Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Irsko v noci schválilo likvidaci Anglo Irish Bank. Dohoda s ECB zemi ušetří 20 mld. EUR za deset let

Irsko v noci schválilo likvidaci Anglo Irish Bank. Dohoda s ECB zemi ušetří 20 mld. EUR za deset let

07.02.2013 8:28, aktualizováno: 7.2. 18:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Irská vláda na mimořádném nočním zasedání rozhodla o likvidaci nástupnické organizace finančního ústavu Anglo Irish Bank – jednoho z hlavních strůjců tamní bankovní krize. Připravila si tak půdu pro změnu podmínek splácení obrovského dluhu, který jí vznikl na začátku globální finanční krize, když se zaručila za celý bankovní sektor Irska. Vládní návrh nad ránem schválily obě komory parlamentu a podepsal prezident. Uzavřela se tak jedna významná kapitola irské finanční krize. 

"Likvidace Irish Bank Resolution Corporation (nástupce Anglo Irish Bank po zásazích státu), je teď nezbytná k obnově finanční pozice státu a k tomu, aby státu pomohla znovu získat normální přístup na mezinárodní kapitálové trhy," vysvětlil dnes kabinet noční zásah. Irsko má do příštího roku splnit podmínky, díky nimž mohlo čerpat zahraniční pomoc. To je především snížit rozpočtový deficit. Pokud by muselo dál splácet dlužní úpis podle nynějších podmínek, téměř jistě by tuto podmínku nesplnilo, čímž by se další vyhlídky Irska značně zkomplikovaly.

Vláda celý proces naplánovala bleskově v průběhu středečního večera. Kabinet začal jednat až pozdě večer a předtím vyzval zákonodárce, aby byli během noci k dispozici. Na začátku třídenní cesty do Itálie byl zpět povolán i prezident republiky Michael Higgins, jehož podpis byl nutný, aby nešlo rozhodnutí a následnou likvidaci banky zpochybnit.

Vše se muselo stihnout do dnešního rána, než začnou fungovat soudy. Vláda měla totiž obavy, že kdyby schvalování trvalo více než jeden den, do hry by vstoupili soukromí věřitelé a proces by se snažili napadnout. Vláda ale ještě přesto musí vyčkat na stanovisko Evropské centrální banky (ECB).

Evropská centrální banka (ECB) se žádostí Irska mimořádně zabývala již dnes ráno. Původně chtěla i rozhodnout, nakonec si ale podle zdrojů agentury Reuters vynutila více času na posouzení celé záležitosti. ECB už dříve naznačila, že má obavy Irsku vyhovět, aby nestanovila nebezpečný precedens pro ostatní země eurozóny.

Nakonec dnes v 16:00 irský premiér Enda Kenny na tiskové konferenci oznámil nalezení kompromisu s tvůrcem evropské měnové politiky. "Dohoda s ECB nám umožnuje vyměnit provizorní dlužní úpisy za dluhopisy se splatností až 40 let," uvedl předseda irské vlády. Dodal, že průměrný úrok na novém dluhopisu bude jen mírně nad 3 procenty, proti dosavadním 8% úroku na dlužním úpisu.

Anglo Irish Bank a její kontroverzní úvěrová politika se staly synonymem finanční krize Irska. Právě kvůli potížím této banky se vláda v roce 2008 zaručila za celý bankovní sektor, což se jí později krutě vymstilo. V roce 2010 byla situace tak vážná, že se Irsko stalo po Řecku druhou zemí eurozóny, která byla nucena požádat o mezinárodní finanční pomoc. Následky svého chybného rozhodnutí Irsko nese dodnes.

Dublin navrhl likvidaci banky Anglo Irish Bank, aby nemusel platit vysoké splátky dlužního úpisu. Krok podpořilo 113 členů dolní komory, Poslanecké sněmovny, proti jich bylo 36. Evropská centrální banka (ECB), od které Irsko očekává pomoc s jeho státní zadlužeností, s likvidací nejspíš souhlasí. Dublinu se díky dohodě sníží náklady obsluhy dluhu během deseti let o 20 miliard eur a deficit veřejných financí bude nižší o zhruba jednu miliardu eur ročně. 

ECB podle zdrojů v Bruselu minulý měsíc odmítla řešení, které jí irská vláda předložila a které počítalo se změnou části účtu za záchranu irského bankovního sektoru. Guvernér irské centrální banky Patrick Honohan proto ECB předložil pozměněný návrh. Honohan je zástupcem Irska v Radě guvernérů ECB. Svým kolegům měl nabídnout variantu, podle které by stát banku úplně zlikvidoval, aby tak nemusel pokračovat ve splátkách dlužního úpisu na 28 miliard eur. Roční splátka přitom vychází na zhruba 3,1 miliardy eur (splatnost ke konci března), což je pro zhruba čtyřmilionové Irsko dlouhodobě neúnosné. Do roku 2031 musí země platit rovněž menší částky globálním věřitelům, takže celkový dluh včetně úroků dosahuje asi 48 miliard eur. Každý obyvatel Irska tak dluží více než 10 tisíc eur.

Lék proti bankovní krizi
 
Dlužní úpis Irsku před lety umožnil Anglo Irish Bank zachránit před kolapsem. Banka se ale ani tak nevzpamatovala. Později se sice sloučila s ústavem Irish Nationwide Building Society, vláda ale rozhodla, že činnost ústavu utlumí. Sloučený ústav se jmenuje Irish Bank Resolution Corporation (IBRC).

Irsko původně navrhovalo, aby jeho centrální banka zmíněný finanční instrument držela alespoň 15 let. Rada guvernérů ECB ale Dublin varovala, že tak dlouhá doba v podstatě představuje měnové financování. To ale přímo zakazuje článek 123 smlouvy o Evropské unii, podle něhož centrální banky nesmějí financovat vlády.

V případě likvidace většina bilance IBRC přejde na irskou centrální banku (CBI). Ta si totiž vynutí splatnost kolaterálu, který IBRC využila, aby si u centrální banky zajistila financování přes 40 miliard eur. Mezi aktivy budou dlouhodobé dluhopisy irské vlády, jimiž bude nahrazen současný dlužní úpis. Dluhopis s delší splatností umožní, že Irsko bude moci závazky splácet postupně a s menším rizikem.

Zbývající úvěry IBRC by se převedly na agenturu NAMA, kde se shromažďují všechny ztrátové úvěry bank z dob krize. NAMA za tato aktiva zaplatí svými dluhopisy. Irská vláda, centrální banka, ani ECB nechtěly informace komentovat. ECB se pouze omezila na konstatování, že jednání s Irskem pokračují.

Předseda správní rady IBRC Alan Dukes včera pozdě večer agentuře Reuters řekl, že správní rada již byla zlikvidována. "Rada je v tuto chvíli zlikvidována, její funkci přebírá (účetní a poradenská společnost) KPMG," řekl Dukes, který byl dříve ministrem vlády. Jeden ze zdrojů pak řekl, že řízením IBRC byl pověřen Padraic Monaghan z KPMG, zatím ale nebyl zvolen likvidátor. Zaměstnanci byli o angažovanosti KPMG večer informováni v e-mailové zprávě, volba likvidátora se čeká bezprostředně.

(Zdroj: Reuters, Bloomberg, ČTK)


Váš názor
  •  
    07.02.2013 8:59

    Nejen Řekové studují tuto těchniiku!!!
    Homo
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m