Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Horší, než jsme mysleli

Horší, než jsme mysleli

29.07.2013 18:42

Na počátku krize v eurozóně jsem zde přemítal o tom, jaké jsou rysy (údajné) malé konkurenceschopnosti periferie. Tedy o tom, nakolik je její malá konkurenceschopnost nákladová a nakolik kvalitativní. Pokud totiž mám kvalitativně (v širokém slova smyslu) konkurenceschopný produkt, ale nejsem schopen ho vyrobit za dostatečně nízkou cenu, je to problém. Ale relativně malý problém ve srovnání se situací, kdy mám třeba i levnější práci, ale nemám konkurenceschopný produkt. Moje pracovní teze byla tehdy taková, že periferii se uleví tehdy „Až budou Němci snít o fiatech“. Tedy v době, kdy (zda-li) bude zejména její kvalitativní konkurenceschopnost na výši. Jinak řečeno, devalvace (ať už vnitřní, či měnová) může být nutným, ale nikoliv postačujícím krokem.

Pochyby ve mně po čase vyvolal pan Roubini, který podporujíc měnovou devalvaci jako menší zlo, poukazoval i na to, jak tato devalvace pomohla Argentině. I ta prý byla v pozici, kdy jí mnozí nedávali mnoho šancí, kvůli údajné neschopnosti produkovat na trhu uplatnitelné zboží. A přece se podařilo. Celá věc je pak, co se týče „dat“ těžko uchopitelná, protože měřit kvalitativní konkurenceschopnost je dosti ošemetné. Navíc bychom se měli bavit o jednotlivých odvětvích, tržních nikách, atd.

Úvahy na popsané téma ve mě oživila nedávná studie od Natixis, jejíž jádro jsme si mohli přečíst i na těchto stránkách. Banka se nedržela obvyklého (a přirozeně potenciálně zavádějícího) obrázku ukazujícího pouhý růst nákladů na periferii. Namísto toho se pokusila odhadnout vývoj úrovní nákladů, konkrétně jednotkových nákladů práce ULC. Jde samozřejmě o to, že pokud začínám z výrazně nižší báze, mohu růst rychleji a stále si mohu udržet konkurenceschopnost. Konkrétní obrázek vývoje ULC v jednotlivých zemích vypadá následovně:

ss

Jak píše Natixis „pouze v Itálii a Řecku jsou jednotkové náklady práce výrazně vyšší než v Německu ... mimo této nákladové konkurenceschopnosti můžeme samozřejmě hovořit i o konkurenceschopnosti založené na produktové sofistikaci. Je známo, že ta je nízká ve Francii, Španělsku, Itálii a Portugalsku.“

Problém s konkurenceschopností periferie má, měřítkem není nic jiného než tok zboží a služeb z a do Německa. Pokud nejsou problémem náklady, je to kvalita, či samotná existence konkurenceschopných produktů. Jak jsem naznačoval v úvodu, snížit náklady tím či oním způsobem je těžké, proti rozvoji konkurenceschopné produkce a odvětví to ale může být hračka. Výše uvedené tak naznačuje, že situace je možná horší, než jsme si mysleli; pravda bude asi někde uprostřed. Vnější nerovnováhy na periferii se sice zmenšují, nedochází tak už ani k explozivnímu růstu pohledávek a závazků v systému Target, který mohl být tím, co nakonec „povolí“. Povětšinou je to ale odrazem utlumené poptávky projevující se v menší nasávací síle u dovozů.

Můžeme také dodat, že Němci si ve své pýše na „pracuj a spoř“ pravděpodobně stále neuvědomují, že na to, aby jim někdo splácel dluhy, mu musí dát práci (tj. třeba i vzdát se práce své). Situace, kdy je dlužník nezaměstnaný, je v jádru naprosto absurdní. A v zadlužené periferii se nezaměstnanost pohybuje v některých segmentech trhu práce v řádech desítek procent. V souvislosti s výše uvedeným bychom se ale museli ptát, zda a nakolik by se vyšší poptávka Němců projevila vyšší poptávkou po dovozech z periferie. Tj. komu by Němci vyšší poptávkou práci skutečně dali.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Horší než jsme si mysleli
    30.07.2013 11:04

    Myslím si, že to mají němci dávno prokoumané na daleko vyšší úrovni. Nebudou dávat práci firmám na periferii dokud tyto neskoupí za babku a pak budou mít výrobu i levnou pracovní sílu ve svých rukách. Němec je koumák. Aby zabral svět už dávno nepotřebuje válečný stav, ale výsostné ekonomické postavení.
    JSenior
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university