Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Guvernér ČNB Singer na Patria.cz: Po dně v tuto chvíli spíš kráčíme. Pozitiva slabší koruny převažují

Guvernér ČNB Singer na Patria.cz: Po dně v tuto chvíli spíš kráčíme. Pozitiva slabší koruny převažují

24.04.2013 18:08, aktualizováno: 24.4. 18:13

Aktualizováno

Mluvit o odrazu české ekonomiky ode dna by v současné chvíli mohlo být ještě předčasné, vyplývá to z dnešních slov guvernéra ČNB Miroslava Singera v online rozhovoru na Patria.cz. Česká národní banka by podle něj zvedla úrokové sazby ze současné technicky nulové úrovně jen v případě, že by ekonomice hrozila velmi významná inflační rizika, plynoucí například z případného dalšího oslabování kurzu. „Obávám se ale, že ani při stávajících hodnotách kurzu nám tento scénář v dohledné době nehrozí,“ řekl. Guvernér tak potvrdil připravenost ČNB ponechat sazeb na historickém dně po dlouhou dobu, a zopakoval, že ČNB může přistoupit k devizovým intervencím v případě potřeby dalšího uvolnění měnové politiky.

„Ten úplně poslední vývoj přinesl spíše negativní údaje, ale přemýšlet o jejich závažnosti budu až příští týden,“ uvedl guvernér ČNB v posledním veřejném vystoupení před týdenním „mediálním mlčením“ před dalším jednáním centrální banky o dalším nastavení měnové politiky, které se uskuteční příští týden.

Březnová čísla statistiků potvrdila, že ekonomika České republiky v posledním čtvrtletí loňského roku klesla o 0,2 procenta, a je tak na hranici recese již šesté čtvrtletí v řadě, kdy hrubý domácí produkt meziročně klesal, nebo stagnoval. Vývoj průmyslové výroby české ekonomice potom nevěstí žádné výrazné zlepšení ani v letošním prvním čtvrtletí - v únoru průmysl meziročně klesl (o 5,7 procenta) již podesáté v řadě - a pomoc skrze vývozní kanál ČR nenabízejí ani recesí postižení obchodní partneři z eurozóny. Dnešní data ČSÚ o vývoji ekonomické důvěry navíc přinesla nejvýraznější propad tohoto ukazatele skoro za rok a půl.

Zatímco členka bankovní rady Eva Zamrazilová včera uvedla, že se česká ekonomika zřejmě již odrazila od dna, guvernér ČNB dnes na Patria.cz vyjádřil střídmější názor. „V tuto chvíle se mi zdá, že po něm spíš kráčíme,“ prohlásil Singer. Připojil se tak k nedávným slovům viceguvernéra Mojmíra Hampla, který soudí, že poslední makrodata ukazují, že česká ekonomika je na dně a otázkou pouze zůstává, jak dlouho tam setrvá.

Singer již na začátku roku apeloval na nutnost „donutit“ českého spotřebitele nebát se a více utrácet za významnější položky, jako je bydlení a automobily a podobně. Dnes k chování spotřebitelů, kteří mají sílu roztočit kola růstu ekonomiky, řekl: „Zdá se mi, že spotřebitelský sentiment zastavil pokles. Teď jde spíš o to ovlivnit spotřebitelská očekávání.“ Poptávce by podle něho mohl pomoci fakt, že už v případě zmíněných významnějších investic zřejmě není na obzoru další propad cen, “což by mohlo oslabit tzv. spekulativní motiv vyčkávání s nákupy.“ Na posouzení reálnosti tohoto vývoje je ale podle guvernéra ČNB ještě brzy. 

„Měnové podmínky vytváříme tak, abychom udržovali inflaci kolem cíle. Ceny budou spíše níže, proto se snažíme podmínky spíše uvolňovat. Obecněji měnová politika nemá za cíl a ani nemůže vymazat cyklus, má ho vyhlazovat,“ řekl dnes Singer k hlavním cílům měnové politiky instituce, v jejímž čele stojí.

