Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus: Kritika amnestie je útok, který mě má oslabit.

Klaus: Kritika amnestie je útok, který mě má oslabit. "Jedeme dál"

09.01.2013 10:34
Autor: ČTK

Prezident Václav Klaus vidí za kritikou jím vyhlášené amnestie útok na svou osobu a snahu oslabit jeho politickou pozici před koncem mandátu. "Zastrašit se nenechám. Nic nekončí. Před 15 lety jsem v podobné situaci vyslovil známou větu - jedeme dál. Ta platí i dnes," přirovnal v České televizi v emotivním projevu situaci k takzvanému sarajevskému atentátu, kdy v roce 1997 čelil výzvě vlivných spolustraníků k odchodu z čela ODS.
 
Amnestie vzbudila nevoli širší veřejnosti i odborníků, odsuzovali ji politici napříč politickým spektrem, bude se jí zabývat Ústavní soud, vláda i Sněmovna. Kritikům vadí zejména zastavení trestních stíhání, která trvají déle než osm let. Tato část amnestie totiž dopadá i na nejzávažnější hospodářské kauzy. Internetovou petici odsuzující Klausův pardon virtuálně podepsalo přes 100.000 lidí.

"Není to kampaň proti amnestii samotné, je to kampaň proti mně, proti hodnotám, které dlouhodobě představuji a zastávám a které více než dvě desetiletí v české politice prosazuji," tvrdí Klaus. Podle něj v kampani nejde o odsouzené, ani o propouštěné, ani o takzvané tuneláře, ani o oběti trestné činnosti.

"Jejím smyslem je zaútočit na mě právě v této chvíli před ukončením mé prezidentské funkce," míní. Domnívá se, že politici mají obavy z jeho dalšího působení ve veřejném životě a že se oni i média snaží veřejnost zmanipulovat, což se jim prý u "nemalé části" lidí podařilo. Klaus dříve uváděl, že se po skončení mandátu bude zapojovat do veřejné politiky svými analýzami, studiemi a podobě. V posledních měsících stále častě používá vyjádření, že se ho někdo snaží zastrašit a odradit od návratu do politiky, ale on se nedá.

Prezident se dnes ke kritice amnestie vyjádřil i pro Český rozhlas. "Křik, který moji političtí odpůrci vyvolali, a mediální bombardování veřejnosti, které následovalo, vedlo k tomu, že to úplně vymazalo podstatu amnestie, i to, koho a čeho se amnestie týkala a jaký je její vlastní smysl," uvedl v ČRo jindy mediálně zdrženlivý Klaus, jenž se v posledním týdnu vyjadřoval k amnestiím i v celostátních denících. 


 
Politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy má z Klausova vyjádření dojem, že si prezident chce vybudovat pozici pro další politickou dráhu po tom, co odejde z Hradu. "Přirovnal tu situaci k sarajevskému atentátu a použil svoje heslo 'jedeme dál'. Tím se spíš mobilizují příznivci, než že by pokorně trošku uznal chybu," je přesvědčen Mlejnek, který kritiku amnestie považuje přinejmenším za zčásti oprávněnou.

Takzvaný sarajevský atentát se datuje do listopadu 1997, kdy v souvislosti s tajnými konty ODS a jejím neprůhledným financováním tehdejší čelní představitelé strany Jan Ruml a Ivan Pilip Klause vyzvali, aby odstoupil z čela strany. Klaus, který byl v době výzvy v Sarajevu, nakonec rezignoval na premiérské křeslo, pozici prvního muže ve straně si však v souboji s Janem Rumlem jednoznačně uhájil. ODS se pak rozštěpila a počátkem roku 1998 část nespokojenců založila Unii svobody.

Klaus, který amnestii vyhlásil během svého novoročního projevu, dnes zároveň poděkoval těm, kteří "používají svou hlavu" a kterých podle něj přibývá. Roste ale i kritika. Část senátorů chce do konce týdne podat k Ústavnímu soudu návrh na zrušení amnestie. Předseda KSČM Vojtěch Filip dnes v ČT uvedl, že se dokonce v Senátu i mimo něj formuje iniciativa za podání ústavní žaloby proti Klausovi.

Kvůli amnestii se pravděpodobně příští týden sejde také Sněmovna na mimořádné schůzi, kterou se rozhodli vyvolat sociální demokraté. ČSSD chce na schůzi v souvislosti s tím, že amnestii spolupodepsal premiér Petr Nečas (ODS), vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

Věznice dosud opustilo přes šest tisíc vězňů a další desetitisíce lidí odsouzených k alternativním či podmíněným trestům čekají, až jim trest prominou soudy.


