Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ je prý na dobré cestě k zachování bulharské licence. Volby vyhrál Borisov

ČEZ je prý na dobré cestě k zachování bulharské licence. Volby vyhrál Borisov

13.05.2013 8:22, aktualizováno: 13.5. 11:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Česká energetická společnost ČEZ je na dobré cestě zachovat si distribuční licenci v Bulharsku. Bulharský ministr energetiky Asen Vasilev se tak vyjádřil pro  Dow Jones Newswire s tím, že během dosavadních jednání se daří odstraňovat podezření, že jednání české společnosti porušuje bulharské antimonopolní zákony. Předčasné parlamentní volby v Bulharsku vyhrála podle odhadů pravicová strana GERB expremiéra Borisova, jehož kabinet podal po únorových protivládních protestech demisi.

"Obě strany velmi spolupracují," řekl ministr Vasilev. Předběžné šetření podle něj ukazuje, že ČEZ by si mohl zachovat distribuční licenci. Konečné slovo ale bude mít podle Vasileva regulační úřad, který je na mínění vlády nezávislý. Jeho verdikt se čeká příští měsíc. 

Bulharské úřady v únoru spustily proces, který by mohl vést k odebrání licence ČEZ. Možnost ztráty licence začal v polovině dubna veřejně projednávat regulační úřad. Česká firma, která je mimo jiné podezřelá z pokusu obejít zákon o veřejných zakázkách, opakovaně uvádí, že nijak neporušila bulharské ani evropské právní předpisy. 

V únoru dostala divize ČEZ Bulgaria pokutu 15.000 leva (necelých 200.000 korun). Důvodem postihu prý byla skutečnost, že divize nevybrala auditorskou firmu ve veřejné soutěži. ČEZ minulý měsíc připustil, že audit jeho bulharské odbočky ukázal nedostatky při kontrole smluv se subdodavateli, kteří pro firmu v zemi zajišťují odečet elektřiny a výměnu elektroměrů. Koncoví odběratelé ale prý poškozeni nebyli. 

Ministr Vasilev řekl, že jeho ministerstvo v současné době kontroluje smlouvy energetických distributorů se státním úřady. Výsledky budou k dispozici během měsíce, ale ukazuje se, že smlouvy byly možná předraženy a zavazovaly k nadměrným odběrům. Řešení musí ale nalézt až budoucí vláda, která by měla vzejít ze včerejších parlamentních voleb.

Volby vyhrál Borisov. Sestavení vlády ale zůstává nejisté

Předčasné parlamentní volby v Bulharsku vyhrála podle odhadů pravicová strana GERB expremiéra Borisova, jehož kabinet podal po únorových protivládních protestech demisi. První neoficiální propočty ale ukazují, že v novém parlamentu nebude mít nadpoloviční většinu. V zemi nyní panují obavy z další politické krize, protože Borisovova formace víceméně nemá s kým uzavřít koalici. Po zveřejnění odhadů vypukly v centru Sofie protesty, při nichž se její účastníci střetli s policií. Na oficiální výsledky se teprve čeká. Připomeňme, že to byl právě tehdejší premiér Borisov, který ve druhé polovině února silnými politickými prohlášeními oznamoval brzké odnětí licence ČEZ a 19. února dokonce, že ""odnětí licence ČEZu na distribuci elektřiny v zemi padne ještě dnes do večera".

Podle posledních údajů po sečtení 96 % volebních protokolů získala vítězná strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) 30,71 %, Bulharská socialistická strana (BSP) 27,02 %, proturecké Hnutí za práva a svobody (DPS) 10,59 % a nacionalistické hnutí Ataka 7,38 %.
 
Ataka již oznámila, že neposkytne Borisovovi tichou podporu k vytvoření menšinové vlády, jak to učinila po volbách před čtyřmi roky. Možnost spolupráce středopravé formace se socialisty či DPS je podle pozorovatelů také málo pravděpodobná.

