomínat na to, že jsou nyní z velké části ovlivněny i vývojem v Číně a v Evropě. Vliv Fedu na tato aktiva tedy nebude tak jednoznačný. 


 
Tim Duy ze známého blogu Fed Watch ohledně Bernankeho projevu v Jackson Hole píše:

Mým prvním dojmem bylo to, že Bernanke povětšinou omílal fakta, která většina z nás ví. Přesto jeho slova měla určitý nádech holubičky, který by naznačoval vyšší pravděpodobnost kvantitativního uvolňování na příštím zasedání, než jsem se původně domníval. Žádné evidentní náznaky takového kroku se ale neobjevily. Bernankeho projev byl přitom převážně zaměřen na to, co se stalo, včetně toho, že podle jeho názoru netradiční monetární politika přinesla pozitivní výsledky.

Zajímavý byl Bernankeho detailnější pohled na náklady a přínosy dalšího uvolňování. Mezi možné náklady zařadil horší fungování kapitálových trhů, vyšší inflační očekávání, riziko zhoršení finanční stability plynoucí z nadměrného zadlužení a potenciální ztráty, které by Fed mohl realizovat. Každý z těchto bodů ale Bernanke vyvrátil a mohli bychom se tedy domnívat, že další kolo QE je něčím, nad čím nemusíme dlouho přemýšlet, protože jeho přínosy jednoznačně převýší náklady. Zde si ale nejsem jistý – jde skutečně o tak jednoduchý případ? A všimněme si, že poměr nákladů a přínosů se mění v čase. Přínosy určitě převažují v dobách krize, ale je tomu tak i dnes?

Bernanke rovněž poukázal na současné dominantní brzdy růstu. Mezi ně řadí trh s bydlením, který sice vykazuje známky zlepšení, aktivita v této oblasti se ale stále nachází na nízké úrovni a k oživení přispívá mnohem méně, než je obvyklé. Negativně působí i fiskální politika. Chybí zejména důvěryhodný plán, který by konsolidoval veřejné rozpočty. Politici by se ale měli vyhnout prudkému krátkodobému utažení politiky. A ekonomiku oslabují nadále i podmínky na finančních a úvěrových trzích, hlavní zdroj tenze v této oblasti přitom představuje vývoj v Evropě. Pokud ale Bernanke považuje tyto faktory za hlavní, pak možná říká, že monetární politika dnes nemůže pro zrychlení růstu mnoho udělat. Jaký by byl v takto popsaném prostředí přínos dalších netradičních monetárních kroků?

Můj celkový dojem je tedy takový, že Bernanke poskytl velmi silnou obranu netradičních monetárních nástrojů, náklady s nimi spojené považuje za nevýznamné. Jeho pohled na ekonomiku byl ale převážně směrem do minulosti. A Bernanke vyjádřil výrazné obavy ohledně vysoké nezaměstnanosti, přestože se zdá, že naznačoval i to, že dosažení rychlého zlepšení v této oblasti není v moci monetární politiky. Jak uvedl Felix Salmon: „Celkový tón byl defenzivní, Bernanke se snažil obhájit minulé i budoucí kroky proti kritice ze všech možných stran. A když se nějaká instituce brání, neudělá nic odvážného. Odvážně se Fed zachoval v letech 2008 a 2009, kdy zuřila finanční krize. Ty dny jsou ale pryč. Ať se nám to líbí nebo ne, Fed ekonomice výrazně nepomůže, takový krok by musel učinit Kongres.“ 



(Zdroj: CNBC, Fed Watch)


Čtěte více:

Fed zakročí podle potřeby, zopakoval Bernanke. Trhy postrádají jasný signál QE
31.08.2012 16:34
Dalších nekonkrétních slov se trhy dočkaly od guvernéra americké centr...

Váš názor
  •  
    03.09.2012 9:23

    vypadá to, že se každýmu prorokovi už kouzelná skleněnka dost zamlžila , ale nikdo se k tomu zatim nechce přiznat. Takže vypouštěj oblaka mlhy a kdákaj něco v tom smyslu, že ta modrá krychle by za určitých předem nedefinovatelných okolností mohla bejt i červená a kulatá. Prostě když nemám co říct, musím to říct hodně učeně. Neboli nabídka leštěnejch prdů s očekáváním ovací davů za umělecký přednes. Takže poučení?: nečíst kraviny, dál investovat v depresivních náladách, s rozumem a pouze to, o čem vím, že nebudu dlouho potřebovat a rozkládat riziko, prodávat i částečně s malým ziskem na vrcholech euforie (PX na 950 nebo KB cca 3.900 nemuže dlouho vydržet, ale co kdyby...) a věřit na dividendy, který mužou pokrejt ztráty. S pozdravem Peníze Poď sem marrtt
    marrtt
  • Odvazne kroky jsou jiz nami??
    03.09.2012 8:57

    Co tim chtel asi autor rici ? Nebo zase ten co to prekladal ? Ja tomu moc ne rozumet - chtela nekdo pomoc ??
    bearbull
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.