Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nový MF Fischer se chce zaměřit na podporu ekonomiky. Od Kalouska dostal varování

Nový MF Fischer se chce zaměřit na podporu ekonomiky. Od Kalouska dostal varování

10.07.2013 17:16, aktualizováno: 10.7. 17:51
Autor: ČTK

Aktualizováno

Nový ministr financí Jan Fischer v úřadu nechystá žádné velké personální změny. V roli šéfa státní pokladny chce nastartovat růst české ekonomiky, rád by také investoval do dopravní infrastruktury, vědy a výzkumu. Fischer to dnes řekl při uvedení do funkce, které absolvoval jako první z členů úřednické vlády premiéra Jiřího Rusnoka. 

"Za zásadní prioritu považuji to, aby se po řadě kvartálů, kdy česká ekonomika připomínala chůzi po schodech dolů, alespoň měřeno výkonem HDP, tento vývoj zvrátil. Tomu musí jít fiskální politika sestavování rozpočtu naproti," uvedl Fischer. Stát musí podle něj ušetřit především sám na sobě. Je prý připraven posilovat prostředky, které půjdou do dopravní infrastruktury, vědy, výzkumu a univerzitního světa.

Jeho předchůdce Miroslav Kalousek (TOP 09) ho upozornil na údajný nátlak dceřiné společnosti Lukoilu, která chce mít zisk z operací Čepra a dalších firem, v nichž má MF stoprocentní podíl. Podle Rusnoka by měl Fischer svůj resort řídit přiměřeně a opatrně. "Všem nám na tom záleží a je to v našem bytostném zájmu," řekl na tiskové konferenci Rusnok. 

"Nehodlám přicházet s nějakými radikálními opatřeními z hlediska daní," uvedl Fischer. Daňovou soustavu chce prý stabilizovat, ministerstvo financí bude více dohlížet na výběr daní. Novým mluvčím ministra financí bude Ondřej Šrámek, který ve funkci vystřídá Ondřeje Jakoba.

Kalousek novinářům řekl, že Fischerovi předává resort stabilizovaný věcně i personálně. Svému nástupci bude k dispozici i nadále, aby spolu mohli konzultovat detaily fungování ministerstva. Kalousek zdůraznil, že prioritou je nyní sestavování státního rozpočtu. 

Bývalý ministr financí také Fischera upozornil na požadavky dceřiné společnosti Lukoilu "přiživovat se na operacích společností Čepra, Mera, Letiště Praha." "Jsem rád, že nemám důvod pochybovat o tom, že nový ministr bude těmto tlakům čelit stejně nekompromisně, jako jsem čelil já," řekl Kalousek. Po tiskové konferenci novinářům řekl, že zájmy ruské naftařské společnosti jsou také zájmy místopředsedy Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ). 

Čestným předsedou SPOZ je prezident Miloš Zeman, který vznik úřednické vlády inicioval. Jednatelem společnosti Lukoil Aviation Czech je místopředseda strany Martin Nejedlý, považovaný za jednoho z nejvlivnějších lidí ve straně. Byl také klíčovým mužem zodpovědným za financování Zemanovy prezidentské kampaně. 

Podrobnosti o údajném nátlaku české pobočky Lukoilu Kalousek neuvedl. "Pokud někdo zdůrazňuje managementu podniku, že by mohl mít problém, když nevyhoví některým smluvním návrhům, tak by měl mít jistotu, že bude mít podporu ministerstva," dodal pouze. 

Prezident Zeman jmenoval Rusnokův kabinet dnes dopoledne. Část nových ministrů se funkcí ujme dnes, zbytek ve čtvrtek. Zeman vznik úřednické vlády prosadil proti vůli bývalé vládní koalice. ODS, TOP 09 a LIDEM se již nechali slyšet, že Rusnokovu kabinetu ve Sněmovně nevysloví důvěru.

 


Čtěte více:

Zeman jmenoval Rusnokovu vládu. Přežije hlasování o důvěře?
10.07.2013 11:19
Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval prozatímní vládu vedenou ekonomem ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data