Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krvavá žeň Arabského jara: Americký velvyslanec v Libyi mrtev, mise v Káhiře přišla o vlajku, do Středomoří míří válečné lodě

Krvavá žeň Arabského jara: Americký velvyslanec v Libyi mrtev, mise v Káhiře přišla o vlajku, do Středomoří míří válečné lodě

13.09.2012 11:48, aktualizováno: 13.9. 13:47
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Aktualizováno

Spojené státy na Blízkém východě ztrácí půdu pod nohama. Poté, co Irák nepokrytě přestoupil na stranu syrského prezidenta Bašára Asada, když Íránu poskytl letecký prostor pro dodávky zbraní a munice do Sýrie, se do spirály chaosu, násilí a vlády lůzy dostávají další domnělí američtí spojenci.

Potvrdila to násilná smrt amerického velvyslance Johna Christophera, který zahynul spolu s dalšími diplomatickými zaměstnanci při úterním raketovém útoku na konzulát v Benghází. Podle agenturních zpráv se po spršce raket a granátů do budovy vřítil rozzuřený dav, vyplenil ji a poté zapálil. Před konzulátem pak došlo k těžkým bojům mezi libyjskou armádou a ozbrojenými bojůvkami. Militanti dokonce věděli o tajné skrýši, kam byla část konzulární mise evakuována a kde začali posléze řádit také.

Útočící radikály pobouřil ostře protimuslimský film, který se ten samý den – na 11. výročí teroristických útoků na Washington a New York z roku 2001 - objevil v Americe. Americko-izraelský filmař, který ho natočil, se teď ukrývá na neznámém místě.

Libye se za incident, při kterém kromě velvyslance zahynuli tři další pracovníci americké mise a další byli zraněni, omluvila. Předpokládá se, že konzulát napadli radikální islamisté, kteří se vyzbrojili při loňské, Západem podporované revoltě proti Kaddáfího režimu. Někteří libyjští činitelé ale odpovědnost připisují právě lidem napojeným na bývalé vedení.

Několik hodin před událostmi v Benghází přelezli demonstranti v Egyptě zdi amerického velvyslanectví a spálili americkou vlajku, opět kvůli filmu, který se vysmívá se proroku Mohamedovi. Před velvyslanectvím v Káhiře se kvůli němu shromáždilo několik tisíců demonstrantů.

K pobřeží Libye teď míří dva americké raketové torpédoborce. Do země, která se loni na podzim zbavila diktátora Muammara Kaddáfího, byla také vyslána jednotka zhruba 50 příslušníků námořní pěchoty, kteří by měli dorazit do hlavního města Tripolisu. Libyjský velvyslanec ve Washingtonu z útoku na konzulát v Benghází obvinil stoupence mrtvého Kaddáfího. Americké tajné služby informovaly, že v incidentu má prsty Al-Káida.

Prezident Barack Obama označil smrt velvyslance Christophera za „ohavný“ čin a slíbil vypátrat pachatele. Zároveň nařídil posílení bezpečnosti amerických diplomatických misí po celém světě. Podle amerických vládních představitelů mohl být útok na konzulát Benghází naplánován předem, přičemž do něj mohli být zapojeni lidé z organizace Ansar al Šaría prosazující život podle islámského práva.

K násilnostem došlo i před americkou ambasádou v Tunisku, kde policie proti demonstrantům nasadila slzný plyn. Stovky protestujících se shromáždily u ambasády v súdánském Chartúmu. V marocké Casablance několik desítek lidí demonstrativně pálilo americké vlajky před americkým konzulátem.

„Útoky by mohly změnit americké postoje vůči vlně revolucí v arabském světě, která svrhla sekularistické autoritářské vůdce v Egyptě, Libyi a Tunisku a přivedla k moci islamisty,“ napsal zpravodaj agentury Reuters.

Republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney kritizoval způsob, jakým prezident Obama na vlnu násilí reagoval. Prohlášení, v němž americká ambasáda v Káhiře odsuzuje „snahy pomýlených jednotlivců urazit náboženské cítění muslimů“, bylo podle Romneyho špatně načasované a udělalo z Obamy slabocha. Obamův rival také uvedl, že omlouvat se za americké hodnoty jako svoboda projevu je „hanebné“.

Kontroverzní film s názvem „Nevinnost muslimů“ je dílem režiséra Sama Bacila a stál zhruba 5 milionů USD. Proroka Mohammeda líčí jako hlupáka, sukničkáře a náboženského podvodníka. V jedné scéně, která se dostala na server YouTube, je dokonce znázorněn při sexu. Pro řadu muslimů je přitom pouhé zobrazování proroka rouhačstvím. Na vznik filmu prý přispělo přes 100 židovských dárců. V Afghánistánu byl YouTube vyřazen z provozu, aby se místní obyvatelé k nejvíce provokujícím záběrům nemohli dostat.

Libyjská vláda má dosud problémy s obnovením pořádku ve státě. Podle bezpečnostních expertů se kolem Benghází potuluje několik islamistických bojůvek, které se ostře staví proti jakékoli přítomnosti Západu v muslimských zemích.

(Reuters, AFP, Čro)


Váš názor
  • Sledujete to?
    13.09.2012 18:35

    Fed...
    Kalka.
  • :-)
    13.09.2012 17:10

    Dží, tady byly hodiny křesťanské věrouky beze mne! Vždycky jsem si myslela, že Kristova léta jsou ty roky od třiceti do třiatřiceti - tedy kdy Ježíš začal kázat a dělat zázraky, do jeho smrti. A ukřižovali ho, Žida (národnost), židé (náboženství), když mohutně volali na Pilátovu otázku, koho má ušetřit, zda Barnabáše či Ježíše. Jako taky neříkáme, že revoltující stavy popravil kat Mydlář, anóbrž katolická habsburská zvůle...
    Kalka.
    • Re: :-)
      13.09.2012 17:23

      Beztak to byl čmoud. Nevím, ale v té době tam blonďáci moc nevyskakovali :-)))
      Jesse
  •  
    13.09.2012 15:34

    zmente tema ...fakt to neni ani ke cteni
    OPTIMISTA
    •  
      13.09.2012 15:35

      přikláním se, musíš ale hodit moskytiéru na rupheje :-)))
      Jesse
  • Jesse
    13.09.2012 15:10

    Ne. To jsem fakt nepotvrdil. Bylo to milé oslovené pro Tebe. Nejsem křesťan, pokud sem mámk do toho míchat a podat vyjma ducha svatého, který do Marier vstoupil, Josef byl otec, který nepíchal, a Marie matka.Ovšem trojjediní s Tebou rozebírat nebudu..o))
    Velkamedvědice
    • Re: Jesse
      13.09.2012 15:35

      Občas ako investor zablúdim na tieto stránky. Ako kresťana mi napadlo reagovať citátom z biblie: Ale vám, ktorí ma počúvate, hovorím: Milujte svojich nepriateľov, robte dobre tým, čo vás nenávidia, žehnajte tým, čo vás preklínajú, a modlite sa za tých, čo vás potupujú! Tomu, kto ťa udrie po líci, nadstav aj druhé. A tomu, kto ti berie plášť, neodopri ani šaty. Každému, kto ťa prosí, daj a ak ti niekto niečo vezme, nežiadaj to naspäť. Ako chcete aby ľudia robili vám, tak robte aj vy im! Ak milujete tých, ktorí vás milujú, akúže máte zásluhu? Veď aj hriešnici milujú tých, čo ich milujú. Ak robíte dobre tým, čo vám dobre robia, akúže máte zásluhu? Veď to isté robia aj hriešnici. A ak požičiavate tým, od ktorých to dúfate dostať naspäť, akúže máte zásluhu? Veď aj hriešnici požičiavajú hriešnikom, aby dostali naspäť to isté. Ale milujte svojich nepriateľov, dobre robte, požičiavajte a nič za to nečakajte! Tak bude vaša odmena veľká a budete synmi Najvyššieho, lebo on je dobrý aj k nevďačným a zlým. Buďte milosrdní, ako je milosrdný váš Otec! Nesúďte a nebudete súdení. Neodsudzujte a nebudete odsúdení! Odpúšťajte a odpustí sa vám. Dávajte a dajú vám: mieru dobrú, natlačenú, natrasenú, vrchovatú vám dajú do lona. Lebo akou mierou budete merať vy, takou sa nameria aj vám.“
      SKOBA
    • Re: Jesse
      13.09.2012 15:14

