Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ - Ceny elektřiny v Bulharsku jsou zmrazeny nejméně do září. Nová vláda by chtěla navždy…

ČEZ - Ceny elektřiny v Bulharsku jsou zmrazeny nejméně do září. Nová vláda by chtěla navždy…

31.05.2013 15:55, aktualizováno: 31.5. 16:05
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Faktury za elektřinu v Bulharsku se nepohnou výše nejméně do září. Nově příchozí ministr Stoynev doufá, že prosazení nového energetického zákona umožní, aby nerostly už vůbec. To je nepříznivá zpráva pro ČEZ. Ten doufal, že se mu s dosud běžnou červencovou revizí cen elektřiny podaří obnovit své zisky z doby před snížením cen v letošním březnu. Ten snížil zisk ČEZu z koncové faktury za elektřinu pro domácnosti zhruba na 4 % z dřívějších 9 %, uváděla firma.

Šéfka komise pro dohled nad energetikou a vodárenstvím DKEVR Evgenia Haritonova uvedla, že ceny elektřiny v Bulharsku zůstanou s nejvyšší pravděpodobností zmrazeny nejméně do 1. září. V březnu klesly v oblasti obsluhované ČEZ na průměru o více jak 7 %. Na půdě nového vládního kabinetu dnes proběhla diskuse nad návrhem nového energetického zákona, který obsahuje novou podobu tvorby cen za elektřinu. Teprve poté případně přistoupí ke zvýšení cen elektřiny, které bude dle nové normy moci činit pružněji, uvedla šéfka komise DKEVR Evgenia Haritonova.

Novému ministrovi hospodářství a energetiky Dragomirovi Stoynevovi se ale nelíbí ani tato představa. „Konečná podoba změn v energetickém sektoru by měla vyústit v situaci, kdy ceny elektřiny neporostou vůbec,“ uvedl po jednání ministr. „Nyní navrhujeme model fungování, který projde veřejnou diskusí, kde může každý uplatnit svou pozici,“ dodal Stoynev.

V souvislosti změn v bulharské energetice se také dnes objevila slova nového bulharského premiéra o snaze obnovit dostavbu jaderné elektrárny v Belene. Projekt, na němž se mělo podílet Rusko, předchozí vláda letos zastavila. „Dívám se na Belene jako na ekonomický, nikoli politický projekt," uvedl premiér Orešarski. Jeho slova ale po dnešním jednání zchladil ministr Stoynev. „O restartu projektu v blízké době se nemůžeme bavit. Rozšíření těchto úvah není reálné,“ uvedl. Projekt dle něj musí projít přehodnocením ekonomické i technické stránky a vyhodnocením spotřeby elektřiny v zemi v nadcházejících letech. „Musíme postupovat krok za krokem, situace nám nedovoluje chyby,“ dodal.

Podle stávajícího bulharského energetického zákona smí být nastavena cena elektřiny jednou ročně k 1. červenci a tato platí následujících 12 měsíců. Na konci května DKEVR obvykle zveřejňuje svůj vlastní návrh cen elektřiny pro doly, tepelné elektrárny, jaderné zdroje, obnovitelné zdroje a státní energetiku NEC. Nadnese také ceny pro distributory ČEZ, EVN a Energo-Pro. Komise DKEVR odhadla, že její aktuální návrh by zvýšil ceny elektřiny v zemi o 40 %, číslo později revidovala na 16 %. Obnovitelné zdroje a povinný výkup elektřiny z nich státní energetikou NEC stojí zhruba 1,2 miliardy BGN ročně, uvedla ve zprávě Světová banka. Ministerstvo energetiky a DKEVR dle místní agentury Focus také připravují změnu v poplatku za distribuci elektřiny z proporcionálního na fixní.

ČEZ v Bulharsku čelí potížím s tamními úřady na několika otevřených frontách. Bulharská prokuratura oznámila po provedeném auditu v energetickém sektoru v zemi zahájení pěti trestních stíhání. Dvě z nich se týkají české distribuční společnosti ČEZ Bulgaria. Prokuratura chce prověřit rozdělování dividend ČEZ, při němž místní ministerstvo hospodářství jako zástupce státu údajně neplnilo své pravomoci. Druhé stíhání se má týkat smluvních vazeb ČEZ na vnější dodavatele. Trestní šetření by dle prokuratury mělo u ČEZ formulovat detaily provinění a porušení zákona.

V ČEZ v Bulharsku byla také provedena razie ze strany antimonopolního úřadu KZK. Distributory podezírá, že ve shodě bránily koncovým zákazníkům ve změně dodavatele energií. KZK předem o razii informoval antimonopolní autoritu Evropské unie.

ČEZ na konci března podal stížnost Evropské komisi na Bulharsko kvůli nedodržování národního i evropského rámce regulace v energetice. Kritizuje způsob udělování a odebírání licencí v oblasti energetiky v zemi a „administrativní postupy, které mohou být v rozporu nejen s bulharským národním a rovněž evropským právem, ale i se Smlouvou o fungování EU“.

Právě výstup z vyšetřování prokuratury v ČEZ je podkladem pro regulátora DKEVR, který s ČEZ zahájil řízení o odnětí licence v zemi. V dubnu regulátor ale uvedl, že nerozhodne dříve, jak v polovině června. Pozice samotného regulátora v energetice a vodárenství DKEVR je ale značně obtížná a do budoucna nejistá, protože jeho samého ve zprávě prokuratura označila za nefunkční instituci. Nové personální obsazení zřejmě rovněž zvolí nový parlament.

(Zdroj: Focus, Novinite, Blooomberg, DKEVR)


Čtěte více:

Bulharský prokurátor otevřel pět trestních řízení: vůči ČEZ (-3 %), státní energetice, regulátorovi i ministerstvu
03.04.2013 11:11
Bulharská prokuratura chce po provedeném auditu v energetickém sektoru...
Dokládal (ČEZ): Jednání o bulharské licenci začíná být racionální, jsem optimistou
22.04.2013 8:54
I regulátor si uvědomuje, že není tak jednoduché odejmout někomu licen...
ČEZ je prý na dobré cestě k zachování bulharské licence. Volby vyhrál Borisov
13.05.2013 8:22
Česká energetická společnost ČEZ je na dobré cestě zachovat si distrib...
Zvýšení cen elektřiny v Bulharsku, na které ČEZ spoléhal, nebude
28.05.2013 16:55
Zvýšení cen elektřiny v Bulharsku v červenci, od kterého si ČEZ slibov...
Nová bulharská vláda se přiklání zpět k jádru. Chce dostavět elektrárnu v Belene
31.05.2013 8:29
Nová bulharská vláda je pro dostavbu jaderné elektrárny v Belene. Sděl...

Váš názor
  • BULHARSKO
    31.05.2013 16:06

    skoro druhá Albánie nevzmou li licenci tak určí takové podmínky ,že bude čez ztrátový a raději uteče vsadím se ,že nová vláda má již další kupce na distribučky možná i zálohy na svých kontech
    Deny:-)
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data