Pozitiva slabší koruny převažují

Guvernér ČNB týden před dalším rozhodování centrální banky o případných změnách měnové politiky potvrdil dřívější slib ohledně ponechání úrokových sazeb na technické nule „velmi, velmi dlouho“. A dodal také, že sedmičlenná bankovní rada je ve věci potenciálního využití nestandardních kroků „vcelku zajedno v tom, že pro další uvolnění měnové politiky bychom použili kurzové operace.“

Jeden z faktorů, který by mohl zamíchat kartami je přitom vývoj síly české měny. Koruna včera oslabila vůči euru nadosah hladině 26 , kde se neobchodovala od listopadu 2011 (detaily ZDE). „Usoudíme-li, že kurz je tak slabý, že ekonomice hrozí významná, ale skutečně velmi významná inflační rizika, zvedneme sazby z technické nuly,“ řekl dnes Singer v online rozhovoru. „Obávám se ale, že ani při stávajících hodnotách kurzu nám tento scénář v dohledné době nehrozí,“ dodal.

Kurz české měny podle guvernéra na upozornění centrálních bankéřů ohledně možnosti využití devizových nákupů již „do určité míry“ reagoval. „O tom, jak moc budu přemýšlet následující týden,“ nechal se dnes slyšet Miroslav Singer.

Pozitivní dopady slabšího kurzu koruny na českou ekonomiku podle něho převažují nad negativním vlivem na spotřebitelskou poptávku. „(Vyšší dovozní ceny) přinášejí o něco větší jistotu zaměstnání, zisky větší části firemního sektoru, roztínají spekulativní motivy odkládání nákupů a zvyšují hodnotu reálných aktiv podniků a domácností,“ vysvětlil Singer v dnešním online rozhovoru na Patria.cz. „Tyto efekty pak převažují ten protichůdně působící efekt na reálné spotřebitelské poptávce,“ dodal.

Kompletní přepis online rozhovoru dotýkajícího se i vývoje ve světové ekonomice a dalších témat naleznete ZDE


Čtěte více:

ČNB ponechává sazby na technické nule. Na intervence může dojít na konci roku
28.03.2013 13:11
Bankovní rada České národní banky na dnešním zasedání jednomyslně pone...
ČNB: Eurozóna brzdí oživení i v ČR, spotřeba je odkládána. Intervence účinným nástrojem
05.04.2013 9:34
Přímé ovlivňování kurzu je v malé otevřené ekonomice v situaci technic...
Hampl (ČNB): Ekonomika je na dně. Všechna rizika jdou protiinflačním směrem
10.04.2013 11:52
Makroekonomické údaje ukazují, že česká ekonomika je na dně, otázkou p...
Zamrazilová (ČNB): Česká ekonomika se odráží ode dna, recese končí
23.04.2013 15:17
Nejdelší recese v české ekonomice za poslední dvě desetiletí by měla k...
Česká ekonomická důvěra se v dubnu zhoršuje hlavně kvůli průmyslu
24.04.2013 9:14
Index ekonomické důvěry ČSÚ v dubnu klesá na -5,3 bodu z březnových -2...

Váš názor
  • UŽ PĚT LET PANE GUVERNÉRE JDEME PO DNĚ
    25.04.2013 14:51

    a co jste za tu dobu udělali ? - Kyselý hovno jste udělali, jen tu zemi sajete jak klíšťata. Pět let už jdeme po dně a co tam nacházíme ? Stále větší nánosy sraček a tak do nich boříme držky a snažíme se vyškrabat, ale každým svým pohybem se stále více do těchto sraček noříme a potápíme. Tak Vám za vaší práci děkujeme. .„Čísla naznačují, že jedeme po hrbolatém dně,“ míní viceguvernér ČNB Miroslav Singer. (Profit 23.11.2009 strana 42, rubrika: Finance http://www.cnb.cz/cs/verejnost/pro_media/clanky_rozhovory/media_2009/cl_09_091123.html
    oradapoisson
    • Re: oradapoisson
      25.04.2013 15:33

      100 bodů. Když říkali, že je to přechodná krize, u nás ve firmě jsme říkali nene, to je začátek. Myslím , že pan guvernér spíše uklidňuje situaci, ale dle mého se ještě min. 5 let bude brodit ve sr*****. Dle mého to stejně špatně skončí po 90 % obyčejných lidí.
      Jezdec.
  • Nechápu jak tento ekonomický blb může dělat g.
    25.04.2013 9:51

    i když když se podíváte na Bakalu tak chápu.
    plejer
    • Re: Nechápu jak tento ekonomický blb může dělat g.
      25.04.2013 9:58

