Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
První krok německé ekonomiky do recese potvrzen. Důvodem vývoz a investice

První krok německé ekonomiky do recese potvrzen. Důvodem vývoz a investice

22.02.2013 8:40, aktualizováno: 22.2. 9:28

Aktualizováno

Německá ekonomika klesla ve čtvrtém čtvrtletí o 0,6 procenta mezikvartálně, což je nejhlubší pokles od roku 2009. Hlavní příčinou bylo oslabení vývozu a investic. Největší ekonomika eurozóny tak splnila první podmínku pádu do recese, která je definovaná jako dva kvartální poklesy HDP v řadě. Dnešní konečná čísla německých statistiků potvrdila týden starý odhad.

Německý spolkový statistický úřad dnes kromě mezikvartálního poklesu o 0,6 procenta, který přišel po růstu největší ekonomiky eurozóny o 0,2 procenta o kvartál dříve, potvrdil i meziroční srovnání. Na meziročním a neočištěném základě německá ekonomika v období od října do prosince stále expandovala, ale očištěný růst zpomalil z 0,4 procenta na 0,1 procenta, zatímco bez očištění o sezonní vlivy a počet pracovních míst byl růst 0,4%.

Zvláště citelné bylo oslabení exportní síly německé ekonomiky. Zatímco ve třetím kvartále loňského roku byl ještě zaznamenán růst vývozu o 1,5 procenta (dnes revidován z +1,4 %), poslední čtvrtletí již přineslo 2% pokles. Ten byl sice v souladu s očekáváním analytiků, ale přesto ukazuje dopad zpomalení eurozóny na německou ekonomiku.

Dalším negativním faktorem, který ovlivnil výkon německé ekonomiky, byl pokles investic podniků. Pokles investic do továrního vybavení za poslední tři měsíce loňského roku dosáhl 0,7 procenta. Analytici sice podle agentury Bloomberg počítali až s 1,3% poklesem, ale to ještě vycházeli z původně oznámeného 0,2% růstu za předešlý kvartál, který byl dnes revidován na pokles o 0,4 procenta. 

Zatímco poptávka ze zahraničí německou ekonomiku tížila, celková domácí spotřeba za poslední kvartál roku 2012 vzrostla o 0,2 procenta proti ekonomy očekávanému 0,1% poklesu. Spotřeba domácností vzrostla o 0,1 procenta v souladu s odhady a státní výdaje o 0,4 procenta proti očekávánému 0,2% tempu růstu.

Spolkový statistický úřad již minulý týdne potvrdil lednové údaje, podle nichž tempo růstu německé ekonomiky za celý rok 2012 prudce zpomalilo na 0,7 procenta ze tří procent v roce 2011. V roce 2010 ekonomika vzrostla o 4,2 procenta, což byl nejvyšší růst od znovusjednocení země. Navzdory prudkému zpomalení růstu však Německo zůstalo loni nejrychleji rostoucí ekonomikou eurozóny. Německo trápí hlavně dluhová krize, která postihla i jeho přední vývozní trhy. Výrazný byl loni pokles poptávky po německém zboží ve Španělsku, Portugalsku či Řecku, který smazal růst vývozu do Spojených států a Číny.

Většina ekonomů očekává, že ekonomika po slabém výkonu na konci roku 2012 v prvních měsících tohoto roku opět oživí. Rok 2013 má však být dalším rokem slabého růstu. "Data za čtvrté čtvrtletí jsou dost špatná," zhodnotila analytička Ulrike Kastensová z finančního ústavu Sal. Oppenheim. "Jde ale jen o jednorázovou záležitost, v tomto čtvrtletí už opět očekáváme růst. Export se patrně zotaví a domácí poptávka zůstane stabilní" dodala.

„Propad v posledním kvartále loňského roku je především důsledkem vysoké míry nejistoty způsobené dluhovou krizí, proto ani horší než očekávaný výsledek není žádné drama,“ soudí ekonomka Commerzbank Ulrike Rondorf. „V současnosti tato nejistota již mizí z myslí manažerů rychlejším tempem, než se dalo očekávat. První čtvrtletí letošního roku může proto přinést pozitivní překvapení,“ dodala. V případě, že by německá ekonomika v právě probíhajícím čtvrtletí vzrostla, vyhnula by se tak technické recesi, která potřebuje dvojí kvartální pokles v řadě.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university