Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer: Účast v bankovní unii není pro ČR v současnosti výhodná. O intervencích se bavíme často

Singer: Účast v bankovní unii není pro ČR v současnosti výhodná. O intervencích se bavíme často

07.05.2013 14:16, aktualizováno: 7.5. 17:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

I když Česká národní banka podporuje vznik bankovní unie v eurozóně, samotná účast ČR v unii by nebyla v tuto chvíli výhodná. Na dnešním Žofínském fóru to uvedl guvernér Miroslav Singer. Česko by se podle něj nyní přistoupením k bankovní unii vzdalo národního dohledu nad finančním sektorem, nemohlo by hlasovat v klíčovém orgánu Evropské centrální banky, který má rozhodující práva, a nemělo by ani nárok na případnou pomoc. 

"Názor vlády ČR a České národní banky je naprosto shodný. Řekl bych, že panuje téměř idylická shoda," uvedl náměstek ministra financí Radek Urban. V tuto chvíli je podle něj rovnováha vznikající unie vychýlena silně v neprospěch ČR. "Návrh totiž říká, vzdejte se hned svých národních dohledových pravomocí a možná někdy v budoucnu budete moci čerpat peníze z fondu ESM," uvedl Urban. 

Singer dále upozornil, že smyslem bankovní unie je zachování existence eurozóny. "Nejdůležitější prvky unie se přitom teprve vytvářejí, její výsledná podoba přitom není ještě známá," uvedl guvernér. 

Součástí vzniku bankovní unie je přesun dohledu nad bankami na evropskou úroveň i další kroky, jako je společný systém pro pojištění vkladů a integrované řešení bankovních krizí. Jednotný dohled, který by měl začít fungovat od března 2014, se bude týkat eurozóny, další státy se budou moci dobrovolně přidat. 

 Singer dále uvedl, že ČNB podporuje vznik bankovní unie a bude se nadále snažit pomoci jejímu vzniku. Na druhou stranu se ale centrální banka podle jejího šéfa bude snažit omezit rizika, aby byly tuzemské finanční instituce vtaženy do krize eurozóny. "Česká koruna bankovní unii ke své existenci nepotřebuje," upozornil. 

Premiér Petr Nečas již v půlce prosince, kdy byl jednotného bankovního dohledu odhlasován, vyjádřil svůj názor, že Česko nebude mít důvod vstupovat do rodící se bankovní unie až do doby, než rozšíří řady unijních států platících eurem. Zatím není o termínu přijetí eura v ČR rozhodnuto.

O intervencích se v ČNB bavíme, euro na obzoru není

Guvernér Singer dnes také zopakoval postoj centrální banky z hlediska možné další měnové stimulace ekonomiky, když se nechal slyšet, že se bankovní rada v současnosti o devizových intervencích "docela často" baví.

Koruna následně zamířila až nad hladinu 25,80 CZK/EUR a výnos na 10letém českém vládním dluhopisu klesl na nové historické dno 1,57 procenta při spreadu vůči 10letému německému bundu 28 bps, který je nejužší od října roku 2008.

Guvernér Miroslav Singer dnes také uvedl, že se nedomnívá, že by Česká republika přijala euro do roku 2017. Technicky to sice podle něj možné je, ale volební cyklus v ČR tomu nenasvědčuje. Prezident Miloš Zeman zhruba v polovině dubna uvedl v rozhovoru pro německé regionální noviny Passauer Neue Presse, že by se Česko mohlo členem eurozóny stát během pěti let. 

"Rozhodnutí záleží na politické debatě a nevidím v tuto chvíli jako důvod do eurozóny spěchat. Ale je to primárně politický problém," uvedl guvernér. Příští rok se budou konat volby do poslanecké sněmovny. Na to, aby ČR mohla mít euro k 1. lednu 2018, by měla podat přihlášku do eurozóny do jara roku 2015. Navíc zásadnější rozpočtová opatření vláda většinou tvoří podle guvernéra ve druhém a třetím roce svého vládnutí. "Ta mechanika volebního období mě tak vede spíše ke skepsi," dodal guvernér.

Česká republika nyní přitom nesplňuje všechny podmínky k přijetí eura, ale je na tom lépe než řada zemí eurozóny. Podle dřívějšího vyjádření stálého předsedy Evropské rady Hermana Van Rompuye je debata o vstupu ČR do eurozóny výsostně českým rozhodnutím, která ovšem není "problémem dnešního dne". 

Podmínkou pro přijetí eura je udržení deficitu veřejných financí pod třemi procenty hrubého domácího produktu (HDP), veřejný dluh pod 60 procenty HDP nebo cenová stabilita. Mezi další kritéria patří stabilita dlouhodobých úrokových sazeb a stabilita měnového kurzu. S většinou z nich nemá ČR dlouhodobě problém.

Bankovní unie je pro EU klíčová, ale změna smluv bude ještě trvat

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble dnes po setkání se svým francouzským protějškem, kterým je Pierre Moscovici, označil vytvoření evropské bankovní unie za klíčovou součást snah Evropy o překonání finanční a dluhové krize. Celý projekt označil za prioritní a slíbil rychlý posun kupředu.

Obdobně se dnes vyjádřil eurokomisař pro hospodářské záležitosti Olli Rehn a šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, kteří také zdůraznili klíčový význam dotažení bankovní unie. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso potom dodal, že kdyby již fungovala, tak bychom se zřejmě vyhnuli takovému dramatu, jaké nastalo na Kypru.

V souvislosti se zaváděním bankovní unie se v posledních měsících mluví o změnách smluv Evropské unie. Právě Schäuble se pro takovou změnu vyslovil, nicméně každá změna unijních smluv vyžaduje souhlas všech členských zemí, takže její přijímání může být zdlouhavé. Britský premiér David Cameron také oznámil, že chce využít jednání o změně smluv k přehodnocení vztahů Londýna s Bruselem.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso dnes ve věci změn smluv EU vyzval k opatrnosti. Změny smluv by měly být zvažovány, jen když jsou opravdu nutné a až po důkladné přípravě, řekl Barroso. Podle něj ale prohlubování evropské měnové unie, tedy eurozóny, ve střednědobém horizontu by šlo za hranice nynějších smluv. Komise proto přijde s konkrétními návrhy v tomto směru příští rok na jaře, aby se o nich mohlo debatovat před volbami do Evropského parlamentu koncem května 2014, řekl.

„Musíme využít to nejlepší, co nám dovolují současné smlouvy, a kde se nám věci nepodaří řešit na institucionální úrovni nalézt institucionální, musíme jednat na mezivládní nebo dokonce bilaterální úrovni,“ řekl dnes k tématu Schäuble.

Evropská komise podle dnešních slov jejího předsedy také v červnu navrhne, jak vytvořit společný mechanismus pro řešení problémů bank, který se má skládat ze společného fondu a úřadu, který jej bude řídit. Rehn bez dalších podrobností zopakoval, že společný mechanismus by měl být financován prostředky bankovního sektoru.

Také šéf Euroskupiny a nizozemský ministr financí Dijsselbloem zdůraznil, že státní peníze by měly být v tomto případě používány co nejméně. Fakt, že společný mechanismus pro řešení problémů bank ještě neexistuje, je brzdou ekonomického oživení, řekl Dijsselbloem. Tento mechanismus, stejně jako bankovní dohled pod záštitou Evropské centrální banky a společné pojištění vkladů jsou základními kameny připravované unie. Podle Dijsselbloema je však pojištění vkladů až "posledním stavebním kamenem" bankovní unie.

(Zdroj: ČTK, Reuters, AFP)


Čtěte více:

Hampl (ČNB) varuje před bankovní unií. Ani Merkelová s Hollandem shodu nenašli
24.09.2012 11:18
Bankovní unie, která by měla v Evropě začít vznikat již na začátku pří...
Tomšík (ČNB): Spotřeba i investice se budou dál zhoršovat, jsme připraveni zasáhnout
05.04.2013 12:32
Tuzemskou ekonomiku čeká postupné oživování růstu HDP až od druhé pol...
Schäuble: Bankovní unie si vyžádá změny v legislativě, má-li mít smysl
15.04.2013 11:12
Plánovaná bankovní unie mezi členskými zeměmi eurozóny si vyžádá změny...
Zeman chce euro do pěti let a důraznější boj s terorismem
22.04.2013 11:14
Prezident Miloš Zeman si dokáže představit, že Česká republika v dohle...
Guvernér ČNB Singer na Patria.cz: Po dně v tuto chvíli spíš kráčíme. Pozitiva slabší koruny převažují
24.04.2013 18:08
Mluvit o odrazu české ekonomiky ode dna by v současné chvíli mohlo být...
ČNB zhoršila výhled pro ekonomiku. Snížit sazby není kam
02.05.2013 13:04
Bankovní rada České národní banky podle očekávání ponechala úrokové sa...

Váš názor
  • Nač spěchat
    09.05.2013 9:37

    Proti přijetí EUR mluví několik faktů: 1. Banky a jím podobné subjekty vydělávají na směně. 2. Banky vydělávají na otevřených účtech EUR a ČR 3. Názor, že ČNB něco zmůže slovními intervencemi je směšný a na měnovou intervenci nemá. 4. Tak si podnikatel musí platit zajištění kurzu a kdo z toho má prospěch? Banky Protože se to bankám hodí, mezi normálními lidmi vytváří EUR strašáka. I finanční krize je vyvolaná bankami neboť kdyby se potrestali ti, kteří lehkomyslně investují do špatných projektů, tak by krize nebylo. Ale s cizími penězi to jde tak snadno.
    JiMi
  • ..nevidím v tuto chvíli důvod do eurozóny spěchat..
    07.05.2013 15:34

    ..my v CNB si pěkně počkáme až koruna více oslabí, a pak až vyměníme korunové úspory lidí za EURo
    Karl von Bahnhof
    • Veřejné tajemství
      07.05.2013 15:55

      Politická vůle není a nebude. Veřejným tajemstvím je to, že velká část vlivných lidí má své podivně nabité peníze ulité v keši v korunách a přechod na Euro by jim připravil problémy s legalizací. Možná se to zdá ujeté, ale je to tak.
      Majsher
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university