Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed zakročí podle potřeby, zopakoval Bernanke. Trhy postrádají jasný signál QE

Fed zakročí podle potřeby, zopakoval Bernanke. Trhy postrádají jasný signál QE

31.08.2012 16:34, aktualizováno: 31.8. 17:16

Aktualizováno

Dalších nekonkrétních slov se trhy dočkaly od guvernéra americké centrální banky, jehož projev z výročního sympozia v Jackson Hole byl hlavní očekávanou událostí týdne. Ben Bernanke nicméně oddech investorům v podobě oznámení okamžitého kvantitativního uvolňování neposkytl a zopakoval pouze, že Fed přijde s dodatečnými prorůstovými opatřeními dle potřeby.

Americké akciové indexy reagovaly krátkodobým umazáním větší části takřka procentních zisků, načež ztráty korigovaly a opět posilují o 0,8 až 1 procento. Eurodolar ustoupil z denního vrcholu 1,2627 na 1,258, aby euro následně opět posílilo a posunulo denní vrchol až na 1,2636 USD/EUR. Evropská měna je nejvýše od 2. července.

Bernanke dnes potvrdil dřívější rétoriku Fedu, podle níž je Federální výbor pro otevřený trh (FOMC) připraven podat ekonomice pomocnou ruku, zatím ale ten čas nenastal. Šéf Fedu označil zlepšování trhu práce za „bolestivě“ pomalé s tím, že vysoká nezaměstnanost může způsobit ekonomice strukturální škody. Další nákupy vládních aktiv tak nevylučuje, podle některých pozorovatelů byla však Bernankeho dnešní slova méně naléhavá proti vyjádření Fedu po posledním zasedání z přelomu července a srpna, kdy přislíbil, že bude "pozorně monitorovat" nové ekonomické údaje a zvažovat, zda dál uvolní měnovou politiku.  

Hlavními faktory jdoucí proti oživení americké ekonomiky jsou podle Bernankeho stále slabý realitní trh, problémy v Evropě a hrozba americké fiskální politiky v podobě tzv. fiskálního útesu. 

 
Jak Bernanke zhodnotil dosavadní efekty kvantitativního uvolňování, to pomohlo k oživení amerického akciového trhu a výrazně snížilo dlouhodobé výnosy dluhopisů. Dodal však, že QE může narušit fungování finančních trhů, ačkoli jeho náklady jsou „zvládnutelné“. "Náklady netradičních politik se po pečlivém zvážení jeví jako zvládnutelné, což implikuje, že bychom neměli vylučovat jejich další použití, pokud si to hospodářské podmínky vyžádají," uvedl šéf Fedu. Podotkl však, že centrální banka si je vědoma limitů a rizik spojených s dalšími nestandardními kroky v měnové politice. 

"Je důležité dosáhnout dalšího pokroku, zejména na trhu práce," řekl Bernanke. "S přihlédnutím k nejistotám a limitům svých nástrojů bude Fed podle potřeby zajišťovat dodatečná zmírňující opatření, aby v kontextu cenové stability podpořil silnější ekonomické oživení a trvalé zlepšení situace trhu práce," dodal. 

Finanční trhy na jednání v Jackson Hole čekaly s velkým napětím. Šéf americké centrální banky v minulých letech využil sympozia k tomu, aby připravil trh na nové kolo takzvaného kvantitativního uvolňování. To očekávaly trhy i letos. Při kvantitativním uvolňování banka za nově natištěné peníze odkupuje zpravidla státní dluhopisy.

Bernanke opakovaně trhy ujišťoval, že v případě známek zastavení zotavování ekonomiky jí Fed přijde na pomoc. Na začátku týdne ujistil v dopise adresovaném šéfovi výboru pro dohled nad činností Sněmovny a vládními reformami Darrellovi Issovi, že centrální banka má prostor pro uskutečnění dalších kroků ke stimulaci růstu americké ekonomiky.

Představitelé Fedu v červnu prudce revidovali směrem dolů výhled růstu americké ekonomiky a další možné snížení se čeká i na zářijovém zasedání. Ve druhém čtvrtletí americká ekonomika vzrostla o 1,5 procenta. Růst je však považován za velmi slabý k tomu, aby snížil nezaměstnanost, která se v červenci zvýšila na 8,3 procenta. Kvůli finanční krizi a recesi v letech 2008 a 2009 Fed snížil hlavní úrokovou sazbu téměř na nulu. S cílem snížit tlak na dlouhodobé úrokové sazby pak nakoupil vládní a hypoteční dluhopisy za 2,3 bilionu USD (45,7 bilionu Kč).

