Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Berlín nabídl spolkovým zemím společné dluhopisy, ty o ně zatím nestojí

Berlín nabídl spolkovým zemím společné dluhopisy, ty o ně zatím nestojí

21.11.2012 11:32
Autor: ČTK

Společné dluhopisy v eurozóně berlínská vláda nadále odmítá, nabízí je ale spolkovým zemím. První emise takzvaných německých bondů, pomocí nichž by zadlužené regionální vlády dostaly levnější půjčky, by se mohla objevit už v prvním pololetí příštího roku. Spolkové země však zatím o společné dluhy se státem i kvůli nevyjasněným garancím příliš nestojí. Německý tisk přesto spekuluje, zda se nejedná o první krůček k odmítaným eurobondům.

"Je to pravda, stát nabídl zemím společné půjčky," potvrdil německému servisu agentury Reuters ministr financí Dolního Saska Hartmut Möllring. Splatnost nových dluhopisů, které nemají v Německu zatím obdoby, by podle něj byla nejméně pět let a na rozdíl od německých státních dluhopisů by se neprodávaly v aukcích, ale prostřednictvím bankovního konsorcia. Jejich předpokládaný výnos by měl být v řádech desítek miliard eur.

Projekt ale zatím naráží na omezený zájem ze strany spolkových zemí. Zejména ty velké jako Bavorsko, Bádensko-Württembersko, Hesensko nebo Dolní Sasko už údajně avizovaly, že se nepřipojí. Dolnosaské odmítnutí Reuters potvrdil i Möllring. "Dolní Sasko nemá o takové společné půjčky zájem. Jednak si myslíme, že podmínky financování jsou výhodnější, když si je vydáme sami, a pak si také můžeme sami určit podmínky, kdy s jakou dobou splatnosti a za jakých podmínek půjdeme na trh," uvedl šéf hannoverské zemské pokladny.

Zájem mají naopak menší spolkové země jako Hamburk. Většina jich požaduje minimální podíl ve výši 500 milionů eur (12,7 miliardy Kč). Podíl státu má záviset na počtu zapojených zemí. Podle původního návrhu měl stát krýt polovinu celkové sumy a o zbytek se podělit regionální vlády. Podle serveru Spiegel Online to však berlínský kabinet odmítá a je ochoten garantovat jen malou část celkových rizik, aby německé půjčky nemohly být vnímány jako předstupeň pro nechtěné eurobondy. Že by jím mohly být, naznačil kromě Spiegel Online dnes i deník Die Welt.

Společné německé dluhopisy by byly výhodné především pro finančně slabé spolkové země, jako je Berlín nebo Šlesvicko-Holštýnsko na severu, neboť by si díky účasti německého státu s nejvyšším ratingem Aaa mohly půjčit za výhodnějších podmínek než samy. Úrok u pětiletých státních papírů je v současnosti okolo 0,4 procenta, zatímco chudé spolkové země platí dvojnásobek.

Podle odborníků by však výrazně ušetřily jen v případě vysokého podílu německého státu. "Společná půjčka něco přinese, jen když stát převezme 80 nebo 90 procent sumy nebo když by to vzal celé na svá bedra sám a peníze pak předal zemím," citoval Reuters nejmenovaného analytika velké banky.

Ze stejného důvodu jako slabé spolkové země volají po společných dluhopisech v eurozóně i členské země postižené dluhovou krizí. Účast finančně silného a investory pozitivně vnímaného Německa by totiž snížila vysoké úroky, za kterých si v současnosti musí státy jako Řecko nebo Itálie půjčovat na trzích, což jim prodražuje správu jejich dluhů. Berlín však zatím rezolutně odmítá zespolečňování dluhů v měnové unii, kvůli němuž by Německo naopak muselo platit vyšší úroky než dosud.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university