Přehled hlavních letošních události souvisejících s problémy společnosti ČEZ v Bulharsku

17. února - Pokračovaly demonstrace Bulharů proti vysokým účtům za elektřinu. Lidé se dožadovali "znárodnění" distribučních sítí, které jsou v držení rakouské EVN a českých firem ČEZ a Energo-Pro. 

19. února - Tvrdým postupem proti ČEZ a příslibem nižší ceny pro spotřebitele se bulharský premiér Bojko Borisov snažil zmírnit masové protesty. Státní energetický regulační úřad zahájil proces, jenž může vést k odebrání licence firmě ČEZ Bulgaria. 

20. února - V reakci na demonstrace podal Borisov demisi. 

- ČEZ označil řízení proti sobě za neopodstatněné a uvedl, že cítí politický tlak na rozhodování nezávislého regulátora. 

- Český prezident Václav Klaus řekl, že ČEZ není příčinou bulharských nepokojů. Dění v zemi je podle něj politickým bojem, v němž byl ČEZ použit jako jeden z nástrojů. 

21. února - Budoucí prezident Miloš Zeman řekl, že ČR by měla využít kontaktů v EU i arbitrážních mechanismů, aby hájila pozici ČEZ. 

27. února - Bulharská prokuratura, pracovníci regulačního úřadu a daňoví kontroloři zahájili kontrolu ČEZ a Energo-Pro a rakouské EVN. 

6. března - Parlament v Bulharsku zamítl návrh na odebrání licence zahraničním distributorům a zestátnění distribuční sítě. Návrh mimo jiné počítal s odebráním licence ČEZ. 

17. března - Bulharský generální prokurátor Sotir Cacarov požádal o odebrání licence ČEZ. Kontrola podle něj prokázala "masivní porušování" pravidel firmou. 

28. března - Bulharský antimonopolní úřad zahájil vyšetřování ČEZ, Energo-Pro a EVN kvůli podezření, že chtěly společným postupem znesnadnit spotřebitelům změnu dodavatele energie. 

29. března - Společnost ČEZ poslala k Evropské komisi stížnost na bulharské úřady. Některé jejich kroky mohou být podle ČEZ v rozporu s bulharským i evropským právem. 

3. dubna - Bulharská prokuratura oznámila, že po auditu zahájí pět trestních stíhání, z nichž dvě se týkají ČEZ Bulgaria. Prokuratura chce prověřit rozdělování dividend ČEZ, druhé stíhání se má týkat smluvních vazeb ČEZ na vnější dodavatele. 

11. dubna - Bulharská odbočka ČEZ provedla kontrolu všech kontraktů se subdodavateli, kteří pro ni zajišťují odečet elektřiny a výměnu elektroměrů. Byla odhalena řada nedostatků. 

16. dubna - Bulharský regulační úřad začal projednávat možnost odejmutí licence ČEZ. Řízení potrvá nejméně dva měsíce. 

9. května - Bulharský antimonopolní úřad vyměřil Energo-Pro pokutu 1,69 milionu leva (přes 22 milionů Kč) za zneužívání dominantní pozice na trhu. Firma se hodlá odvolat.

(Zdroj: ČTK, Dow Jones, Reuters)


Podrobnosti k dění kolem licence ČEZ v Bulharsku sledujte na Patria.cz:

001

 

 


 

Čtěte více:

Bulharsko chce ještě dnes odejmout ČEZu licenci na distribuci elektřiny
19.02.2013 10:57
Jednání o odebrání licence ČEZu na distribuci elektřiny v Bulharska na...
Dokládal (ČEZ): Jednání o bulharské licenci začíná být racionální, jsem optimistou
22.04.2013 8:54
I regulátor si uvědomuje, že není tak jednoduché odejmout někomu licen...
Prezident EU: Zasáhneme, pokud předvolební boj v Bulharsku ohrozí ČEZ
26.04.2013 16:01
Evropská unie je připravena zasáhnout, pokud by předvolební boj v Bulh...
Energo-Pro v Bulharsku dostala pokutu přes 22 mil. Kč za zneužití dominantního postavení
09.05.2013 15:46
Bulharský antimonopolní úřad vyměřil české energetické společnosti Ene...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university