Prohlášení Václava Klause k reakcím na vyhlášení amnestie:

Laciná, jednostranná a lživá kampaň médií a politiků v médiích k amnestii, kterou jsem udělil k dvacetiletí České republiky, je ve své podstatě pokračováním toho, co dobře znám.

Není to kampaň proti samotné amnestii. Je to kampaň proti mně, proti hodnotám, které představuji a zastávám a které více než dvacet let v politice prosazuji.

Nejde v ní ani o odsouzené, ani o propouštěné, ani o takzvané tuneláře, ani o oběti trestné činnosti. Jejím smyslem je útočit na mě osobně - právě nyní, před skončením mé prezidentské funkce. Je výrazem obavy mých politických soupeřů z mého dalšího veřejného působení.

Vůbec se nedivím, že se při tak masívní kampani nechala nemalá část veřejnosti zmanipulovat a věří tomu, co je jí z médií vnucováno. Tím více si cením těch - a jejich počet v posledních dnech a hodinách výrazně narůstá - kteří se zmanipulovat nedali, používají svou hlavu a vyjadřují mi podporu. Spoléhám na ně, na jejich rozum, jejich samostatné myšlení a statečnost a nesmírně jim za jejich postoj děkuji.

Spoléhám na všechny, kteří jsou schopni mediální manipulaci prohlédnout. Také oni se mohou spolehnout, že od svých názorů a postojů ani v budoucnu neustoupím a zastrašit se nenechám.

Nic nekončí. Před 15 lety jsem v podobné situaci řekl větu: "Jedeme dál." Ta platí i dnes.


Čtěte více:

Prezident Klaus vyhlásil dílčí amnestii. Promíjí některé tresty, zastavuje část stíhání
02.01.2013 9:09
Prezident republiky Václav Klaus při příležitosti 20. výročí vzniku Če...
Amnestie je trnem v oku většiny Čechů. Samková uvažuje o žalobě kvůli rozvracení republiky
04.01.2013 12:23
Amnestie, kterou prezident Václav Klaus vyhlásil k 20. výročí samostat...
Senátoři chystají ústavní stížnost proti amnestii. Hrad mluví o pouhém politickém gestu
07.01.2013 9:53
Ústavní soud by mohl příští týden dostat návrh na zrušení části amnest...

Váš názor
  • před chvílí
    10.01.2013 12:01

    Manageři H-systém byli právě amnestováni a jejich stíhání bylo zastaveno. Dejte někdo tomu dementnímu rupchujovi po tlamě, bo tak velkého blba svět ještě nepoznal.
    Jesse
  • KŘIVÁK
    09.01.2013 18:29

    ...se zde pomalu stává prvním označením toho, kdo má jiný názor a nebo si z (někoho) dělá srandu. Já preferuji pro takové "soudce" prímočařejší označení...na "rák" končí ostatně taky...
    db
  • RH
    09.01.2013 18:23

    to byl odkaz na on line koncert - né sdělení koho budu volit.Bohužel,osoba, kvuli které bych se namáhala dostavit ze svých"rajských zahrad " k volební urně - kandidaturu nepřijala. Nedělej unáhlené úsudky - a o bělouších si nech zdát.
    AMN
  • Co jsem na Klausovi (jakžtakž) cenil
    09.01.2013 17:32

    ...a co definitivně padlo: konzistentnost jeho názorů. Falešná humanita je špatná, stejně tak pravdoláska, nepolitická politika, disidenti, EU, zelená politika...ááno. Dobrá je standardní soutěž politických stran, důvěra v instituce a jejich standardní fungování, standarní rodina a občan, který dělá na sebe,(a hrabal na sebe i za komoušů),... soudy, policie, armáda. Super. Ale pokud to někdo tvrdí a chová se podle toho bez větších odchylek furt, tak se to nedá šmahem odsoudit. No jo, ale on to v posledních letech a amnestií obzvlášť zcela pohřbil. Jasně má na to podle ústavy "právo", stejně jako vyhlásit válku třeba USA. Ale dostal se tím definitivně na úroveň Hájka, Bobošíkový atakpodobně.V argumentaci "PRO AMNESTII" používá evropský právo a odvolává se na "milosrdenství". Nevím jak kdo, ale já mu to teda nemůžu věřit. Je to prostě HNUS. Anebo legrace, jak pro koho.
    db
    • Re: Co jsem na Klausovi (jakžtakž) cenil
      09.01.2013 18:07

