Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Němci přiznávají rostoucí nestabilitu přenosových sítí a brzdí další expanzi

Němci přiznávají rostoucí nestabilitu přenosových sítí a brzdí další expanzi

28.11.2012 9:22
Autor: ČTK

Zatím jen tři vysokonapěťové koridory o celkové délce 2800 kilometrů chce Německo postavit do roku 2022, kdy chce zcela opustit využívání jaderné energie. Počítá s tím plán rozvoje přenosových sítí v zemi, který schválil německý regulátor Bundesnetzagentur. V dnešní zprávě přitom upozornil na to, že německé přenosové sítě jsou kvůli nekontrolované expanzi obnovitelných zdrojů a téměř neexistující výstavbě nových vedení stále nestabilnější. 

Plán výstavby sítí je omezenější, než provozovatelé tamních sítí navrhovali. Zpráva, kterou Bundesnetzagentur vypracovala spolu se spolkovým kartelovým úřadem, konstatovala, že z 1834 kilometrů nových vedení vysokého napětí podle plánu z roku 2009 jich bylo do konce loňského roku postaveno 214 kilometrů a letos to bude pouhých 35 kilometrů. 

Přenosové sítě v Německu loni potřebovaly téměř třikrát větší objem nouzových technických zásahů do svého chodu než v roce 2010, uvádí zpráva. Příčinou je podle ní "nebrzděná expanze obnovitelných zdrojů v kombinaci s pouze malými přírůstky síťově infrastruktury". Dokument tak vyzval k naléhavé změně priorit ve prospěch budování sítí. 

Výrazné zvětšení přenosové soustavy je jednou z klíčových podmínek úspěchu německého přechodu od jádra k obnovitelným zdrojům. V budoucnu má omezit i nepravidelné přetoky proudu ze severoněmeckých větrných parků do české přenosové sítě, které ohrožují její stabilitu. 

Právě transport elektřiny ze severu na jih země mají zajišťovat nové vysokonapěťové "dálnice pro proud". Ze čtyř navržených tras o celkové délce 3800 kilometrů odsouhlasil regulační úřad ale pouze tři. U stávajících sítí navíc zatím posvětil modernizaci jen 2800 z původně navržených 4400 kilometrů. 

"Je však možné, že nyní odmítnutá opatření se znovu dostanou na program dne," uvedl prezident agentury Jochen Homann. Plán rozvoje se podle něj má každý rok znovu posuzovat a bude harmonizován i se sousedy Německa, tedy také s Českem. 

Právě česká přenosová soustava se stejně jako polská potýká především v podzimních a zimních měsících s velkými objemy elektřiny ze severoněmeckých větrných elektráren v oblasti Baltského a Severního moře. Český provozovatel přenosové sítě ČEPS kvůli tomu plánuje u Kadaně postavit obří transformátor, který by české rozvody ochránil před neplánovanými toky elektřiny z Německa. Polsko už podobné opatření realizovalo. 

Počet napjatých situací v německé přenosové síti vzrostl loni poté, co Německo z politických důvodů uzavřelo 40 procent výkonu svých jaderných elektráren a zároveň pokračoval prudký nárůst kapacit nestálé a na počasí zcela závislé solární a větrné energie. Situace se přitom v dalších letech ještě zhorší. Podíl obnovitelných zdrojů, které Němcům výrazně zdražují energii, se má do roku 2020 v Německu dostat na 35 procent produkce elektrické energie. 

Na extrémní nestabilitu dodávek solární a větrné elektřiny, zejména v zimních obdobích vysoké poptávky, poukázal minul měsíc tamní výzkumný institut Fraunhofer. Němce před výpadky dodávek elektřiny v nadcházejících zimních měsících také varoval spolkový ministr hospodářství Philipp Rösler.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.