Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Další den D pro povolenky a energetiky se blíží. Podle Credit Suisse i SocGen ale nepomůže ani

Další den D pro povolenky a energetiky se blíží. Podle Credit Suisse i SocGen ale nepomůže ani "ANO"

12.06.2013 13:40, aktualizováno: 12.6. 18:02

Aktualizováno

Evropská unie potřebuje najít cesty vedoucí k nápravě trhu s emisními povolenkami, jinak bude čelit expanzi „špinavých“ uhelných elektráren, varovala Mezinárodní agentura pro energii zákonodárce v Bruselu před blížícím se dalším kolem hlasování. Tlak zesilují také energetické lobbistické skupiny, které chtějí skrze dražší povolenky podpořit růst cen elektřiny. Credit Suisse ale varuje, že odraz cen povolenek ode dna nelze čekat ani v případě přijetí staronového návrhu na omezení nabídky v aukcích.

Po dubnovém zamítnutí prvotního plánu Evropské komise na zatraktivnění emisních povolenek díky omezení jejich nabídky v evropských aukcích (o 900 milionů kusů méně v letech 2013-25) rozdílem 19 hlasů europoslanců (315 pro a 334 proti) přichází čas upraveného návrhu na akutní záchranu trhu s emisními povolenkami. Jeho prvním testem bude vyjádření výboru pro životní prostředí, který by měl rozhodnout již za týden - dne 19. června. Následně věc dostane k hlasování opět celý parlament v rámci nejbližšího plenárního hlasování naplánovaného na 2. července, kde bude pro přijetí třeba získání kvalifikované většiny.

Rozhodující by mohl být postoj Německa, jehož vláda si po propadu cen povolenek a elektřiny na nová historická dna vysloužila kritiku za nezaujmutí jasného postoje. „Absence jednotného stanoviska německé vlády ve věci opravy trhu s emisními povolenkami je deptající a musí rychle skončit,“ nechala se dnes slyšet Hildegard Müllerová, ředitelka německé skupiny producentů a distributorů energie BDEW. Jménem této vlivné lobby na konferenci v Berlíně vyslovila potřebu vůdčí politiky zaměřené na posílení trhu s emisemi Evropské unie. 

BDEW zastupuje zhruba 1800 společností v oborech produkce a distribuce elektřiny, plynu, vody a tepla. Sdružení již dříve apelovalo na změnu v neúnosném nastavení podpory zeléné energie. Podle jejích dat vzroste letos úhrn daní, poplatků a přirážek za zelenou energii v Německu o třetinu na 31,6 miliardy eur a proti stavu před deseti lety to bude desetinásobek. Z toho přirážka na obnovitelné zdroje dosáhne 20,4 miliardy eur. 

Německá kancléřka Angela Merklová na dnešní výtky lobbistů odpověděla, že si je vědoma přebytku emisních povolenek CO2 a jejich negativních dopadů na energetiky. „Převis nabídky povolenek CO2 nesmí narušit fungování energetického trhu,“ uvedla Merkelová. Nadbytek povolenek podle ní - i podle posledního varování Mezinárodní agentury pro energii (IEA) - nahrává uhelným elektrárnám proti nově postaveným a vůči životnímu prostředí šetrnějším plynovým elektrárnám. „To z dlouhodobého pohledu nemůže být správné,“ uvedla nejvyšší představitelka německé politiky a poslala ceny emisních povolenek do 3% zisků až na 4,35 eura za tunu.

Následně dnes europoslanec z Evropské lidové strany (EPP) Richard Seeber uvedl, že členům strany doporučí podpořit kompromisní návrh odsouvající aukci 900 milionů kusů povolenek, ale limitující intervenci na pouze jednorázovou a přislibujíce návrat povolenka na trh v později a lineární formě. EPP, která je nejsilnější politickou skupinou v Evropském parlamentu a opírá se nyní o 265 poslanců konzervativního a křesťansko-demokratického zaměření se přitom dříve nechala slyšet, že také tento návrh na změnu fungování trhu s emise v Evropské unii nepodpoří. Konečné rozhodnutí strany podle Seebera padne až 18. června, ale dosavadní jednání s dalšími stranami v Evropském parlamentu podle něho naznačují možnou dohodu. Cena povolenek CO2 pro letošní rok po jeho slovech dále rozšířila zisky až na 6,4 procenta a při úrovni 4,47 EUR/t byla nejvýše od 16. dubna, kdy došlo k prvnímu (zamítavém) hlasování europoslanců. 

Vývoj cen povolenek pro letošní rok

000 povolenky
 
Credit Suisse: Rychlé řešení nečekejte

Analytici Credit Suisse radí nepropadat před necelý měsíc vzdáleným dalším klíčovým hlasováním europoslanců o povolenkách falešnému optimismu. „Neočekáváme oživení trhu s emisními povolenkami v EU ani v případě zavedení nějaké formy odkladu aukcí povolenek,“ uvedli Zoltan Fekete a Vincent Gilles ve zprávě pro klienty banky z tohoto týdne.

Odpovídajícím způsobem proto Credit Suisse upravila výhled pro ceny emisních povolenek pro letošní a příští rok. Zatímco dnes se cena emisních povolenek pohybuje okolo 4,3 eura za tunu a dosavadní prognóza Credit Suisse věřila v letošní průměrnou cenu 7,4 eura za tunu, nyní čeká jen 3 eura za tunu a pro příští rok zhoršuje výhled ze 7,8 EUR/t na 3,1 EUR/t. 

Société Générale očekává, že se emisní povolenky budou letos obchodovat v rozmezí 2,5-4,5 EUR/t, průměr ve 2Q čeká na 3,8 EUR/t, za celý rok na 4,10 EUR/t a v roce 2014 na 4,3 EUR/t. "Tlak na trhu nepoleví, dokud se na obzoru neobjeví strukturální řešení problému převis nabídky emisních povolenek," uvedl v dnešní zprávě Paolo Coghe, analytik Société Générale.

Ceny emisních povolenek jsou důležitým determinantem ceny elektřiny, u níž Credit Suisse neočekává zotavení až do roku 2020, ačkoliv dosud věřila v postupné zlepšování podmínek na energetickém trhu od roku 2017 dále. Prognóza cen elektřiny pro střední a východní Evropu nově počítá dokonce s mírným poklesem ceny elektřiny z dnešních úrovní na hladině 38 eur za megawatthodinu na 37,5 EUR/MWh do roku 2016, ačkoliv v prosinci ještě věřila v 46,6 EUR/MWh.

Výhled poptávky po elektřině se podle Credit Suisse nelepší, energetiky navíc adekvátně neupravují svou produkci a podporu energetickému trhu prý neposkytne ani uhlí. Prognóza pro rok 2013 pro stěžejní evropský kontrakt na uhlí dodávané do Rotterdamu analytici srazili ze 108,2 dolaru za tunu na průměrných 85 dolarů za tunu a příští rok čekají oživení jen na 92 dolarů (dosud 114,1 USD). 

Credit Suisse již dříve kvůli skoro bezcenným povolenkám varovala před riziky na dolní straně výhledu ziskovosti energetik Verbund, ČEZ, RWE, E.ON a Fortum.
 
Hlubší změna na obzoru?

Angela Merkelová před měsícem vyzvala evropské politiky ke kompletní restrukturalizaci programu EU stimulujícího společnosti k volbě klimaticky příznivějších řešení svých projektů. „Osobně se domnívám, že pokud vyvinete systém, jehož klíčovým elementem jsou očekávané míry ekonomického růstu a realita se od nich následně zcela liší, potom nesmí být tabu revize takovéhoto systému,“ řekla německá kancléřka na začátku května. Její slova zdá se nezapadla a Brusel již pracuje na rozsáhlejších změnách celého systému, který je stále na pokraji kolapsu.

„Evropská komise si uvědomuje potřebu zvýšit flexibilitu na straně nabídky,“ prohlásil před několik dny v rozhovoru pro agenturu Bloomberg Jos Delbeke, šéf divize klimatických otázek EK. Jeho odbor pří již pracuje hned na sedmi možnostech, jak posílit obchodování s emisemi v Evropě.

„Jednou z myšlenek je, že když klesá poptávka v důsledku snížené ekonomické aktivity, měl by být korigován také objem povolenek nabízených na trhu,“ uvedl Delbeke a dodal, že úprava nabídkové strany by měla být jasně navázána na konkrétní ukazatel průmyslové aktivity. Evropská komise dále navrhuje také například omezení přeshraničního pohybu emisních povolenek.

„Jasnější bude podoba konkrétních mechanismů až na podzim, kdy dokončíme návrh podobu koncepce ochrany klimatu do roku 2030,“ uvedl Jos Delbeke. Tato opatření dlouhodobějšího charakteru přitom budou pro trh s emisemi ještě důležitějším signálem, než blížící se rozhodnutí o akutním zákroku v podobě odkladu emise aukcí části povolenek.

"Očekávání jsou jasná. Na podzim musí přijít akce," upozornila na dnešní konferenci šéfka BDEW Hildegard Müllerová. "Základem musí být zásadní, rozhodná a komplexní reforma podpory obnovitelné energie," dodala.

 
(Zdroj: AFP, Bloomberg, Credit Suisse)


Čtěte více:

Povolenky se živé vody z Bruselu nedočkaly. Cena emisí -44 % na minimu, ČEZ -3 % (+komentáře)
16.04.2013 12:50
Europoslanci dnes překvapivě zamítli dlouho diskutovaný návrh Evropské...
ČEZ - Cena emisních povolenek propadla. Jaké budou důsledky? (komentář + nová cílová cena)
16.04.2013 13:29
Evropský parlament zhruba před hodinou zamítl návrh Evropské komise do...
Merkelová volá po omezení emisí: Nicneděláním pouze zvyšujeme náklady do budoucna
06.05.2013 15:59
Potřebujeme mít hotovou novou mezinárodní dohodu pro boj se změnami kl...
Povolenky jsou skoro bezcenné a tíží energetiky včetně ČEZ, varuje Credit Suisse. Řešení nevidí
10.05.2013 17:10
Frapantní nadbytek emisních povolenek se EU kvůli politickému patu brz...
Plán na záchranu evropského trhu s emisemi čeká druhá šance. Bude tentokrát vše jinak?
27.05.2013 15:58
Naděje pro evropské energetiky, včetně skupiny ČEZ (560,4 CZK, 1,72%),...
Siemens radí Merkelové: Odklon od jádra je dobrý nápad, ale mohl by stát o 150 miliard eur méně
05.06.2013 18:38
Podpora obnovitelných zdrojů energie vyjde letos Německo na rekordních...

Váš názor
  •  
    12.06.2013 16:24

    Ty ,spinave, uhelne elektrarny skodi min,nez ta ,cista, tezba bridlicovych plynu,kde uz nikdy nikdo nebude moci zit kvuli na veky otravene spodni vode.
    Vata
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university