Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dell je prý blízko převzetí. Kupcem má být Silver Lake

Dell je prý blízko převzetí. Kupcem má být Silver Lake

16.01.2013 8:27
Autor: ČTK

Společnost soukromého kapitálu Silver Lake je v pokročilé fázi jednání o převzetí amerického výrobce počítačů Dell (13,17 USD, 7,16%). Tvrdí to zdroje agentury Reuters, podle nichž si už Silver Lake domlouvá s bankami financování. Dell existuje od roku 1984, a pokud se spekulace potvrdí, bude to znamenat, že akcie firmy zmizí z burzy. Dell je třetím největším výrobcem počítačů na světě. 

Spekulace, že se schyluje k manažerskému převzetí Dellu, se poprvé objevily v noci na dnešek. Zprávu přineslo několik agentur, firma ji však odmítla komentovat a označila ji za spekulaci. Akcie firmy ale zareagovaly mohutným růstem, který přesáhl 13 procent. 

Silver Lake podle zdrojů vede jednání minimálně se čtyřmi globálními bankami, a to s Credit Suisse (25,94 CHF, 1,33%), Bank of America (11,55 USD, 0,70%) Merrill Lynch, Barclays (295,4 GBp, -1,17%) a RBC. Kontaktovala je prý už před koncem roku. Zdroje hovoří pod podmínkou zachování anonymity, protože záměr nebyl zveřejněn a situace je pořád dost nejasná. 

Dellu podle zdrojů radí banka JPMorgan (46,35 USD, 1,02%) Chase & Co. Hodnota podniku se pohybuje kolem 22 miliard dolarů (asi 423 miliard Kč), a pokud se jeho zakladatel Michael Dell skutečně rozhodne firmu stáhnout z trhu, bude to jeden z největších kontraktů tohoto druhu od globální krize. Manažerské převzetí znamená, že firmu chce převzít její současné vedení, což znamená hlavně rodina kolem zakladatele Della. 

Důvodů k převzetí firmy a ke stažení jejích akcií z trhu má přitom Dell víc než dost. Firma, která byla kdysi symbolem nejkvalitnějších počítačů, vytrvale ztrácí podíl na trhu a na její místo nastoupila čínská společnost Lenovo a další americký podnik Hewlett-Packard (16,53 USD, -2,48%). Hodnota firmy na burze se od loňska snížila asi o 40 procent. 

Michael Dell vlastní zhruba 14 procent akcií firmy. Na postupnou ztrátu tržního podílu se firma snaží reagovat změnou strategie, která spočívá v tom, že se z přímého prodejce počítačů postupně přemění na poskytovatele dražších služeb pro podniky. To může být i jeden z důvodů, proč chce Dell firmu stáhnout z trhu. Pokud by ji totiž nechal na burze, musel by přeměnu provádět pod dohledem akcionářů a regulačních orgánů. 

Server listu The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na zdroje v noci na dnešek napsal, že Silver Lake by se mohl pro účely převzetí Dellu spojit s další společností soukromého kapitálu TPG. Přizvat by údajně mohly také další zájemce, a to i z řad velkých penzijních fondů. WSJ rovněž uvedl, že pokud vše půjde hladce, dohoda by mohla být na světě asi za šest týdnů. 

Dell o manažerském převzetí firmy vážně uvažoval už v roce 2010, podobné zprávy se ale objevily už víckrát. Někteří analytici tvrdí, že převzetí by dávalo smysl, jiní naopak upozorňují, že by to bylo finančně velmi náročné a je otázkou, zda to má smysl. Vyhlídky Dellu totiž nejsou jasné a otázkou je i to, jak si firma poradí s nástupem tabletů, což je doména konkurenční společnosti Apple (485,92 USD, -3,15%). 

"Tržní hodnota Dellu klesla natolik, že manažerské převzetí už teď dává smysl. Oni mají v hotovosti asi pět miliard dolarů a generují i volné cash flow, díky čemuž by byli schopni splácet dluh, pokud by si na to převzetí vypůjčili," poznamenal analytik Angelo Zino z finanční společnosti S&P Capital IQ. Vzhledem k velikosti firmy a k tomu, kde je teď kurz akcií, to ale podle něj není pravděpodobné.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů