Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlato i bitcoin by byly mizernými penězi

Zlato i bitcoin by byly mizernými penězi

29.04.2013 18:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Peníze by měly mít následující vlastnost: Během kratších časových období by si měly držet stálou hodnotu. Většina aktiv tuto podmínku nesplňuje a jejich kupní síla je i během krátké doby velmi proměnlivá. Představme si, že bychom za naši práci brali mzdu ve zlatě a během jednoho dne by naše mzda klesla o 10 %. Nebo si představme, že jsme si koupili něco za použití měny bitcoin a následující den bychom zjistili, že její kupní síla vzrostla o 100 %. Byly by to frustrující zážitky.

Je důležité, aby peníze držely svou hodnotu stabilní i během delších časových období? Kdysi jsem se domníval, že ano. Dnes si tím ale tak jistý nejsem. Nelíbí se mi pomyšlení na to, že inflace ničí hodnotu peněz. Nemyslím si ale, že nízká a stabilní inflace je sama o sobě zase takovou výhrou. Peníze nemají být prostředkem, který dlouhodobě uchovává hodnotu. Ve chvíli, kdy dostaneme mzdu, si můžeme koupit zlato, bitcoin nebo jakékoliv jiné aktivum, které nás napadne.

V posledních týdnech byl zajímavý právě vývoj ceny zlata a měny bitcoin. Zlato je kov, bitcoin pouhou abstraktní jednotkou (podobně jako fiat peníze). Přes tyto podstatné rozdíly mají ale dvě věci společné. Jejich nabídka je relativně neměnná (nebo je alespoň za neměnnou považována). Ale poptávka po nich se může výrazně měnit. Tyto dva faktory znamenají, že jejich kupní síla (či cena) může být i v krátkých časových obdobích velmi proměnlivá. Zastánci zlatého standardu rádi poukazují na neměnnou nabídku zlata. Pokud se ale mění poptávka po něm, výsledkem je cenová nestabilita. Prudké změny cen či kupní síly lze eliminovat tím, že existuje elastická nabídka daného aktiva, kterou má pod kontrolou nějaká monetární instituce. Tento princip je důvodem existence centrálních bank, které spravují fiat peníze (přestože existují i jiné způsoby, jak podobného výsledku dosáhnout).

Zastánci zlatého standardu na uvedené argumenty obvykle reagují tak, že tento systém by přinesl dlouhodobou cenovou stabilitu. Zlatý standard ale sám o sobě negarantuje vůbec nic. Je to jen slib vlády, že hodnota papírových peněz bude odpovídat konkrétnímu množství zlata. I ve zlatém standardu je tak možné vytvořit inflaci tím, že se změní tato definice hodnoty peněz. Například v roce 1933 byla změněna hodnota dolaru z jedné dvacetiny unce zlata na jednu pětatřicetinu unce zlata. Tento jednoduchý krok tak devalvoval hodnotu „peněz krytých zlatem“ o téměř 60 %.

Existence zlatých rezerv tedy nebrání vládě v tom, aby porušila své předchozí sliby. Proč se tudíž vůbec se zaváděním takového systému namáhat? Klíčovým problémem každého monetárního systému je důvěra v to, že vládní instituce budou zodpovědně pracovat s nabídkou peněz. Obvyklým řešením je nezávislá centrální banka, která má za cíl dosáhnout nějak definovanou cenovou stabilitu. A například pohled na Fed ukazuje, že od počátku 80. let se mu daří udržet inflaci relativně nízko a na stabilních hodnotách.

Autorem je David Andolfatto z Federal Reserve Bank of St. Louis.

(Zdroj: MacroMania)


Váš názor
  • Zlato
    30.04.2013 16:28

    svoboda a zdraví ...
    Pound
  • Yap
    30.04.2013 16:00

    ostrov v Pacifiku např. platidlo kamenné kotouče - nejtěžší platidlo, nejlehčí jsou vázaná peříčka na Nových Hebridách - Vanautu, v Etiopii se dělníci platili solí ,,Salár,, na Borneu lidské lebky, ale pouze zlato, které nemohou politici vytisknou ani vyrobit ani padělat ani jinak znehodnotit má skutečnou hodnotu... MOHOU HO POUZE ZNÁRODNIT !
    Pound
    • Re: Yap
      30.04.2013 16:17

      I zlato lze znehodnotit, třeba tak, že politici schválí zákon, že každý musí veškeré zlato povinně vyměnit za bankovky a vlastnictví zlata se trestá smrtí. To bys koukal, jak by cena zlata na trhu (černém) rychle spadla. výhoda, že nelze znehodnotit se ztratí a nevýhoda v tom, že nelze regulovat emisi zůstane.
      ..
  • Ústní tradice - Šekel měna a jednoka
    30.04.2013 15:28

    která usnadní obchodování cca. 3OOO př.n. l. tam se také hovoří o Féničanech těch kteří to vymysleli.
    Pound
  • Peníze...?
    30.04.2013 13:20

    mají pouze usnadnit obchodování - k tomu účelu je Féničané vymysleli...
    Pound
  • zpotvořená ekonomika
    30.04.2013 9:03