      Souhlas. Najednou se mu hodí dokonce Evropské právo!:-)) Ale že účelově odmítal reformu justice, která je totálně v krizi, to mu 20 let nevadilo. Opovrhoval lidmi, kteří na nefunkční justici neustále upozorňovali. A najednou soudy kritizuje za to, co se mu 20 let hodilo do krámu. Neuvěřitelný cynik a demagog.
      Jesse
      • Jesse
        09.01.2013 18:12

        ...ale asi je ve stresu, takhle si to nepředstavoval...ale protože je sociopat a dosud sedí na Hradě, tak bude mlít furt to svoje...Sarajevo...)))....ale to je fuk, jsem zvědavej, jak se vypořádá s tím až nebude. bojovník /za sebe/ teda je, to se zase musí uznat...;
        db
        • Re: Jesse
          09.01.2013 18:16

          Jj, bude mít asi špatné spaní, když ho bude strašit vědomí, že ho společnost nemá ráda a milije ho jenom rupchuj:-)) Takovým narcistům je to někdy dáno jako největší trest - sebetrýznění:-)))
          Jesse
          • jesse
            09.01.2013 18:23

            ...největší prča je, že ho milujou i hodný lidi jako moje matka, páč miluje ods.klaus = ods = konec komunismu. že měla manžela, co jezdil na KV KSČ, a doma mi nadávali za mi dětský punkerský názory a milovali Reagana a Tchatcher....to už je jaksi historie. ta už se nesvične. Havla ještě pohřbila, Klause už nedá. Já to chápu. Stejný jako s babičkama (ještě staršíma) co se nesvičnou od KSČ. Je to smutný, ale je to tak.
            db
  • ON LINE only star
    09.01.2013 17:18

    http://www.volimkarla.cz/karelnahrad/
    AMN
    • Re: ON LINE only star
      09.01.2013 17:55

      já taky. ale zbude Zeman nebo Fisher. Opravdu Sophiina volba naruby. V druhym kole asi volit nemuzu. Fakt to nejde.
      db
  • o))
    09.01.2013 17:05

    Pošta stahuje známky s Klausem. Lidé nevědí, na kterou stranu známky plivat..o))http://www.novinky.cz/domaci/289777-lide-si-utahuji-z-amnestie.html
    Velkamedvědice
  • velikost VK
    09.01.2013 16:05

    http://unix.rulez.org/~calver/funny/swf/kill.swf - - - Nadpozemská velikost VK se rovná jedné z nich. Nerozbijte si monitor :-)))
    Jesse
  •  
    09.01.2013 14:30

    Je mi ho lito chudaka...celej zivot spekulovat,jak mit vzdy posledni slovo,jak byt porad nejchytrejsi....a nakonec mu naserou na hlavu....Jo to tak byva..
    Vata
    •  
      09.01.2013 15:16

      Klaus je chudaj? Aha to jsem nevedel
      OPTIMISTA
      •  
        09.01.2013 15:27

        http://www.parlamentnilisty.cz/rss/zpravy/No-to-snad-ne-Po-Klausove-vystoupeni-v-CT-se-objevilo-video-s-Jakesem-259055/diskuse
        Homo
        •  
          09.01.2013 15:30

          Kretenismus nezna hranice
          OPTIMISTA
          • Hnízdil není žádnej kretén
            09.01.2013 15:44

            http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Lekar-vedecky-Vladnou-psychopati-a-bestie-Obcane-z-nich-stunou-258086/diskuse
            Jesse
            • Re: Hnízdil není žádnej kretén
              09.01.2013 15:51

              Jasně, že není. Taky v této modelové situci vychází z reality v USA.. "Jan Hnízdil s odkazem na zjištění amerických vědců, podle nichž je mezi vysokými politiky a manažery mnohem větší procento nebezpečných psychopatů než mezi vězni ve federálních věznicích Spojených států."o))
              Velkamedvědice
              • VM
                09.01.2013 15:58

                Je úplně jedno, odkud bere prameny Hnízdil. Na Klauna to sedí. BTW: najdi si třeba pojednání od jednoho z nejinteligentnějších vědců Koukolíka. Na takovém sociopatovi, jakým je Klaus, nenechá nit suchou. Raději věřím vzdělanému vědci, než populistickému neurvalci.
                Jesse
                • Re: VM
                  09.01.2013 16:11

                  Ano , souhlasím s Tebou. To byla jen technická, že hadi se cpou k moci všude...
                  Velkamedvědice
                • Re: VM
                  09.01.2013 16:02

                  ....obhajoba VK začíná bejt fakt tvrdej chleba....ale nejspíš je to baví...;)
                  db
                  • Bufík
                    09.01.2013 16:08