(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Čtěte více:

„Vysokorychlostní podzim“ a možný pád USA z „fiskálního útesu“ – kalendář událostí, které bude radno sledovat
20.08.2012 17:39
Po dovolenkové sezóně, kterou si více, či méně užili i politici na obo...
Co si asi tak letos budou povídat centrální bankéři v baru v Jackson Hole?
27.08.2012 17:57
Tento týden bude jednou z nejzajímavějších událostí sympózium centráln...
Jacksonova díra…nikdy nekončící evergreeen?
29.08.2012 12:46
A je to tu zase. Mediální „okurková sezóna“ se letos nevyhnula ani fin...
Americká ekonomika ve 2Q zpomalila méně proti prvnímu odhadu, díky vyššímu růstu vývozu i osobní spotřeby
29.08.2012 14:59
Americká ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí rychleji, než uváděl pře...
Fed: Americká ekonomika dál roste, průmysl ale slábne a najímání zaměstnanců stagnuje
30.08.2012 8:39
Americká ekonomika v posledních dvou měsících dál postupně rostla. Prů...

Váš názor
  • Bearbull a rup-hej
    02.09.2012 10:15

    Jacksonova díra je nám nahovno když tady máme tyhle dva chytráky. Ty nám jí úplně nahradí.
    Zelenka
  • trhy opet rostou.....
    31.08.2012 17:36

    Ekonomie USA - Indie - Ciny - Nemecka a ostatnich vyspelych statu rostou a Big Ben to pouze oznamuje. Je s usmevem jak by se zdejsi makleri tak radi ocitli v jeho botach a urcovali beh sveta. Ovsem na to by museli mit. Oni radeji v teple sve staje jen papouskuji co si jini mysli. Ovsem se zpozdenim a pak je jiz pozde. Dnesni den je typickym prikladem kdy se ceny pohybuji jak to yoyo na gumicce. Nasim maklerum nedovoli jejich nafouknute ego, aby risknuli ze spravne neuhodnou vyvoj par pristich minut. Kazdy dela chyby ale alespon neco dela a ne jako oni, kteri jen cekaji co prinese recneni toho nebo toho odbornika, pak si to prezvykaji a zitra nam reknou "novinky". zatimco ostatni i pres udelani par chyb jiz mizi v dalce pred nimi. I zde plati to stare "kdo se boji sere v sini"
    bearbull
    • Re: trhy opet rostou.....
      31.08.2012 19:32

      Casto vam fundovanym v akciich nerozumim. Politicky bych to videl tak, ze do vysledku americkych voleb bude fed vyckavat. Amici (ne fed) maji sice pojistku Iran, ale do svych voleb si preji udrzet sve Izraelce na uzde. No a po volbach je to jasne - vyhraje-li republikan, bude valka, vyhraje-li demokrat, bude donucen k valce. (Valecne napeti bude eskalovat nejmene na stupen valky o Flaklandy a mozna se nakonec taky vcas zastavi a nebude z toho Irak.) Rozdil bude jen v dynamice naslednych udalosti. Fed je pripraven zajistit virtualni cash v pravou chvili na nakupy zhroucenych trhu. Ovsem evropa a ecb to citi a nechce je pustit do sve hegemonie a Cina chce expandovat a ceka na totez. Svym zpusobem to muze Evropa projet, pokud spoleha jen na politiku. Jde o ovladani celych odvetvi a kontrolu cash k poslednimu zlomku osmimiliardtiny. Jinak kazdy si reguluje sve vlastni socialni napeti, na tom jsou vsichni stejne. Takze nez se to zhrouti, bude se to nervozne placat. Osobne neverim, ze nebude aspon kratka valka, uz dlouho zadna vetsi nebyla. Jinak pokud jde o tzv.dluhovou past "a z toho duvodu nerostouci zamestnanost ci neklesajici nezamestnanost" jde o placebo na "vedeckotechnickou revoluci", neni prece jak lidi zamestnat. Zadluzovani statu probiha stale vyssim tempem a presto to zdroje do "domaci spotreby" nenese, protoze zase kazdy investuje prioritne do sveho trzniho podilu. Menova reforma je celosvetove naspadnuti, jakmile budou trhy rozdeleny (stahovani qe, podle poucky "to dobre po castech, to spatne naraz" rychle a jednorazove). Krome zlata sehraji roli ekvivalentu vysoke hodnoty dalsi drahe prumyslove kovy, k nimz neni pristup verejnosti. Zaver: Financni a akciove trhy jedou uz par let podle politiky a pokud se to totalne nezhrouti uz 2012/2013 (obama obhaji), urcite se to zhrouti 2015.
      Mudrc
  •  
    31.08.2012 16:54

    Jak Bernanke zhodnotil dosavadní efekty kvantitativního uvolňování, to pomohlo k oživení amerického akciového trhu a výrazně snížilo dlouhodobé výnosy dluhopisů. Dodal však, že QE může narušit fungování finančních trhů, ačkoli jeho náklady jsou „zvládnutelné“. .................................. jedíné co to má za následek jsou trhy, na ekonomiku ani nezaměstnanost vliv QE nemá a nyní už by to neprošlo bez následků, když jsou trhy nad hodnotou z 2008, jako relevantní krok už to nemůžou brát ani ti největší fandové QE (neberu makléře ti to chtěji at zase mají důvod proč klientům kupovat)
    chicko
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university