      Tady se nejedná vůbec o to, jestli existuje v naší zemi nějaký odpovědný erudovaný ekonom v pozici, ve které by hájil zájmy celku - tedy celé ČR uvážlivě s ohledem na ekonomickou výhodnost majoritní populace. Spíš to vypadá tak, že u vesla jsou jen ti, kteří spolu mluví a umí se odrážet loktama. Vtrhl sem Klaus a zavedl zde model, který musíme trpce sledovat a který zvýhodňuje pouze jednotlivé kasty a občas na nich nechá participovat ty menší nenažrance. Takovou ČNB, kdybychom zrušili, tak se nic nestane... trh si s kurzem koruny poradí sám.
      Jesse
      •  
        25.04.2013 10:19

        Já tyhle řeči nějak nechápu. Nadávat na jednotlivce je asi docela neplodný, každému koho nemáme rádi dávat za vinu všechno možné asi taky ničemu nepomůže. Co teda od ČNB chcete? Nechte řečí ve stylu Novinek.cz nebo iDnesu a zkuste tomu dát nějaký obsah. ČNB má na triku měnovou politiku. Jakou od ní čekáte? Uvolněnou nebo utaženou? Možností moc není. Singer Vám tady říká, že to vidí na uvolněnou a hodně dlouho. Možná si myslíte, že je to špatně? Tak to řekněte, místo řečí o "celé ČR" nebo "ekonomické výhodnost majoritní populace". Protože jinak může mít čtenář vašeho příspěvku pocit, že chcete silnou korunu, protože pak budete mít levnou dovolenou.
        razit
        •  
          25.04.2013 13:20

          ČNB má dohled jestli se nemýlím i nad burzou, a ted se zeptám. Vy jste spokojen se stavem burzy, s její váhou ve společnosti.Roli, kterou hraje ve státě,při privatizaci. Vím že za všechno nemůže šéf, ale proč tam tedy je když nemůže, nebo nechce nic ovlivnit.A dali by se najít další témata.
          Homo
        • tak tedy konkrétně
          25.04.2013 12:26

          Nenadávám na jednostlivce, ale na systém, ve kterém se ekonomika (zčásti bankovnictví) nalézá pod vlivem politiky a to je špatně !!! Nevím, do jaké míry na tomto neutěšeném socialistickém bankovnictví participuje Singer, takže jeho personu nijak nedehonestuji. V každém případě naše ČNB neplní ani roli, kterou by měla v tržní ekonomice provádět. Já si pod pojmem "tržní ekonomika" nepředstavuji svévoli ve smyslu "ukradni si, pokud jsi ve funkci"... Dejte si do souvislostí sazby ČNB s úroky bank na našem trhu. Kde je slavný pan Singer ??? A co lichva institucí, které mají být pod přímým dozorem ČNB a pánové z BR nevědí, kdo jakou má licenci apod...? Co třeba katastrofálně opomíjený dozor na kapitálovém trhu? Manipulace a podvody s IPO tituly posledních let jsou viditelné dost. Takhle bych mohl psát donekonečna a není to jen nadávání....
          Jesse
        •  
          25.04.2013 11:50

          No, me se hlavne u pna Singra "libi", jak vi, ze nemovitosti jou levne.... "libi" se mi, jak ma porad strach z deflace....no nevim, asi pan Singer nechodi nakupovat potraviny....vzdy si vybere, co se mu hodi do obchodu
          abc
          •  
            25.04.2013 12:15

            Takže si myslíte, že nemovitosti jsou drahé a máme vysokou inflaci (tudíž zdražující se potraviny)? Takže od pana Singra byste chtěl utáhnout měnovou politiku, tím se pokusit snížit inflaci? Jaká by měl podle vás být cíl (té inflace)?
            razit
            • Jinak by jsem
              25.04.2013 13:22

              položil otázku. Zda může inflaci či deflaci v dnešní době ČNB jakkoliv zásadně ovlivnit. Příklad - Dotace FVE vytáhne tolik peněz z kapes spotřebitelů, které budou chybět jinde. To se promítne do nezbytně nutných výdajů firem a obyvatel a do cen výrobků. Jenomže naše proexportně orientovaná ekonomika :-) to pozná v cenové konkurenci na zahraničních trzích, tam jim je jedno co zde dotujeme. Takže šetřit se bude uvnitř firem, domácích rozpočtů a i státního rozpočtu a to bude tlačit ceny zbytných potřeb dolů i nemovitostí (kdo chtěl už koupil a přichází slabá populace z 90 let). Co s tím chce ČNB dělat? Devalvovat korunu a co tím získá. Pracovní síla dělá z nákladů proexportních firem 5 % a vzhledem k podmínkám panujícím v tomto státě to už jako výhoda taktéž ztrácí na lesku.
              Medium2
            •  
              25.04.2013 12:33

