Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB: Eurozóna brzdí oživení i v ČR, spotřeba je odkládána. Intervence účinným nástrojem

ČNB: Eurozóna brzdí oživení i v ČR, spotřeba je odkládána. Intervence účinným nástrojem

05.04.2013 9:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Přímé ovlivňování kurzu je v malé otevřené ekonomice v situaci technicky nulových měnověpolitických sazeb účinným nástrojem měnové politiky, zaznělo v rámci posledního měnového jednání bankovní rady ČNB. Měnová politika od roku 1998 operuje v režimu cílování inflace, přímé devizové intervence byly již využity v roce 2002. „V současné makroekonomické situaci je další diskuze o možnostech reakce měnové politiky na současné i budoucí šoky nezbytná,“ uvedl dle záznamu ČNB některý z členů bankovní rady. „Případné intervence směřující k oslabení kurzu koruny se projeví především v cenách dovážených statků, což pomůže obnovit růst očekávaných cen a dále přispěje k ukončení odkládání spotřeby a substitučním kanálem podpoří poptávku po domácí produkci. Proinflační vliv slabšího kurzu by se ale koncentroval do méně elastických položek spotřebního koše jako potraviny a energie, což by celkovou spotřebu mohlo naopak utlumit,“ uvedla také ČNB.

Bankovní rada poznamenala, že v souvislosti s rozšířením dluhových problémů v jižní části eurozóny se zvýšila nedůvěra v zahraničním finančním sektoru a že nižší sentiment se přenáší do reálné ekonomiky v zahraničí i v tuzemsku. „Z těchto důvodů nelze očekávat výraznější nárůst poptávky ze strany hlavních obchodních partnerů a oživení může nastat oproti předpokladu prognózy později,“ stojí v záznamu ČNB.

Bankovní rada ČNB jednomyslně rozhodla ponechat limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace na stávající úrovni 0,05 %. Pro toto rozhodnutí hlasovali Miroslav Singer, Mojmír Hampl, Vladimír Tomšík, Kamil Janáček, Lubomír Lízal, Pavel Řežábek a Eva Zamrazilová.



Situační zpráva ČNB hodnotila rizika ve vztahu k prognóze jako velmi lehce protiinflační a ve směru potřeby velmi mírně uvolněnějších měnových podmínek. Celková meziroční inflace se v únoru snížila o 0,2 procentního bodu na 1,7 % a byla tak oproti prognóze o 0,3 procentního bodu nižší. K nižší inflaci přispěl nižší růst regulovaných cen, cen potravin a prozatímní absence dopadů zvýšení spotřební daně z cigaret. Ceny pohonných hmot se naopak oproti prognóze meziročně snížily méně.

Pokles reálného HDP se ve čtvrtém čtvrtletí prohloubil na -1,7 %, což je oproti prognóze výraznější snížení o 0,3 procentního bodu. „Příčinou této odchylky byl hlubší pokles spotřeby domácností a hrubé tvorby fixního kapitálu. Zároveň čistý vývoz měl i nadále kladný příspěvek k růstu HDP, ten se ale oproti třetímu čtvrtletí 2012 výrazně snížil a oproti prognóze byl nižší. Příznivěji se oproti prognóze naopak vyvíjely zásoby a spotřeba vlády,“ uvedla ČNB. Kurz koruny a úrokové sazby se dle ČNB vyvíjejí podle předpokladu prognózy. V diskusi bankovní rady byl opakovaně zmíněn proinflační vliv vyšších cen potravin a z toho plynoucí nižší potřeba uvolnění měnových podmínek na horizontu prognózy. „Odchylka inflace by oproti prognóze byla menší, pokud by se již realizoval předpokládaný dopad vyšší spotřební daně z cigaret,“ bylo také zmíněno.

Domácí ekonomická aktivita je dle ČNB oproti předpokladu prognózy více utlumená a působí protiinflačně. „Vedle nižšího růstu spotřeby domácností byl oproti prognóze také nižší růst hrubé tvorby fixního kapitálu a nižší investice podniků podvazují budoucí produkční schopnosti ekonomiky,“ stojí ve zprávě. Oproti prognóze se nižší růst vývozu se promítl ve vyšších zásobách.

Nižší růst spotřeby domácností je dle diskuse BR ČNB známkou odložených nákupů a důvodem k nim pokračující pokles cen, který je patrný ve skupině ostatních obchodovatelných statků bez potravin a pohonných hmot, a to i při aktuálně slabším kurzu. „K realizaci odložené spotřeby postupně dojde, protože již dnes jsou patrné náznaky obratu ve vývoji některých cen,“ bylo ale také zmíněno.

Růst mezd byl na konci minulého roku i po očištění o přesun části odměn do minulého roku z důvodu daňové optimalizace oproti prognóze mírně vyšší. Dle ČNB se pravděpodobně projeví ve vyšším růstu spotřeby, což naznačuje vývoj tržeb v maloobchodu na počátku roku, ale týká se zejména vysokopříjmové části populace a proto lze čekat odraz spíše ve vyšší míře úspor. „Dokud nedojde ke stabilizaci cen potravin a energií, nelze očekávat trvalejší oživení spotřebitelské poptávky,“ uvedla ČNB.


Čtěte více:

ČNB ponechává sazby na technické nule. Na intervence může dojít na konci roku
28.03.2013 13:11
Bankovní rada České národní banky na dnešním zasedání jednomyslně pone...
ČNB: Sazby na nule ještě řadu měsíců (komentář)
28.03.2013 15:44
Bankovní rada ČNB ponechala klíčovou repo sazbu na „technické“ nule, j...
ČNB: Dluhy českých domácností v únoru opět mírně klesly
29.03.2013 10:59
Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí v únoru meziměs...

Váš názor
  • Eurozóna brzdí oživení i v ČR, spotřeba je odkládána
    05.04.2013 14:26

    Chachacha jen jsem si přečetl nadpis a skoro jsem se pochcal smíchem. Tak ona nás Eurozóna brzdí v oživení ? No to je teda góóól !!!! To by musel přijít leda nový Ježíš, aby oživil tu mrtvolu jménem ČR.
    oradapoisson
    • Re: Eurozóna brzdí oživení i v ČR, spotřeba je odkládána
      05.04.2013 14:30

      oni uz ted se mnozi ti co hlasaji jen jednu viru a ze Jezis prijde v ruce...tez z holi...prednaseji..pak zpivaji..radostne obliceje...treba uz je Jezis na ceste k zachrane CR
      OPTIMISTA
  •  
    05.04.2013 12:25

    Soudruzi s galérky, mají stále stejnou rétoriku.Nasranost ovčanů se,ale stále zvětšuje.
    Homo
    •  
      05.04.2013 14:28

      budu vzudy pripraven s vidlemna v ruce bo mame hole ruce
      OPTIMISTA
  • Fňukání ČNB
    05.04.2013 9:59

    Stále stejné kvaky. Doba se mění, lidi uvažují jinak a lehce vydělané peníze jsou minulostí. Nastala doba pro neviditelnou ruku trhu. Slabí padnou a silní se udrží a ten řev padlých nýmandů bude obrovský.
    Medium2
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení