Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ podal stížnost na bulharské úřady k Evropské komisi

ČEZ podal stížnost na bulharské úřady k Evropské komisi

29.03.2013 15:29, aktualizováno: 29.3. 15:38
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

ČEZ si stěžuje Evropské komisi na Bulharsko kvůli nedodržování národního i evropského rámce regulace v energetice. Kritizuje způsob udělování a odebírání licencí v oblasti energetiky v zemi a „administrativní postupy, které mohou být v rozporu nejen s bulharským národním a rovněž evropským právem, ale i se Smlouvou o fungování EU“. ČEZ připomíná, že kvůli postupu regulátora se již ohradila také rakouská společnost EVN, která informovala bulharskou stranu o záměru vést arbitráž z důvodů neochráněné investice.

„Byli jsme nuceni k tomuto kroku přistoupit vzhledem k tomu, že opakovaně čelíme negativním zásahům ze strany bulharských institucí. Požádali jsme Evropskou komisi o nezávislé posouzení celé situace s cílem zajistit našim bulharským společnostem objektivní a spravedlivé postupy,“ vysvětlil důvody pro podání stížnosti Tomáš Pleskač, ředitel divize distribuce a zahraničí.

Dle ČEZu mu ve stížnosti jde zejména o způsob zahájení procedury odebrání licence, k níž dal popud premiér a nikoliv nezávislý energetický regulační úřad DKEVR, který jediný je k prověřování této záležitosti oprávněný. ČEZ připomněl, že k odebrání licence (včetně veřejně v médiích) vyzýval rovněž generální prokurátor. „Takové jednání je v rozporu s evropským právem, jehož jednotlivá opatření dosud nebyla implementována do bulharské legislativy, což vytváří podmínky pro narušování nezávislosti této instituce,“ uvedl v prohlášení ČEZ a připomněl, že Bulharská republika se stejně tak jako Česká republika dobrovolně zavázala plnit veškeré zákony, direktivy i principy vyplývající z členství v Evropské unii.

ČEZ uvádí, že většina jeho údajných pochybení, které mají být důvodem pro odebrání licence, se týká nákupů v rámci veřejných zakázek. Ty ale dle ČEZu nespadají dle bulharského práva mezi důvody pro odebrání licence. „Ty musejí být velmi závažné, patří mezi ně ohrožení bezpečnosti dodávek elektřiny, soustavné porušování licenčních podmínek, neplnění pokynů regulátora nebo poskytnutí nesprávné informace při žádosti o licenci. Ani prodejní, ani distribuční společnost ČEZ neshledala žádné zásadní pochybení ve své dosavadní činnosti a výtky bulharského energetického regulačního úřadu (DKEVR) považuje za spíše formálního charakteru. Vzhledem k tomu, že bulharská distribuční společnost ČEZ získává z celkové faktury pro domácnosti aktuálně méně než 3 %, příčinu těchto problémů je nutné hledat jinde, a sice především na straně výroby, která z toho celkového koláče ukrajuje největší část, a dále v oblasti podpory obnovitelných zdrojů,“ uvedl ve zprávě ČEZ.

„Jsme stále naprosto přesvědčení o tom, že jsme dodržovali a stále dodržujeme veškeré bulharské i evropské zákony. Poskytujeme plnou součinnost jak prokurátorovi či daňové správě, tak antimonopolnímu i energetickému regulačnímu úřadu, a očekáváme, že všechny tyto instituce budou rozhodovat zcela nezávisle a dle zákona. Věříme, že se nakonec prokáže, že jednáme plně v souladu s bulharskou legislativou, což mimo jiné potvrzují i veškeré účetní závěrky každoročně auditované renomovanou společností, které jsme vždy obdrželi bez jakýchkoliv výhrad,“ dodal Tomáš Pleskač, ředitel divize distribuce a zahraničí.

Dále uvedl, že nad rámec plnění všech doporučení vydaných DKEVR podniká společnost ČEZ další kroky, které mají vést k větší transparentnosti a zlepšení servisu pro zákazníky. „ČEZ například umožnil přístup ke kompletnímu znění všech servisních smluv uzavřených mezi svými bulharskými společnostmi. Kromě spuštěných kampaní „Buď informován“ a „Buď loajální“, jež je určena pro platící zákazníky, zavedl ČEZ také institut ombudsmana, na kterého se zákazníci mohou obracet se svými stížnostmi i podněty pro zlepšení,“ dodala firma.

Dne 16. dubna by se mělo konat veřejné slyšení, na základě kterého by měl DKVER o případném odebrání licencí rozhodnout. „V případě, že budou všem společnostem licence ponechány, bude ČEZ intenzivně usilovat o narovnání vztahů s bulharskými institucemi. Společnosti ČEZ byly dosud bulharským institucím i občanům seriózním partnerem a významným investorem v zemi,“ uvedla firma.