      Takže podle tvé teorie byl starej Josef Kristus :-))) To mi říká, že když je fotr Karel a já jsem syn Karel, tak že jsem pojmenovanej podle Marxe... jééééééžííííš to je masakr :-))))))))
      Jesse
  • rupheji, VM potvrdil Josef:-)
    13.09.2012 15:07

    13.9.2012 14:59 Nemyslel jsem minulá těla, ale součásná, i těch máš několik, ale nubudu Ti plést hlavu.Nejsem budhista ani křesťan.To je ještě není důvod vytahovat se na ně, okrádát je a prostoduše zesměšnovat jejich filozofii.Kriste Josefe.Co dodat.Snad jen pane Bože odpusť, skrze své ego neví, co činí. Velkamedvědice
    Jesse
  •  
    13.09.2012 14:46

    Někde musí mít zbrojovky střelnici...., co by dělaly se zbraněmi ve skladech. Potřebují vyrábět další a další , daňový poplatník to už zaplatí, zvláště když se mu naservíruje ten pravý nepřítel.
    Jark
  • Když dva
    13.09.2012 13:29

    dělají totéž, není to vždy totéž. Muslimský svět je vzhůru nohama, když někdo cokoliv nevhodného z hlediska Islámu řekne o prorokovi Mohamedovi. Křesťanský podobně o svém jediném bohu Kristovi. Podobně ostatní konfese. My kteří, se nehlásíme k žádné konfesi jsme zřejmě z jejich pohledu nevěřící psi. Podlidi. My snad nemáme stejná práva? Že bych šel také zabít velvyslance třeba z Iránu jen za to, že někdo v Teheránu řekl o někom, kdo nevěří v Alláha, že je džaur. Kdo seje vítr sklízí bouři!
    jarom
    • Re: Když dva
      13.09.2012 13:54

      Kristus není Bůh:-) Josef je pouze boží syn a židé ho ukřižovali hlavně proto, že furt fetoval a lhal nevědomým lidem z vesnice o tom, že s Bohem rozmlouvá. Mohu tě ujistit, že Boha ještě nikdo nikdy neviděl. Ale vymysleli si ho, to jo. Někdo musí lidi za nos tahat :-))))
      Jesse
      • Jesse
        13.09.2012 14:28

        Kolik malosti, tuposti a i ntolerance se vleze do jedné boží nádoby, je neuvěřitelné.
        Velkamedvědice
        • Re: Jesse
          13.09.2012 14:39

          Nejsem boží nádoba. S Bohem, nebo Mohamedem se běž vycpat. Lháře a feťáky k životu nepotřebuji, opravdu ne.
          Jesse
          • Jesse
            13.09.2012 14:46

            Až vystoupíš ze všech svých těl, pochopíš, že nepřítel, ať už chtěl a nebo nechtěl, nejlepší byl učitel.
            Velkamedvědice
            • Re: Jesse
              13.09.2012 14:49

              Budhizmus mi nevadí. Není to nepřátelská ideologie na rozdíl od islámu a katolicizmu...(úmyslně nepíšu křesťanství) Ale být tebou, tak to moc nežeru, nebo zblbneš a bude tě škoda :-))
              Jesse
              • Jesse
                13.09.2012 14:59

