Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MSCI vyloučila Řecko z vyspělých zemí kvůli nevyhovujícímu finančnímu trhu

MSCI vyloučila Řecko z vyspělých zemí kvůli nevyhovujícímu finančnímu trhu

12.06.2013 11:02, aktualizováno: 12.6. 13:32

Aktualizováno

Řecko se stalo první zemí považovanou za „vyspělou“, která o toto označení přišla. Investiční společnost Morgan Stanley Capital International (MSCI), jejíž burzovní indexy sledují investoři po celém světě, v rámci klasifikace zemí přeřadila Řecko ze skupiny „developed“, kam zemi povýšila v roce 2001, zpět mezi „emerging markets“.

Řecký akciový index od roku 2007, kdy se začala projevovat světová finanční krize, propadl o 83 procent. Atény podle MSCI nesplnily kritéria v oblasti výpůjček cenných papírů, short sellingu a převoditelnosti. Režim revize s možným snížením hodnocení zahájila u Řecka společnosti v červnu loňského roku s odůvodněním, že restrikce u převodů, mimoburzovních transakcí, půjčování akcií a short-sellingu zamezily plnému fungování tamního finančního trhu. Pravděpodobnost degradace Atén následně vzrostla s odchodem společnosti Coca-Cola HBC, která v dubnu přesunula svůj primární listing do Londýna. Akcie firmy zajišťovaly téměř čtvrtinu váhy titulů obchodovaných na Athens Stock Exchange.

Řecko ztratilo před dvěma lety přístup na dluhopisové trhy a následně přijalo dva záchranné balíky od zahraničních institucí pod taktovkou Evropské unie poté, co nesouhlas veřejnosti s klíčovými fiskálními škrty narušil průchod slibovaných hospodářských reforem. Řecký akciový benchmark ASE Index si od října 2007 vedl v rámci světových indexů jako druhý nejhorší. „Již nyní pozorujeme přelévání peněz zpět do ‘safe havens‘ a rozhodnutí MSCI může situaci ještě zhoršit. Downgrade Řecka dostává ‘bezpečná útočiště‘ zpět do popředí a to je známkou, že krize v Evropě zdaleka není u konce,“ komentoval krok Peter Sorrentino z Huntington Asset Advisors. Letos v březnu uvedla investiční společnost Russell Investments, že zhoršuje označení Řecka z „developed“ na „emerging“.

Podle agentury Bloomberg klesla váha řeckých titulů ve světovém indexu MSCI World Index z 0,16 procenta v květnu 2010 na současných 0,01 procenta. Řecký index ASE v tomto týdnu ztratil již více než 9 procent po zprávě, že Atény neobdržely žádnou nabídku na koupi státního plynárenského monopolu DEPA a musí tak mezinárodní věřitele požádat o snížení cílové částky pro letošní výnos s privatizace státního majetku. 

MSCI zároveň zvýšila hodnocení Kataru a Spojených arabských emirátů na „emerging markets“, zatímco Maroko poslala níže do kolonky „okrajový trh“. Společnost dále uvedla, že Egyptu hrozí vyřazení z indexu MSCI Emerging Markets Index, a to kvůli problémům, s nimiž se potýkají investoři, kteří se snaží přesouvat peníze z Egypta do zahraničí. Šéf analýzy indexů MSCI Remy Briand řekl, že společnost žádný návrh na úpravu současné podoby tohoto indexu zatím nedostala. "Investoři nám ale říkají, že mají problémy s oběživem," řekl. Situace v Egyptě je podle něj z hlediska měny pod pečlivým dohledem. 

Politická nestabilita v Egyptě po protivládním povstání z roku 2011 poškodila egyptskou ekonomiku a odradila zahraniční turisty, stejně jako investory. Vyprázdnila také devizové rezervy, které se dostaly na kriticky nízkou úroveň. Egyptská centrální banka na konci minulého roku informovala o zavedení nového měnového režimu, který má devizové rezervy chránit. Na jaře pak podle agentury Reuters spustila program, který měl zahraničním investorům na dluhopisovém a akciovém trhu i přes nedostatek deviz zajistit přístup k dolarům. Egypt v současnosti jedná s MMF o úvěrovém programu v částce 4,8 miliardy dolarů. Káhira doufá, že dohoda pomůže přilákat do země potřebné zahraniční investice, které Egypt potřebuje, mimo jiné i ke snížení nezaměstnanosti.

Vláda řeší „mrhání penězi“ ve veřejnoprávním zpravodajství. Novináři stávkují

Řecko se v současnosti potýká s protesty novinářů poté, co vláda v noci na dnešek v rámci úsporných opatření dočasně zastavila vysílání veřejnoprávního rozhlasu a televize (ERT) a rozhodla o propuštění 2,5 tisíce lidí. Zaměstnanci státní televize dnes ráno zahájili stávku a vysílají prostřednictvím internetu z jednoho studia v centrální budově.

Před budovou jsou podle agentury AP tisíce lidí protestujících proti ukončení vysílání. Novinářské odbory vyhlásily 24hodinovou stávku a zastavilo se vysílání zpravodajství ve všech ostatních řeckých televizních a rozhlasových stanicích. "Budeme stávkovat, dokud vláda své rozhodnutí nezruší," uvedl šéf aténského svazu novinářů ESIEA Dimitris Trimis. Rozhodnutí řecké vlády podrobila kritice rovněž Evropská vysílací unie (EBU) a se zastavením vysílání nesouhlasí řada politiků, včetně koaličních partnerů ve vládě. Levicová opozice dokonce o tomto kroku hovoří jako o "puči". Nařízení zastavit činnost ERT musí být během tří měsíců ratifikováno parlamentem, k čemuž bude potřeba podpora koaličních zákonodárců.

Na čtvrtek vyhlásily stávku hlavní odborové svazy zaměstnanců ve státním i soukromém sektoru. "Chceme vyjádřit svou solidaritu s pracovníky státní televize a protestovat proti těmto nepřijatelným reformám veřejného sektoru," uvedl odborový svaz ADEDY. 

Veřejnoprávní televize a rozhlas s ročními náklady kolem 300 milionů eur jsou podle mluvčího vlády klasickým příkladem "neuvěřitelného mrhání" penězi. Údajně mají sedmkrát více zaměstnanců než jiné srovnatelné instituce. Média spekulují, že zavření ERT má přispět k nařízenému propouštění státních zaměstnanců. Řecko slíbilo výměnou za záchranný úvěr propustit do konce příštího roku 15.000 státních zaměstnanců, z toho 4000 ještě letos. 

Mluvčí vlády uvedl, že okleštěná verze společnosti ERT by měla zahájit provoz během několika týdnů, nejpozději do začátku podzimu. "Nezavřeli jsme ERT. Dočasně jsme přerušili její aktivity, abychom ji dali do pořádku a zajistili její fungování na zdravých základech," uvedl mluvčí.

Ukončení činnosti ERT znamená vypnutí tří celostátních a jednoho satelitního televizního kanálu a sedmi celostátních a 19 regionálních rozhlasových stanic. V budoucnosti by měla být vytvořena menší státní rozhlasová a televizní společnost se zhruba tisícovkou zaměstnanců.

Řekové platí veřejnoprávní rozhlas a televizi v rámci účtu za elektřinu. Televizní poplatky činí zhruba 88 procent příjmů ERT. První vysílání řeckého veřejnoprávního rozhlasu se uskutečnilo v roce 1938, televize začala vysílat v roce 1966. 

 
(Zdroj: Bloomberg, čtk, AP)


Čtěte více:

Fitch zvýšila Řecku úvěrový rating na
15.05.2013 8:18
Mezinárodní agentura Fitch dnes vyňala hlavní úvěrový rating Řecka z k...
EK: Nezaměstnanost v Řecku další tři roky neklesne pod 20 procent
17.05.2013 16:40
Řecká ekonomika se příští rok pravděpodobně dostane z vleklé recese. ...
Řecká vláda žádá další úlevu: Více času na propuštění státních zaměstnanců
05.06.2013 11:49
Řecký premiér Antonis Samaras hodlá požádat mezinárodní věřitele o pos...
MMF přiznal selhání při pomoci Řecku. Brusel kategoricky nesouhlasí
06.06.2013 8:48
Mezinárodní měnový fond přiznal "významná selhání" při pomoci Řecku. V...
Reakce v Řecku na přiznání MMF: Hněv i pocit zadostiučinění
07.06.2013 9:25
Se zlostí i zadostiučiněním dnes Řekové reagovali na zprávu Mezinárodn...
Řecko asi nesplní letošní plán privatizace. Prodej plynárenské skupiny DEPA prý zkrachoval
10.06.2013 14:54
Privatizace řecké plynárenské společnosti DEPA zřejmě zkrachovala, tak...
Řecko požádá věřitele o zmírnění podmínek privatizace, tvrdí zdroj z vlády
11.06.2013 11:57
Řecko požádá mezinárodní věřitele o snížení cílové částky, kterou má z...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university