Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nálada německých podnikatelů vystoupala nejvýše za deset měsíců a potvrdila silný ZEW

Nálada německých podnikatelů vystoupala nejvýše za deset měsíců a potvrdila silný ZEW

22.02.2013 10:40, aktualizováno: 22.2. 10:55
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Sentiment mezi německými podnikateli v únoru pokračuje ve výrazném růstu, nastartovaném v lednu. IFO je důležitým potvrzením zlepšujících se vyhlídek německé ekonomiky po slabých datech, která od úterního zveřejnění silného ZEWu přinesla slabší obraz od spotřebitelů a z průmyslu.

ZEW i IFO hovoří proti zpětně hledícím datům, která za 4Q potvrdila pokles německé ekonomiky o mezikvartálních 0,6 % při meziročním růstu o 0,4 %. Otázkou ale zůstává spotřebitelská nálada a situace ve službách a výrobě, měřena indexy PMI.

Celkový index klimatu v německém podnikatelském sektoru, sestavený na datech od sedmi tisíc firem, v únoru vzrostl na 107,4 bodu, když očekáváno bylo zlepšení pouze na 104,9 z 104,3 bodu (po revizi z 104,2 b.). Zlepšení svorně vykazují jak subindexy očekávání, tak současných podmínek. U výhledu subindex vykázal zlepšení na 104,6 z 100,6 bodu, očekáváno bylo jen 101,4 bodu. U hodnocení současných podmínek zlepšení dosahuje 110,2 z předchozích 108,1 bodu, očekáváno bylo jen 108,5 b.

Německá centrální banka v tomto týdnu uvedla, že očekává návrat německé ekonomiky k růstu v prvním čtvrtletí roku 2013 po jejím mezikvartálním poklesu o 0,6 % ve 4Q12. Důvěra investorů vystoupala v únoru nejvýše za více než tři roky, německý akciový index DAX se v posledních třech měsících posunul výše o řádově 10 %. „Německo bude v letošním roce jednou z nejsilněji rostoucích ekonomik eurozóny,“ říká Aline Schuling za ekonomický výzkum v ABN Amro. „Očekáváme silné oživení v prvním čtvrtletí,“ uvedla. Ekonom samotného IFO institutu  Klaus Wohlhrabe očekává, že německá ekonomika v prvním čtvrtletí roku mezikvartálně vzroste o 0,2 %.

V úterý vyšel index, vycházející z průzkumu ekonomického sentimentu sestavovaný institutem ZEW. Ten vzrostl na 48,2 bodu, když analytici očekávali mírnější růst indexu jen na 35 bodů z lednových 31,5 bodu. Výsledek ZEW je po tříměsíčním růstu v řadě nejlepší od dubna 2010. Jeho subindex hodnocení aktuální situace nicméně klesl na 5,2 z 7,1 bodu při očekávaném růstu na 9 bodů.

Mezi ZEW a IFO se vtěsnalo několik nepříznivých dat, které poskytly impuls k výrazné korekci eura proti americkému dolaru. Index nákupních manažerů v Německu včera jasně ukázal, že aktivita v německém soukromém sektoru v únoru rostla pomaleji, než se čekalo. PMI ve zpracovatelském sektoru vzrostl na 50,1 z 49,8 b. při očekávání 50,5 b., ve službách klesl na 54,1 b. z 55,7 b. při očekávaných 55,5 b. Pokles místo očekávaného růstu následně potvrdily shodné ukazatele na za celou eurozónu. Aktivita ve francouzském sektoru služeb v únoru klesala nejprudším tempem za čtyři roky. Po středeční slabé spotřebitelské důvěře v eurozóně šlo o další zklamání.

Celkově ale obraz vývoje německé ekonomiky pro 1Q13 a dále zůstává pozitivní. Objednávky německého průmyslu, jako předstihový ukazatel ukazující na vývoj průmyslu v dalších měsících, v prosinci vzrostly o 0,8 %. Průmyslová produkce jako taková se zvedla poprvé po pěti měsících  a oživil export. Míra nezaměstnanosti pak v lednu 2013 klesla na 6,8 procenta. "Výhled německé ekonomiky se v posledních třech měsících významně zlepšil," uvedla německá centrální banka ve zprávě v tomto týdnu. "Pro první čtvrtletí roku očekáváme z dnešního pohledu celkové oživení, které by v dalších částech roku mělo zrychlovat," uvedla Bundesbank.
 
"Tvrdá data, zejména z průmyslové produkce, budou v následujících měsících dobíhat nynější vzestup očekávání. Jsem přesvědčen o oživení německé ekonomiky hned v úvodu roku. Otázkou ale je, nakolik z jeho síly odebere špatný vývoj v Itálii a Španělsku," uvedl ekonom Societe Generale v Londýně Anatoli Annenkov. Více k otázce Itálie po parlamentních volbách zde.



Bundesbank letos podle prosincové prognózy počítá s růstem německé ekonomiky o 0,4 procenta. Také předchozí lednový průzkum IFO ukázal zlepšení výraznější u očekávání do budoucna, než u hodnocení současných podmínek. Dopředu hledící indikátory IFO a ZEW jsou v souladu s očekáváním Bundesbank i ECB, že ekonomika bude po negativním přelomu roku postupně oživovat. To změkčuje potřebu dalšího uvolnění měnových podmínek.

Eurozóně se ale, zdá se, rýsuje další podstatný problém a to rozkol mezi vývojem dvou hlavních ekonomik bloku - Německa a Francie. Ten je nyní nejsilnější od počátku sběru dat v roce 1998 měřeno pohledem PMI. Proti zdravému chodu německých firem stojí optikou těchto dat nejhorší situace francouzských firem od počátku roku 2009.

(Zdroj: Bloomberg, IFO, ZEW, DPA, Reuters)


Čtěte více:

Euro podpořil německý ZEW, korunou pohnula slova Singera
19.02.2013 17:43
Německý index ZEW byl impulsem, který v průběhu dne dodal sílu k mírné...
Eurodolar posílá nad 1,34 sázka na oživení v eurozóně po silném ZEWu
20.02.2013 10:42
Euro si připisuje nemalé zisky k americkému dolaru, které po včerejším...
Eurodolar prošel výraznou korekcí. Naděje na oživení v eurozóně dostaly ránu
21.02.2013 16:37
Euro, na kterém vládlo od úterního německého ZEWu nabuzení na další rů...
První krok německé ekonomiky do recese potvrzen. Důvodem vývoz a investice
22.02.2013 8:40
Německá ekonomika klesla ve čtvrtém čtvrtletí o 0,6 procenta mezikvart...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m