Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecká vládní koalice v krizi. Hlasování o škrtech bude

Řecká vládní koalice v krizi. Hlasování o škrtech bude "hop, nebo trop"

25.10.2012 10:33
Autor: Redakce, Patria.cz

V řecké vládní koalici rychle roste napětí kvůli blížícímu se rozhodování poslanců o novém balíku úsporných opatření. S některými jeho body, jako je snižování nejnižších platů, rozvolnění pracovních práv a propouštění státních zaměstnanců, levicoví členové koalice totiž stále nesouhlasí a hrozí tak, že by celý projekt mohl i zkrachovat. To by vedlo patrně i k okamžitému bankrotu Řecka.

Parlament bude s největší pravděpodobností o opatřeních rozhodovat v jediném hlasování, což je v rozporu se včerejšími informacemi. Podle serveru řeckého listu To Vima se vláda rozhodla vsadit všechno na jednu kartu. Bude to "buď, anebo" zaznělo z řeckého ministerstva financí.
Šéf rezortu Jannis Sturnaras přitom ještě včera avizoval, že vláda předloží příští týden v parlamentu dva samostatné návrhy zákonů, a to o úsporných škrtech a o reformě trhu práce. Vyšel by tak vstříc nejmenšímu koaličnímu partnerovi, Demokratické levici (DIMAR), který by se v druhém bodu podle posledních informací zdržel hlasování a pokusil se tak zachovat tvář před svými voliči.

Podle To Vima se ale socialisté, kteří jsou druhým nejsilnějším členem vládní koalice, postavili proti a chtějí hlasovat o celém balíčku naráz. Šéf DIMAR Fotis Kuvelis v noci na dnešek při jednání v poslaneckém klubu nicméně upozornil, že v tom případě levicoví zákonodárci příslušný zákon nepodpoří vůbec.

Poslední kompromis podle ministerstva financí je například ohledně propouštění takový, že zaměstnanci pracující nejméně 16 let v jednom podniku budou mít nárok v případě propuštění na odstupné ve výši 12 měsíčních platů. S dalšími služebními roky mají přibývat další peníze, maximálně do výše 2000 eur.

Konzervativci premiéra Antonise Samarase a socialisté bývalého ministra financí Evangelose Venizelose mají i bez DIMAR a po vzpouře jednoho pravicového poslance momentálně zajištěnou podporu 160 zákonodárců v 300členném parlamentu. Hlasovat se má nejpozději do poloviny listopadu, kdy Řecku zcela vyschnou finanční zdroje, a v řeckých médiích a blogosféře se spekuluje, nakolik pevné bude do té doby odhodlání poslanců obou nejsilnějších stran nepopulární opatření přijmout.

Na rozdíl od pravicové Nové demokracie (ND), která má svou pozici v pravém politickém spektru jistou, se postavení socialistů (PASOK) jako jejího tradičního konkurenta v posledních dvou volbách totálně zhroutilo. Opoziční Koalice radikální levice (SYRIZA) se stala nejsilnějším levicovým uskupením a je dle průzkumů prakticky už vnímána jako nástupce PASOK. Ztrátu významu socialistů umocňují poslední průzkumy, podle nichž ho ze třetího místa sesadili neonacisté ze Zlatého úsvitu, jejichž razantní vystupování proti přistěhovalcům a tradičním nepořádkům jim přilákalo sympatie už 12 procent potenciálních voličů. 

Dvouletý odklad

Řecká vláda včera ústy ministra financí oznámila, že po dlouhých jednáních se zástupci trojky mezinárodních věřitelů Mezinárodního měnového fondu (MMF), Evropské komise a Evropské centrální banky (ECB) dosáhla dohody ve všech částech potřebných opatření a zajistila si cestu k další finanční pomoci, z níž nejbližší tranši v objemu 32 miliard eur potřebuje, co nejdříve to bude možné. Podle tiskových agentur to ale činitelé trojky organizací ještě nepotvrdili.

Řecko dosáhlo dohody na rozvolnění požadovaných reforem místo do roku 2014 až do roku 2016. Díky tomu bude moci nyní do parlamentu poslat opatření v celkovém objemu 13,5 miliardy eur, bez této dohody by muselo hledat úspory a zdroje příjmů v celkovém objemu 18,5 miliardy eur. Rozvolnění se týká rovněž cíle pro rozpočtový schodek. Podle ministra financí Yannis Stournarase věřitelé přistoupili také k ústupkům ohledně pracovní reformy.

Výsledky jednání Řecká a zástupců Trojky dnes podle listu Kathimerini začali zkoumat zástupci pracovní skupiny pro euro, kterou tvoří zástupci ministerstev financí všech zemí eurozóny. Závěr z průzkumu materiálů by měl být hotov do příštího úterý, aby byl připraven na další jednání ministrů financí eurozóny, Eurogroup, naplánované na 12. listopadu. Podle listu je však pravděpodobné, že závěr prověrky projde ještě ratifikací na mimořádném setkání ministrů financí eurozóny již v příštím týdnů - zřejmě ve středu, kdy tento bod bude zároveň jediným bodem jednání.

Zástupci eurozóny se budou podle Kathimerini při prověřování nové dohody s Trojkou soustředit především na to, jak bude zalátána díra v rozpočtu Řecka s ohledem na dvouletý odklad fiskálních reforem. Zajímat je bude, jak bude zajištěna udržitelnost řeckého dluhu. Klíčovým bodem následných diskusí pak bude posílení dohody ohledně monitorování hospodaření Řecka. Německo bude totiž podle řeckého tisku tlačit na kroky, které ve své podstatě zbaví zemi rozpočtové suverenity. Lze proto očekávat nemalou opozici ze strany řecké vlády.

(Zdroj: ČTK, Kathimerini, To Vima)


Čtěte více:

Řecko kvůli síle recese revidovalo schodek a dluh 2011: Nově 9,4 % a 170,6 %. Koalici opouštějí poslanci
23.10.2012 8:16
Řecko revidovalo směrem vzhůru údaje o rozpočtovém deficitu a dluhu za...
Sisyfovské Řecko dohání Velkou depresi
23.10.2012 18:17
Řecko si prožívá „vlastní verzi Velké deprese“, která postihla Spojené...
Řecko prý dostane víc času na schodek, reformy i privatizaci. Vstřícnost i u trhu práce
24.10.2012 9:16
Řecká vláda dostane o dva roky více času na snížení rozpočtového defic...
Řecký minfin Stournaras potvrdil dohodu s Trojkou na dvou letech navíc pro schodek i reformy. Měkčí zásah do trhu práce
24.10.2012 14:40
Řecká vláda dosáhla s trojkou mezinárodních věřitelů dohody ve všech č...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie po otevření ztrácejí 15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.