Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tomšík (ČNB): Spotřeba i investice se budou dál zhoršovat, jsme připraveni zasáhnout

Tomšík (ČNB): Spotřeba i investice se budou dál zhoršovat, jsme připraveni zasáhnout

05.04.2013 12:32, aktualizováno: 5.4. 13:25
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Tuzemskou ekonomiku čeká postupné oživování růstu HDP až od druhé poloviny letošního roku, ale spotřeba tuzemských domácností i vlády bude v průběhu letoška dále klesat a obě složky růstu oživí až s rokem 2014. Uvedl to viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík v prezentaci, kde také zopakoval připravenost ČNB k intervenci na koruně, jakmile vyhodnotí potřebu dalšího uvolnění měnové politiky. Vyjádřil se také k plánům bankovní unie v eurozóně, která ji podle Tomšíka optimální měnové oblasti nepřiblíží.

Evropská ekonomika: Útlum i letos

Ekonomika eurozóny klesá 4 čtvrtletí v řadě, Německo odolává mírným růstem. Růst HDP v eurozóně je ale stimulován výhradně čistým exportem při poklesu investic i soukromé spotřeby (opět s výjimkou Německa): „Výhledy pro rok 2013 nejsou příznivé a ekonomické oživení je očekáváno až s rokem 2014,“ uvádí Tomšík s tím, že nejinak je tomu v české ekonomice.

Obraz české ekonomiky: Roste jen export a jeho závislost na Německu

Tuzemská inflace od počátku roku klesla pro 2% inflační cíl ČNB a dle Tomšíka domácí ekonomika nevytváří poptávkové inflační tlaky. „Korigovaná inflace, tvořící 54 % spotřebního koše, je stále záporná a to od července roku 2009,“ uvedl Tomšík s tím, že de facto máme korigovanou deflaci.

V tuzemsku se loni prohloubil pokles ekonomiky a kladné příspěvky vykazoval jen čistý export. Naopak výrazně záporný je příspěvek spotřeby domácností a v závěru roku i investic. Tomšík to vidí jako důsledek slabé zahraniční poptávky, domácí fiskální konsolidace (vládní úspory) a přetrvávající nejistoty (sentiment, neochota utrácet). „V rámci jednotlivých indikátorů důvěry mají nejvíce záporná salda odpovědí stavebnictví, spotřebitelé a průmysl,“ upozornil Tomšík.

Tuzemský průmysl zpomaluje od druhé poloviny loňského roku a vývoj zakázek je dle Tomšíka nepříznivý již od roku 2011 a souvisí mimo jiné s fiskální konsolidací. „Od druhého pololetí loňského roku se však zhoršují i zahraniční zakázky, ty na přelomu let 2012 a 2013 meziročně propadaly o 10 %,“ upozornil viceguvernér ČNB. K trhu práce Tomšík upozornil, že zaměstnanost loni rostla jen mírně při poklesu počtu odpracovaných hodin a při přepočtu na plný úvazek se snížila. Tomu odpovídá také nízký růst nominálních mezd.

V rámci obchodní bilance Tomšík upozorňuje na nárůst podílu Německa během krizových let na loňských 85 % celkového přebytku obchodní bilance. „Podíl exportu ČR do Německa na celkovém exportu středoevropských zemí do Německa během krize postupně narůstal, a to i při posilujícím trendu koruny vůči měnám těchto zemí,“ uvedl Tomšík.

Výhled pro letošek: Propad u spotřebitelů, oživení HDP od druhé poloviny roku

Od tuzemského HDP Tomšík očekává v bilanci letošního roku další pokles v důsledku zpomalení zahraniční poptávky a pokračující fiskální konsolidace. „K oživení růstu HDP dojde od druhé poloviny letošního roku v návaznosti na oživení zahraniční poptávky a později i odeznění vlivu domácí fiskální konsolidace. HDP znatelněji vzroste až v roce 2014,“ uvedl viceguvernér ČNB. Celkové investice i fixní investice dle něj budou letos stále ještě klesat, slabý růst očekává až v roce 2014. Také spotřeba tuzemských domácností bude dle Tomšíka letos ještě klesat a oživí až v roce 2014, stejně pak spotřeba vlády. Pro nezaměstnanosti je očekáváním ČNB letošní růst a obrat k poklesu až od poloviny roku 2014. Růst mezd v podnikatelském sektoru bude dle Tomšíka od roku 2013 zvolna zrychlovat, mzdy v nepodnikatelské sféře porostou jen mírně.

S vývojem zahraniční poptávky a tím, jak export je jedinou „táhnoucí“ složkou tuzemského HDP Tomšík také českému vývozu i dovozu předpovídá zrychlení růstu až ve druhé polovině roku. „následně se znovu zvýší příspěvky čistého vývozu k růstu HDP,“ uvedl.

Sazby u nuly až do růstu inflace

ČNB dle Tomšíka odpověděla na vývoj ekonomiky již loni trojím snížením sazeb k technické nule. „Odrážejí útlum ekonomické aktivity, včetně dopadů fiskální konsolidace a zpomalení zahraniční poptávky, a rovněž mimořádně nízké úrokové sazby v eurozóně,“ uvedl. 
 