                    Nemá rád Klause. Kritzuji ho v kuse od 98. Kde ho ho obhajuji Najdi jedinou pasáž, kde jsem nereagoval věcně a dal klausovi za pravdu.
                    Velkamedvědice
                    • Re: Bufík
                      09.01.2013 16:15

                      já se do toho nebudu zavrtávat....já nesu posedlej a neřvu, že ta amnestie je konec světa ani, že by měl VK být obviněn z velezrady. Jednak k tomu nemám dost důkazů a jednak plně souhlasím s tím co napsal jarom a víceméně s tím co na(o)psal Jesse.
                      db
                      •  
                        09.01.2013 16:17

                        A považ, že jsem neopsal všechno. Kvůli rupchujovi, aby ho neklepla :-)))
                        Jesse
                  •  
                    09.01.2013 16:04

                    Je neobhajitelný !!!!! Ale znám tady jednoho klausomila a ten půjde Klaunovi i na funus a bude bečet ještě půl roku :-))))
                    Jesse
  • KDYBY
    09.01.2013 13:51

    onehda ten typek si koupil poradnou bouchacku a ne plastovou hracku mohl klaus umrit jako hrdina a obet atentatnika skoro jako v usa ,takhle odejde jen jako totalni looser,ktery nasral skoro celou republiku a jeste si to neni pro svou sebestrednost schopen ani uvedomit natoz priznat i kdyz osov¨bne si myslim ze moc dobre vi co udelal pro sve kamose z dob divoke privatizace.
    X.Y.Z
  •  
    09.01.2013 12:54

    mame hole ruce..vlastne mame hole v ruce... bude uz tedy konecne revoluce nebo tady budete zvanit vzdy ale vzdy po bitve az do nejdelsi smrti ???
    OPTIMISTA
  •  
    09.01.2013 12:36

    Takže, co máme pochopit z té amestie??? Že dopustil aby, z vězení odešli násilníci!!!! a tuneláři!!! Na co si tu hraje. On to vztahuje vše na sebe a vůbec nepochopil o co tady jde.... A pan Jakl, Hájek a jemu podobní skončí po jeho odchodu na smetišti dějin.
    mtv
    • mtv
      09.01.2013 14:57

      Ty si moc tu amnestii nepochopil, co?? Jak mohli být propuštěni tuneláři, kteří nikdy nebyli zavřeni??
      Velkamedvědice
  • ve skotečnosti ubožák
    09.01.2013 12:23

    Jak uvedl Lubomír Zaorálek (nemám ho rád), Livie Klausová byla v představenstvu vytunelované banky dotčené amnestií. … Klaus totiž nedělá totiž nikdy nic, co by jemu osobně nepřineslo politicko-mocenský zisk. Víme, že jde o prezidenta negativních emocí. Víme, že se snaží negativní emoce v lidech vzbuzovat a jejich prostřednictvím si udržovat osobní moc. Václav Klaus stále bojuje, dnes už vlastně s naprostou většinou společnosti. Blíží se ale doba, kdy bude muset karty otevřít. … Dávejme pozor, zejména až znovu uslyšíme volání falešného proroka po ochraně svobody a demokracie. Vedle Klause se totiž dokonce už i komunisté začínají jevit jako větší demokraté. … Václav Havel prohlásil, že Klausovo počínání je nebezpečné. Komu se to zdá přílišné, ať se podívá, do jakého zmatku uvrhl vlastní stranu, která se právě jím tolik let zaštiťovala. Je možné, že něco podobného provede s českou společností jako celkem? Úspěšným demagogem se stává ten, v jehož nevědomí působí síly obdobné těm, které působí v duši davů. … Klaus disponuje mnoha talenty, m.j. má i zvláštní dar falšovat historii, zakrývat pravou podstatu věcí, měnit význam slov. Toleranční patent. Hilsneriáda. Mobilizace. Atentát. Permanentní negativista, nálepkovač, kerý nikdy nepřichází se žádnou pozitivní myšlenkou, který nikdy nenastíní žádné představy o fungování a zejména ne budoucím směřování České republiky (pozor, to je velmi důležité) a člověk, který nepochopil základní poslání prezidenta, stmelovat společnost. Nebo snad pochopil a přesto dělal a dělá všechno pro to, aby byla rozdělená a rozeštvaná ? Klausovo veřejné vystupování ale nabývá v poslední době skoro hysterických rozměrů, což vyvolává dojem, že již jen pouhým pomyšlením na odchod z piedestalu musí nevýslovně trpět. …
    Jesse
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m