              ČNB by měla vytvořit minimálně tlak na politiku MF a trochu je podusit, aby nezadlužovali soudruzi stát. Mají na to páky, ale nevím, jestli mají i odvahu se příčit politické mafii. Nebo skladbu spotřebitelského koše, domácí koupěschopnost, nestálé daňové a podnikateské podmínky, daňové ráje, legislativa, zvýhodňování, dotace atd... na to všechno může ČNB reagovat, ale nereaguje. Fakt nevím, co si o své pozici pánové myslí. Asi se cítí jako stát ve státě, odříznutí od reality a prohlašují čas od času nejapné kroky o intervenci jednou proti koruně a pak zase za korunu... nepochopitelný a impotentní způsob, jak se motat alibisticky sem a tam...
              Jesse
              •  
                25.04.2013 13:05

                Vy chcete, aby ČNB měla výynamný vliv na politiku vlády tohoto státu. Vy chcete, aby sedm lidí (myslím, že je jich sedm) jmenovaných jedním člověkem mělo významný vliv na chod státu? Dobrá, nebudu to dál pitvat. Prostě vidíte roli ČNB asi úplně jinde, než realně je. A uplně jinde, než si já osobně myslím, že je správné, aby byla (ale, hej, kdo jsme já osobně). -- Hledáte prostě další (už asi šesté - vláda, parlament, prezident, ústavní soud, tripartita) mocenské centrum v zemi, které by mohlo korigovat politiku vlády vzešlé z voleb (férových, svobodných, atd. prostě všechna ta klišé), ale která se Vám nelíbí. To mi přijde dost zoufalá cesta ke zlepšení čehokoliv. -- Když už jsme u toho zadlužování ... já mám takové cvičení ... otevřete si SR. A zkuste najít na jednom fleku 10 miliard, které se dají prostě škrtnou bez toho, aby na Vás někdo křičel, že a) jste asociální (čímž se nesmíte dotknout téměř 50ti procent rozpočtu), b) děláte tupé škrty (to pokryje těch dalších 50 procent), c) podvazujete ekonomiku, d) ... No a teď to opakujte 10x a jste doma. Pokud by to 10x nešlo, tak to dejte jen 5x a pak někde 5x zveďněte daně o 10 giga. Tam na vás řvát budou všichni, takže tu podmínku ani nedávám. Jo odpověď "10 x 10 giga se rozkrade", je špatná odpověď. Nikde to není v rozpočtu.
                razit
                •  
                  25.04.2013 13:09

                  Omyl, já přece nechci vytvářet z ČNB další mocenské centrum. Já tvrdím, že ČNB nehraje takovou roli v ekonomice státu, jakou má plnit. Je to prostě impotentní organizace, která neumí do ničeho smysluplně zasáhnout a pak si zde mafie může dělat co chce.
                  Jesse
              •  
                25.04.2013 12:55

                tvrdim jenom to, jak se muze Singer vyjadrovat, zda je neco drahe ci ne...pro nej nemovitosti darhe nejsou, pro obcana s prumernym platem jo, chapete to, jinak ten by se mel starat o cenovou hladinu a inflaci mame jednu z nejvyssi v Evrope?? ja inflaci hodnotim dle meho spotrebniho kose, takze inflace tu je....hlavne u potravin, PHM, energii.....ze Sing, tyto, hlavne potraviny vylucuje z inflace je jiny problem, za chvili bude moci merit inflaci dle prodejni ceny lokomotivy
                abc
                • Abc
                  25.04.2013 13:23

                  Nejsou drahé či levné vůči příjmům bankéře, ale vůči předchozím cenám....ˇPotraviny nejsou vyřazeny ze spotřebního koše, mylný závěr. http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/zmeny_pri_vypoctu_indexu_spotrebitelskych_cen_od_ledna_2012
                  Velkamedvědice
                •  
                  25.04.2013 13:16

                  Jsou i lidé, kteří ve svém spotřebním koši inflaci neregistrují. Pak se to způměruje a výsledkem je nízká inflace. Jsem zastáncem toho, aby se zveřejŇovala i inflace na spotřební koš průměrného nízkopříjmového člověka nebo důchodce.
                  ..
                •  
                  25.04.2013 13:06

                  můj názor se nijak neliší, jsou prostě stát ve státě.
                  Jesse
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university