Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nova prý přijde v 1Q na reklamě až o 300 milionů. Významní inzerenti neskousli nový ceník

Nova prý přijde v 1Q na reklamě až o 300 milionů. Významní inzerenti neskousli nový ceník

07.03.2013 11:26, aktualizováno: 7.3. 14:17

Aktualizováno

Tesco, Henkel, Česká Spořitelna, Mountfield nebo Nestlé jsou jen někteří z významných českých inzerentů, kteří letos odmítli dávat reklamu na TV Nova poté, co firma citelně navýšila ceny. Celkový objem reklamy na této největší české komerční televizi za první dva měsíce letošního roku podle dnešních Hospodářských novin meziročně poklesl o 55 procent. Tento významný zdroj zisku pro mateřskou mediální skupiny CETV (98,3 CZK, -1,60%) tak zřejmě v prvním kvartále letošního roku již nebude tak štědrý.

„Náš odhad je, že kvůli změně obchodní politiky Nova přijde v prvním čtvrtletí minimálně o 250 až 300 milionů korun,“ říká v dnešním vydání HN Jiří Svoboda, generální ředitel mediální skupiny GroupM v ČR. „Naprostá většina našich klientů se zatím s Novou nebyla schopna na nových obchodních podmínkách dohodnout,“ dodává šéf agentury, která v ČR zajištuje nákup reklamního prostoru pro významné zadavatele, jako je Henkel (loni v ČR vydal za reklamu 1,09 mld. Kč) nebo Nestlé (842 mil. Kč).

Mezi další společnosti, které letos na rozdíl od loňska na Nově zatím neinzerují by podle informaci HN měly patřit i Henkel, Ford, L’Oréal, Mountfield, Tchibo, ale také Česká spořitelna, Tesco nebo GlaxoSmithKline.

Na začátku letošního roku Nova pod vedením Jana Andruška zdražila podle inzerentů reklamu až o třetinu a odmítla poskytovat dříve obvyklé 10-15% slevy. Následně, i po lednovém propadu objemu prodané reklamy na polovinu, Nova od začátku března zvýšila ceny reklamy zhruba o další pětinu. Inzerenti na TV Nova tak od nového roku dostali pouze dvě možnosti - buď se zavážou k dlouhodobé smlouvě na několik měsíců až rok, a získají záruku nejnižší ceny, nebo mohou podstatně dráž prostor nakupovat na základě měsíčních kontraktů.

Dosavadní cenová politika přitom podle dat agentury Aegis Media za leden a polovinu února pomohla konkurenční televizi Prima k růstu objemu prodané reklamy o 17 procent. Tento týden již Prima oznámila, že plánuje také zvýšit cenu reklamního prostoru ve svých televizních kanálech. "V dubnu dochází ke změně sezonních indexů, což v tomto měsíci představuje zdražení reklamního prostoru přibližně o sedm procent," řekl ředitel společnosti Media Club Michal Beran. Zastupitelství Media Club prodává reklamu pro kanály skupiny Prima a TV Barrandov, které se tak zdražení také týká.

Skupina CETV, do níž TV Nova patří, se v posledním kvartále loňského roku propadla do ztráty do ztráty 503,1 mil. USD (včetně minorit) - tedy výrazně pod konsensus -103,5 mil. USD, když zaúčtovala jednorázový odpis hodnoty svých aktiv ve výši 522,5 milionů dolarů. Nečekané odpisy CETV vykázané za čtvrtý kvartál zahrnují položku 297,9 milionu dolarů v souvislosti s goodwillem v Bulharsku a České republice a položku ve výši 180,6 milionu dolarů v souvislosti s úplným odepsáním vysílacích licencí v Bulharsku, Rumunsku a na Slovensku.

„Těžká doba vyžaduje odvážné kroky: zvýšení cen za reklamu a zvýšení poplatků za distribuci našich kanálů provozovateli kabelových a satelitních platforem,“ uvedl ve po výsledcích CETV generální ředitel Adrian Sarbu. Na konferenčním hovoru s analytiky potom management přiznal „rezistenci“ velkých agentur vůči nové strategii a dosavadní jednání označil za „nesnadná“. Nova ale prý k začátku března uzavřela nebo byla blízko uzavření smluv v objemu takřka 50 % plánovaného ročního obratu, u nichž došlo k „dvoucifernému cenovému růstu“.

"Zpráva o poklesu prodané reklamy TV Nova může být pro CETV negativní a zřejmě negativně ovlivní výsledek celé skupiny ve 1Q13," upozornil analytik Patria Direct Tomáš Tomčány. Podle Tomčányho se totiž Nova na celkových tržbách skupiny CETV podílí z jedné třetiny. Akcie CETV dnes v Praze ztrácejí 1,9 procenta.

V médiích se nedávno objevily spekulace, že se management CETV snaží snížit hodnotu společnosti, aby tak vytvořil cestu dosud těsně minoritnímu vlastníkovi Time Warner. Ten je největším akcionářem CETV a po navyšování podílu v loňském roce nyní drží 49,9 procenta akcií společnosti a podle analytiků Goldman Sachs však firma nyní může posilovat svůj vliv ještě dál. Týden staré oznámení možné nové emise akcií CETV by podle nich mělo být uklidňující zprávou pro držitele dluhopisů, zatímco pro minoritní akcionáře znamená riziko dalšího ředění. „Odhadujeme, že pro dosažení dlouhodobého cíle poměru čistého dluhu vůči zisku EBITDA na 4,0x do roku 2015 by CETV potřebovala vydat akcie za 530 mil. USD,“ uvedli tento týden analytici GS.