Rakouská energetika EVN 19. března pohrozila, že bude vymáhat ochranu svých investic v zemi skrze mezinárodní arbitráž, pokud do tří až šesti měsíců nebude dojito ke smírnému řešení nynějších záležitostí v tamní energetice. EVN uvedla, že situace pro distributory v Bulharsku už nyní znamená, že je nucena odkupovat solární a další obnovitelnou energii za ceny, které jsou nad tržními. EVN napadá na jedné straně rozhodnutí soudu o zrušení zvláštního poplatku za přístup obnovitelných zdrojů energie do rozvodné sítě, na druhé straně změnu v takzvaných „feed-in“ kompenzacích u producentů obnovitelných zdrojů (jejich pokles). EVN dále uvedla, že její drahé nákupy solární elektřiny ji od loňského července připravily o zhruba 100 milionů leva (cca 66 mil. USD) a v příštích třech měsících jí ukrojí dalších 40 milionů leva. Solární parky v zemi bují díky nastaveným vládním dotacím a cíli generovat 16 % energií ze slunce do roku 2020. "Podle názoru EVN jsou uvedené skutečnosti porušením závazků Bulharsku a dohody mezi Rakouskem a Bulharskem o ochraně investic," uvedla energetika.

Včera kanceláře ČEZ v Bulharsku zažily další razii, tentokrát ze strany antimonopolního úřadu KZK. Inspektoři si odnesli některé dokumenty, razie proběhla také v sídlech dalších dvou distributorů elektřiny v zemi, což jsou rakouská EVN a česká firma Energo-Pro. KZK uvedl, že distributory podezírá z toho, že firmy ve shodě bránily koncovým zákazníkům ve změně dodavatele energií. Úřad uvedl, že o razii předem informoval antimonopolní autoritu Evropské unie.

3. dubna po Velikonocích má bulharská prokuratura zveřejnit své závěry vyšetřování v ČEZ a dalších distributorech včetně regulátora DKEVR. Ty mohou regulátorovi DKEVR sloužit jako podklad k případnému odnětí licence ČEZ.

Evropská komise 24. ledna oznámila, že podnikne u Evropského soudního dvora právní kroky proti Bulharsku, Estonsku a Británii, protože do svých právních řádů plně nezačlenily unijní předpisy týkající se trhu s energiemi.

Ministryně rozvoje a veřejných prací Ekaterina Zaharieva uvedla, že Bulharsko čelí kvůli neimplementované legislativě EU v oblasti liberalizace energetického trhu oproti stavu v EU pokutě v rozsahu kolem 16 tisíc eur denně. Mezi ní a šéfkou regulátora DKEVR je mimo jiné veden slovní spor, zda liberalizace bulharského energetického trhu povede k dalšímu růstu cen za elektřinu či nikoli.


Včera úřadující bulharský premiér Raykov v přechodné vládě uvedl, že bezprostředně po Velikonocích do země přicestují experti z direktoriátů DG Energy a DG Competition Evropské komise a budou oprávněni ministerstvem hospodářství a energetiky i energetickým regulátorem (DKEVR) podrobit celý energetický sektor kontrole. Podle dočasného ministra energetiky Vasileva budou následovat schůzky s eurokomisaři pro Hahnem a pro energetiku Güntherem Oettingerem které vyústí v diskusi nad závěry revize a přijetí krátkodobých opatření ke stabilizaci situace v energetickém sektoru v Bulharsku.

(Zdroj: ČEZ, Focus, Novinite)

Dění kolem ČEZ v Bulharsku sledujte na Patria.cz:

ČEZ5


Čtěte více:

Pleskač (ČEZ): Důvod k odnětí licence v Bulharsku neexistuje a věřím, že ji neztratíme. Pokud ano, budeme se soudit
20.02.2013 14:52
Z celkem asi 20 připomínek, které ČEZ obdržel od bulharského regulátor...
Bulharský regulátor snížil ceny elektřiny, u ČEZ -7,28 %. Energetika má jen špatné volby?
04.03.2013 17:57
Bulharský energetický regulátor DKEVR rozhodl k úterý 5. března snížit...
Rakouská energetika EVN chce hnát Bulharsko před arbitráž, už sčítá škody
19.03.2013 13:56
Rakouská energetika EVN, která je jedním že tří distributorů elektřiny...
Bulharský prokurátor zveřejní závěry vyšetřování v ČEZ později. Kontroluje i regulátora
22.03.2013 11:26
Bulharská prokuratura odstoupila od dnešního zveřejnění závěrů vyšetřo...
Baran (ČEZ): Z Bulharska neodejdeme, nižší cena elektřiny ale srazí zisk
22.03.2013 15:35
Všechny bulharské součásti energetiky ČEZ narovnají nedostatky ve svém...
Bulharský antimonopolní úřad provedl razii v ČEZ. Země s EK reviduje tvorbu cen
28.03.2013 14:06
Bulharský antimonopolní úřad oznámil, že provedl razie v sídlech a kan...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.