    Teď už nás zachrání jen směnný obchod. Předpokládám, že i papírové peníze se tomuto nevyhnutelnému trendu přizpůsobí :-))
    Jesse
  • Peníze jako nejsou úplně stejné jako zlato
    30.04.2013 6:23

    Stačí změnit sazbu DPH a peníze jsou schopný ze dne na den ztratit třeba i 17% ...z5%DPH udělaj 22% a jste v ..... jenže tohle v USA ještě neobjevili, to zatím instalujou jen u nás přes jiný zloděje....
    divi
  • Autor předvádí klasický logický omyl
    29.04.2013 20:57

    Autor píše: "Peníze by měly mít následující vlastnost: Během kratších časových období by si měly držet stálou hodnotu. Většina aktiv tuto podmínku nesplňuje a jejich kupní síla je i během krátké doby velmi proměnlivá." Jde o klasický příklad logického omylu, kterého by se měl průměrně inteligentní člověk vyvarovat (bez urážky) :-) Jde totiž o to, v jaké jednotce to vše počítáte. Pokud byste měli jako základní měřítko místo dolaru, koruny nebo jiné nekryté FIAT měny např. zlato, pak by se vám jevilo, že zlato je stabilní, ale hodnota jednotlivých měn se mění. A to vše proto, že byste za měrnou jednotku považovali právě zlato. Kdybyste touto optikou sledovali trhy posledních let, viděli byste, jak ceny nemovitostí klesají, ropa je plusmínus stále stabilní atd. Je na vás, zdali zvolíte jako měřítko hodnoty zlato, stříbro, kakaové boby nebo koruny a dolary. Osobně si dovolím tvrdit, že poměřovat hodnotu zboží s služeb pomocí barevných potištěných papírku, které si vlády většiny zemí tisknou jako o závod, je naprosto hloupé a v budoucnu se vám to krutě vymstí. Prosím ale, abyste lidem neblbli hlavu podobnými úvahami. Je naopak navýsost rozumné říci: Není pravda, že cena zlata dlouhodobě roste, ale že se víceméně nemění. To pouze neustále znehodnocují měny většiny států. Zkuste porovnat kupní sílu vzhledem k nominálu a bude to ihned jasné. A i o té krátkodobosti bych si dovolil s úspěchem pochybovat. Podle mého názoru by měna měla držet svou hodnotu i v dlouhodobém měřítku, což např. zlato perfektně splňuje posledních několik tisíc let. Jen už, prosím, přestaňte používat FIAT měnu coby měřítko hodnoty!!! Díky.
    Kiwii.CZ
    • Re: Autor předvádí klasický logický omyl
      30.04.2013 9:00

      Autor má pravdu. To proto, že peníze jsou jako měřítko hodnoty gumové. (Budete-li něco měřit gumovým metrem můžete u různě velkých věcí naměřit vždy stejný rozměr, který se vám hodí.) Jejich nabídku můžete regulovat přesně podle toho jak velká je poptávka. Kdyyž si za měnu zvolíme kakaové boby a díky větší oblibě čokolády v číně se skokově zvedne pooptávka po kakaových bobech bude nabídka reagovat se spožděním několika let než nové plantáže dorostou do plodného věku. A jelikož v krátkém období na vyšší poptávku nemůže reagovat nabídka, cena bobů se zvedne a tím pádem vše ostatní zlevní. V analogickém případě peněz zvýší CB rychle emisi aby vyrovnala poptávku a cenová hladina veškerého zboží zůstane stejná. Tato výhoda fiat peněz musí být každému inteligentnímu člověku zcela zřejmá. Samozřejmě ani tento systém není dokonalý, CB má v rukách velkou moc srovnatelnou s atomovým kufříkem amerického prezidenta a pokud se na takové místo dostane šílenec ...
      ..
    • Re: Autor předvádí klasický logický omyl
      29.04.2013 21:36

      Naprostý souhlas a ještě když se podíváte, kde působí originální autor, pak se nemá cenu nad tímto blábolem ani pozastavovat! Zlato a nyní deflační měna Bitcoin budou vždy nepřáteli centrálních bankéřů!
      ERSTEMAN
      • Tmář
        30.04.2013 6:19

        autor nepředvádí omyl, ale cíleně lže...FED a nezávislá organizace ,, když budu vlastnit centrální banky je mi jedno , kdo vládne ,, Rotchild" Když peníze budou kryté zlatem-asi by si je vlády nemohly tisknout do alelujá... a za kousek zlata jsem si mohl v roce x koupit třeba auto- za ten samej kousek si to auto dneska koupím taky ... to , že ten kousek stál v roce 1900 150 doláčů a dneska stojí 30000doláčů...je celkem fuk... nákupní hodnota-neboli obdržené zboží je stejné... A hlavně mi asi nikdo nenařídí, že zlato nemá žádnou hodnotu, kdežto když zítra vytisknou jiný obrázky a naříděj,že ty starý neplatěj jsem nahranej...ale ono je to jedno, oni jsou schopný vám ukrást i to zlato, ale na černým trhu bude vždy akceptováno...
        divi1971
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.