(Zdroj: HN, ČTK, ATO)


Čtěte více:

Andruško (šéf TV Nova) po lednovém poklesu prodané reklamy skoro o 50 % obětuje i celoroční pokles pro vyšší ceny. CETV +6 %
29.01.2013 9:39
Do boje s inzerenty zvyklými na ústupky a slevy letos ostře vyrazila n...
CETV (-12,5 %) srazil odpis půl miliardy do hluboké ztráty. Zvažuje prodej aktiv i nové akcie
27.02.2013 7:46
Mediální skupina Central European Media Enterprises (CETV) oznámila v ...
CETV - Rekordní ztráta kvůli odpisům aktiv (komentář)
27.02.2013 11:58
Mediální společnost CETV (95,9 CZK, -7,83%) dnes ráno zveřejnila výsle...
CETV: Oživení nebylo dostatečné, výhled je
27.02.2013 14:23
Výdaje na televizní reklamu ve čtvrtém kvartále nadále v meziročním sr...
Ostrá strategie stála TV Nova v polovině února propad prodané reklamy o 60 % (+komentář)
01.03.2013 12:01
Televize Nova, která dosud platila za výrazný zdroj zisku pro mateřsko...
CETV – Goldman Sachs varuje před ředěním a radí prodat
05.03.2013 16:36
Akcie CETV čeká podle analytiků GS další propad hodnoty kvůli pokračuj...

Váš názor
  •  
    08.03.2013 7:44

    1.Reklamy (inzerenti) se přesouvají již dlouhodobě na internet a mobilní sítě. 2.Ztráta zisku z velkých inzerentů (nebudou nvásledovat další?) 3.Titul je ohrožen dalším ředěním ard...
    zruprecht
  • Nechápu
    08.03.2013 7:12

    Nechápu, jak mohou majitelé CETV nechat pana Sabru vést tuto firmu. O tom jak tento pán provádí inside trading a manipuluje s akciemi CETV se píše už několik let. Několik let se naznačuje údiv, že dosud nebyl potrestán.
    MarcoPolo
  • Alegorie
    07.03.2013 12:19

    Upozornění ! Následující příklad je pouhá humorná alegorie, nemá za cíl hanobit žádnou etnickou skupinu: Čistě hypoteticky si představte, kdyby kupříkladu Eskymáci (správně: Inuité) vlastnili několik televizních stanic ve vzdálené Slovanské zemi. Jejich Eskymácká filmová studia by produkovala tisíce filmů s velmi bizerním tématem a to, že Eskymáci s velmi světlou pletí jsou jako pravými Uganďany (s tmavou pletí) a mají právo zabíjet a vystěhovávat Ugandské obyvatelstvo. Ve všech jejich filmech by Eskymáci byli vykreslováni jako usměvaví příjemní a geniální přátelé. Bizarní podstata všeho by se nikdy nediskutovala a nikdy nekritizovala. Slovanská kultůra by pomaličku a nenápadně byla vytlačována Eskymáckou kultůrou a Eskymáckými příběhy a Eskymáckými starými pověstmi. 1000krát by byla veřejně opakována lež, že: "Ugandská země patří nám". Otázka pro publikum: Váleli byste se smíchy nad takovou bizarností ? Koupili byste si u Eskymáků další reklamu za miliardu ? Otázka druhá: Proč se tedy neválíte smíchy nad nikoliv alegorickou realitou ? http://www.solargeneral.com/library/thirteenth-tribe-arthur-koestler.pdf
    Detective
  •  
    07.03.2013 11:58

    Ať už ti amatéři konečně zkrachujou! Jejich společnost je přesnou ukázkou toho, jak se to nemá dělat. To už by to tam lépe řídila i ukrajinská hajzlbába...
    Bob
    •  
      07.03.2013 12:08

      Jako by kapitalistickou firmu řídili komunist.Nebo je to tak doopravdy.
      Homo
      •  
        07.03.2013 14:06

        ...jejich sláva byly založena na tom, že jsou něco jiného než čt, tehdy možná jo, částečně, ale dnes je tady řada dalších televizních stanic, a mnohem lepších. proč bych měl inzerovat zrovna u nich, za draho a ne např. na primě?....jako by si to dosud neuvědomili.....
        keris
      •  
        07.03.2013 12:30

        je to žumpa k dojení prachů, ničení kultury a blbnutí obyvatelstva. když si vzpomenu jak ajznkraft s gálem a spol. slibovali kulturní a vzdělávací program když si šli pro licenz tak je mi na blití.
        maart
        • + Poezie a osvěta
          07.03.2013 12:35

          V jejich žádosti o licenci byla taktéž zdůrazněna: ... Poezie a osvětová činnost. Slzím smíchy vždy, když si na tyto standardní triky vzpomenu. Nezapomeňte: Oni jedou podle velmi dlouhodobého plánu. Schválně si vyGooglujte, jaké zcela nové označení pro sebe vynalezli v r. 1775
          Detective
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university