Tomšík zopakoval, že ČNB je nadále připravena použít devizové intervence na oslabení koruny v případě potřeby dalšího uvolnění měnové politiky. „Úrokové sazby dosáhly 'technické nuly', na níž budou drženy v delším horizontu, dokud nedojde k výraznému nárůstu inflačních tlaků," uvedl.

Zvýšení sazeb v tomto světle na dohled není, jelikož ČNB očekává, že celková inflace se bude v letošním roce pohybovat poblíž 2% cíle ČNB a po odeznění vlivu změny DPH klesne v roce 2014 mírně pod cíl.

Nominální kurz koruny bude dle ČNB po stabilitě na průměrné hodnotě 25,50 CZK/EUR v prvním čtvrtletí roku jen velmi mírně posilovat. „Na oslabení kurzu působí utlumená zahraniční poptávka, v opačném směru nízký výhled zahraničních úrokových sazeb a klesající schodek běžného účtu platební bilance,“ uvedl Tomšík s tím, že s prognózou je konzistentní mírný pokles tržních úrokových sazeb a jejich následný růst až od poloviny roku 2014.


Bankovní unie lepší eurozónu nezajistí

Tomšík se v prezentaci také zastavil u příprav bankovní unie v eurozóně. Shrnul, že určitý model bankovní unie se jeví jako nutný v rámci eurozóny pro zajištění její stability, ale lze se obávat, že současný vývoj povede k transferové unii. „ČNB nevidí v současné době důvod k účasti ČR v bankovní unii,“ zdůraznil s tím, že se centrální banka bude snažit nadále eliminovat rizika spojená s návrhy dalších prvků bankovní unie a sledovat další vývoj v eurozóně a možné výnosy/náklady pro český finanční systém i ekonomiku.

Tomšík zdůraznil, že bankovní unie není cestou, která by posunula fungování eurozóny a její skladbu z pohledu optimální měnové oblasti. ČNB dle Tomšíka sleduje zejména případné nevýhodné přesuny rizik, likvidity a aktiv tuzemských bank pod hlavičkou tzv. skupinového zájmu, tj. zájmu mateřské ovládající banky a jejího domovského orgánu dohledu na úkor veřejného zájmu ČR na stabilitě a bezpečném fungování našeho bankovního sektoru. Za další riziko označuje možné přenesení části břemena výdajů na stabilizaci finančních skupin zahraničních mateřských bank na tuzemského daňového poplatníka v případě krizové situace a pokles důvěry vkladatelů a investorů v tuzemský bankovní sektor. Ten je v rámci EU svým charakterem výjimečný, například poměrem vkladů k úvěrům. ČNB dle Tomšíka bude také bedlivě sledovat případné tendence přeměny českých dceřiných bank na pobočky.

Chystaný jednotný dohled nad bankami (SSM) v eurozóně by mohl začít fungovat později než začátkem příštího roku, připustil dnes člen výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Yves Mersch. Jednotný bankovní dohled, který má být základním kamenem bankovní unie, bude platit pro eurozónu. Supervize pod záštitou ECB ale bude otevřena i pro další země. Mechanismus má dle plánu začít fungovat v březnu 2014. Mersch ale dnes odkázal na opětovné jednání o předběžné dohodě, kterou v březnu uzavřely orgány EU. To by prý mohlo začátek činnosti dozorového mechanismu pozdržet. 

"Zpoždění v závěrečném přijetí nařízení o SSM nelze vyloučit," řekl Mersch v projevu na konferenci v Berlíně. "Znamenalo by to ohrožení včasného zahájení činnosti (dozorového mechanismu) SSM v polovině roku 2014 a vytvořilo právní nejistotu," uvedl.

(Zdroj: prezentace ČNB, Reuters)


Čtěte více:

Tomšík (ČNB): Pro spuštění měnových intervencí má česká ekonomika zásadní výhodu
04.01.2013 10:12
Devizové intervence jsou pro českou ekonomiku nejlepší volbou z možnýc...
Tomšík (ČNB) diskutuje hospodářský růst, míru úspor a intervenci centrální banky. Koruna oslabuje na 18denní dno
28.01.2013 13:23
„Čím více jsme ctnostní, čím více jsme spořiví a čím tvrdohlavěji jsme...
ČNB ponechává sazby na technické nule. Na intervence může dojít na konci roku
28.03.2013 13:11
Bankovní rada České národní banky na dnešním zasedání jednomyslně pone...
ČNB: Sazby na nule ještě řadu měsíců (komentář)
28.03.2013 15:44
Bankovní rada ČNB ponechala klíčovou repo sazbu na „technické“ nule, j...
ČNB: Eurozóna brzdí oživení i v ČR, spotřeba je odkládána. Intervence účinným nástrojem
05.04.2013 9:34
Přímé ovlivňování kurzu je v malé otevřené ekonomice v situaci technic...

Váš názor
  • Už je opravdu třeba uvolnit více pěněz do oběhu
    05.04.2013 13:47

    Už je opravdu čas něco konečně udělat. Chce to trochu víc peněz do oběhu a je jedno jak.
    PaPe3814
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení