Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Potvrzeno: Peake na obraně, Stanjura na dopravě, Mlsna v čele legislativní rady

Potvrzeno: Peake na obraně, Stanjura na dopravě, Mlsna v čele legislativní rady

12.12.2012 17:47, aktualizováno: 12.12. 18:00
Autor: ČTK

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus jmenoval dnes ministryní obrany šéfku strany LIDEM a vicepremiérku Karolínu Peake. Novým ministrem dopravy se stal dosavadní předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Petr Mlsna, který dosud působil jako náměstek Peake, získal funkci ministra bez portfeje. Vést by měl legislativní radu vlády. Prezident tak potvrdil návrh premiéra Petra Nečase (ODS), který vyplynul z dohody vládních ODS a LIDEM na výměně ministerstev dopravy a obrany.

Součástí dohody bylo i jmenování Mlsny ministrem bez portfeje. Podle Peake se tím zachová poměr zástupců jednotlivých koaličních stran ve vládě. Klaus se po jmenování omezil na krátký komentář a blahopřání. "Dostali jste vánoční dárek, současně jsme vám Vánoce zkazili, protože nezbude, než abyste je strávili ve vašich úřadech. Ať se vám práce daří," řekl prezident.

Stanjura ve funkci nahradil člena LIDEM Pavla Dobeše. Jeho úkolem bude připravit úřad na sloučení s ministerstvem průmyslu. Na vytvoření jednotného ministerstva hospodářství se dohodla Peake s Nečasem.

Peake v čele obrany vystřídá Alexandra Vondru (ODS). Ministrovu způsobilost kladně hodnotil nejen Klaus, ale i opoziční ČSSD. Vondrovi ale uškodilo jeho působení v předchozí vládě, kdy byl zodpovědný za předsednictví v EU. Tehdy se objevila údajně předražená zakázka. 

Klaus naopak vyjádřil pochyby nad tím, zda převážně mužský kolektiv armády přijme Peake za svou. Podle Nečase by se politici měli vyvarovat výroků, které hodnotí osobnost či pohlaví kandidátů na ministry. Autoritu si podle něj politik buduje svou prací.

Peake nebude první ministryní obrany. V minulosti jí byla Vlasta Parkanová (TOP 09), která je nyní vyšetřována kvůli zakázce na nákup transportních letadel CASA pro armádu. 

Nová ministryně obrany Karolína Peake (LIDEM) nechystá velké personální změny, řekla dnes novinářům poté, co ji do úřadu uvedl premiér Petr Nečas (ODS). Ve funkci se chce zaměřit na omezování byrokracie a redukci agend ministerstva. Bude prý pečlivě naslouchat potřebám armády. Podle Nečase je v resortu mnoho rozdělaných úkolů, které je třeba dokončit. Předchůdce ve funkci Alexandr Vondra (ODS) uvedl, že Peake přebírá stabilizované ministerstvo.

"Armáda České republiky se nachází v určitém přelomovém období, protože se postupně stahuje ze zahraničních misí," řekl Nečas. "Chci v novém resortu v první řadě pokračovat v práci, kterou jsem zahájila již v pozici místopředsedkyně vlády. Tedy naplňování redukčního balíčku, redukce agend a byrokracie také v rámci ministerstva obrany," řekla Peake.

Ráda by nadále prosazovala své protikorupční priority. Poukázala na to, že v armádě se v minulosti objevily kritizované zakázky. V čele resortu chce naslouchat požadavkům vojska, proto se sejde s náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem.
 
Nový ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) pokládá za své priority šetření provozních nákladů a následné využití úspor na investice do dopravní infrastruktury. Řekl to dnes u příležitosti svého uvedení do funkce. Zároveň uvedl, že na ministerstvu neplánuje výrazné personální změny. 

"Doufám naopak, že se naše spolupráce rozběhne tak, abychom v řádu dnů řešili aktuální problémy a v řádu týdnů ty, které máme šanci zvládnout do konce volebního období," řekl Stanjura. Zároveň dodal, že si je vědom složitosti řízení takto velkého resortu a že k tomuto úkolu přistupuje s velkým respektem. 

Problémů k řešení bude mít nově nastupující ministr dostatek. Premiér Petr Nečas (ODS) od něj očekává především dokončení transformace Ředitelství silnic a dálnic a vyřešení obtížné hospodářské situace v Českých drahách a jejich dceřiném nákladním dopravci ČD Cargo. 

Podle premiéra je ale Stanjura schopným manažerem, který má schopnosti jak ze soukromé, tak veřejné sféry. Věří proto, že nový ministr dopravy tyto úkoly zvládne. 

Stanjura má ministerstvo vést do poloviny roku 2014, kdy by měl být sloučený s ministerstvem průmyslu a obchodu do nového ministerstva hospodářství. Vznik silného ministerstva bude proces pozvolný a nikoliv skokový, uvedl Nečas.


 


Čtěte více:

Peake: Dopravu převezme MPO ministra Kuby (ODS). LIDEM připadne obrana
05.12.2012 9:27
Liberální demokraté podle své předsedkyně Karolíny Peake přepustí ODS ...
Moody’s: Na síle českých bank stojí rating vlády. Nebojme se prodávat korunu, říká Janáček z ČNB
11.12.2012 9:50
Stabilita českého bankovního sektoru a jeho mimořádná odolnost za podm...
Nový ministr dopravy Stanjura ministerstvo sloučí s MPO. Peake půjde na obranu, legislativní radu povede Mlsna
11.12.2012 10:51
ODS už se shodla na jménu ministra dopravy a jeho jméno oznámí odpoled...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data