                Nemyslel jsem minulá těla, ale součásná, i těch máš několik, ale nubudu Ti plést hlavu.Nejsem budhista ani křesťan.To je ještě není důvod vytahovat se na ně, okrádát je a prostoduše zesměšnovat jejich filozofii.Kriste Josefe.Co dodat.Snad jen pane Bože odpusť, skrze své ego neví, co činí.
                Velkamedvědice
                • Re: Jesse
                  13.09.2012 15:03

                  Tebe nekřtili? Já bych řekl, že jsi křtěný, tedy jsi křesťan (i proti své vůli). A katolíkem být nemusíš, to ti věřím. Zahoď tu ideologii, uleví se ti.
                  Jesse
      • Ono
        13.09.2012 14:16

        je to vlastně jedno. Žádná víra se s demokracií moc nesnese. Typický postoj věřícich "Je to tak a o tomhle se nediskutuje", křiví každý lidský charakter. Neschopnost polemiky a uznat po pádných argumentech svôj omyl. Tyto šablony chování si skoro každý věříci nese ssebou do života. Pak se divíme, že naše politická scéna není schopna objektivně diskutovat a přijímat argumenty. Myslím, že je nejvyšší čas vymezit i v ČR všem církvím úroveň zájmových organizací, podobně jako svaz záhradkářú, či filatelistů. Za své penize ať si dělají co je libo, pokud nepřekračují rámec zákona nebo nenarušují svobodu někoho jiného. Btw. by mě zajímalo, jak by se křesťanské círke postavili k tomu, kdyby sonda Curiosity potvrdila, že na Marsu byl život.:-)
        jarom
        • Jarom
          13.09.2012 14:44

          Děkuji za osvěžující slova. 100% souhlas.
          Jesse
      •  
        13.09.2012 14:11

        Kristus je Bůh i člověk zároven. Pokud ti je to divný, tak si předatv, že někdo může být hlupák i lhář zároven, například ty.
        ..
        •  
          13.09.2012 14:37

          Hele vy modrokošiláči, abyste se z toho mrtvých vstání jednou naposrali :-))) Odložili odznáčky SSM a dali se na víru, můůůůůůůůhehehehe :-))))
          Jesse
          •  
            13.09.2012 14:52

            Klidně mi tykej já ti taky tykám. A ještě by mě zajímalo, jestli když urážíš křestany máš kromě dobrého pocitu i ejakulaci.
            ..
            •  
              13.09.2012 14:55

              btw: ale nepsal jsem to osobně, tak to tolik nežer (proto to množné číslo)
              Jesse
            •  
              13.09.2012 14:55

              Možná neumíš rozlišit křesťany od fundamentálních katolických fanatiků. To je tvůj deficit. Do konce svého života to můžeš ještě stihnout rozlišovat...
              Jesse
  •  
    13.09.2012 12:42

    Já bych se hádal, jestli jsou lodě ve Středozemí (abyste nenarazil na Tolkiena...) Myslím, že to bude spíš Středomoří :-)
    Tomas
    • dobrej postřeh
      13.09.2012 13:27

      taky mi to nějak neladilo :)
      Bo
    • vysvětlení
      13.09.2012 13:07

      Třeba mají lodě schopné plavat po zemi na střední východ :-))
      Jesse
  •  
    13.09.2012 12:39

    Hlavně, že to mají na koho hodit.
    Bobo
    • oholost a nadrazenost
      13.09.2012 12:46

      Zapadu je cesta do pekla! Pussy Riot jsou v base protoze protestovaly proti Putinovi v kostele, zidovsky lobby toci ohavne filmy o Muhamedovi jako dukaz svobody projevu? Plati a ma platit ze moje svoboda saha jenom do bodu kde zacina narusovat svobodu jineho cloveka!
      Andy
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university