Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusnok: Prioritou je růst. Jak rychle přijde, není jisté. Čistky vyvolaly odpor

Rusnok: Prioritou je růst. Jak rychle přijde, není jisté. Čistky vyvolaly odpor

02.08.2013 10:36, aktualizováno: 2.8. 11:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Kabinet premiéra Jiřího Rusnoka schválil svůj program. Jeho hlavní prioritou je obnova hospodářského růstu tuzemské ekonomiky. Jak rychle ale bude pokles české ekonomiky zastaven, není jisté, uvedl Rusnok. Vláda chce „především obnovit důvěru ve veřejné a státní instituce, oživit ekonomiku a snížit nezaměstnanost“. Jednou z dalších priorit kabinetu, o jehož důvěře bude ve středu 7. června rozhodovat Poslanecká sněmovna, je zlepšení čerpání financí z evropských fondů. Rusnok slíbil, že jeho vláda nepřekročí rozpočtový schodek na úrovni 3 % HDP.

Rusnok několikrát zkritizoval minulou vládu Petra Nečase (ODS). Podle premiéra je v kritické situaci například čerpání fondů EU, špatná je podle Rusnoka situace rovněž v sociální oblasti, kde chce kabinet mimo jiné dotáhnout zrušení kritizovaných sKaret. Programové prohlášení dnes vláda odešle do Sněmovny. Rusnok chce pak v úterý a středu navštívit jednotlivé poslanecké kluby, aby s poslanci vyjednával o možné podpoře.

Ráno premiér Jiří Rusnok nařídil ministru kultury Jiřímu Balvínovi, aby vrátil do vedení Národního divadla ředitele Jana Buriana, kterého ten ve čtvrtek odvolal. Balvín odvolal Buriana včera v den, kdy nastupoval do funkce. Řada umělců i členů vedení Národního divadla po tomto rozhodnutí podala výpověď. Na protest proti odvolání Jana Buriana z funkce šéfa Národního divadla se první scénu chystá opustit zatím desítka herců. Jsou mezi nimi i Miroslav Donutil, Alois Švehlík nebo Eva Salzmannová. Už dříve odchod z Národního divadla oznámili třeba Richard Krajčo, Ondřej Pavelka a David Prachař. Divadlo chtějí opustit také Jan Dolanský, Martin Pechlát, Filip Rajmont a Pavla Beretová.

"Předpokládám, že ten seznam se bude ještě rozšiřovat," uvedl mluvčí Staněk. Herci ho o svém rozhodnutí informovali telefonicky nebo e-mailem, někteří z dovolené. Mluvčí upozornil, že podle zákoníku práce výpověď platí až od prvního dne následujícího měsíce a navíc je u ní výpovědní lhůta.

Balvín ředitele Národního divadla odvolal prý proto, že nevzešel z výběrového řízení. Burian to odmítl s tím, že byl vybrán podle všech evropských standardů. Na místo ředitele nejznámějšího českého divadla chce Balvín do konce měsíce vypsat veřejné výběrové řízení.

Rozhodnutí ministra, jehož vláda zatím nemá důvěru Sněmovny, vyvolalo pobouření na politické scéně i mezi odborníky. Rezignoval kvůli němu umělecký šéf Činohry Národního divadla Michal Dočekal, do svých funkcí nenastoupilo nové vedení Opery Národního divadla a rezignaci nevyloučil umělecký šéf Baletu ND Petr Zuska.

Vláda premiéra Rusnoka spustila čistky v řadě resortů i u státem kontrolovaných firem a institucí. To v situaci, kdy nedisponuje získanou důvěrou Sněmovny. Viditelné jsou odchody zejména v resortech, které byly ovládány TOP09 či LIDEM.

Včera vláda odvolala z dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) bývalého ministra zdravotnictví za ODS Tomáše Julínka. Krok se týká resortu, který ovládala ministryně za TOP09 Müllerová. Novou členkou dozorčí rady bude podle něj šéfka kabinetu ministra práce a sociálních věcí (MPSV) Františka Koníčka Luisa Petráková. „Jednalo se o tom, aby MPSV, které má svého zástupce v této radě, tam mělo člověka, který reprezentuje ministerstvo práce. Byl vyměněn pan Julínek, který podle mého názoru nereprezentuje žádnou státní instituci, za šéfovou sekretariátu pana ministra. To považuju za logický krok," řekl premiér.

Personální obměny zasáhly čerstvě České dráhy, ČD Cargo či Řízení letového provozu.

Výběr dosavadních personálních obměn:

České dráhy
- Dozorčí rada Českých drah odvolala celé čtyřčlenné představenstvo firmy včetně jeho předsedy Petra Žaludy. Nové představenstvo pak Žaludu odvolalo i z funkce generálního ředitele ČD a na jeho místo zvolilo Dalibora Zeleného.
- Již před tím ministr dopravy Zdeněk Žák prosadil obměnu dozorčí rady ČD. Řídící výbor, který o personálních změnách v dozorčí radě rozhoduje a který obměnila vláda na Žákův návrh o několik dní dříve, vyměnil pět lidí v osmičlenné radě, mezi jinými i jejího předsedu Libora Antoše. 
 
ČD Cargo
- Valná hromada nákladního dopravce ČD Cargo odvolala bývalého šéfa Českých drah Žaludu i z pozice předsedy představenstva ČD Cargo a na volné místo v představenstvu jmenovala Pavla Lamacze. 
 
Ministerstva:
- Noví ministři již vyměnili několik desítek lidí ve vedení svých úřadů. Na řadě ministerstev je alespoň jeden nový náměstek, například ministr financí Jan Fischer už například odvolal dva své náměstky, ministr práce František Koníček sesadil pět manažerů úřadu, mimo jiné náměstka pro informační technologie, ministr zemědělství Miroslav Toman odvolal tři ze šesti náměstků. 
 
Národní divadlo a Národní galerie
- Ministr kultury Jiří Balvín odvolal ředitele Národního divadla v Praze Jana Buriana, který se měl dnes ujmout funkce. Burian poté řekl, že Balvín chce zřejmě odvolat i nového šéfa Národní galerie Jiřího Fajta, kterého předchozí ministryně kultury Alena Hanáková jmenovala těsně před svým odchodem z funkce. Ministr dle Buriana hodlá vypsat výběrové řízení nejen na ředitele Národního divadla, ale i Národní galerie. 
 
Úřad vlády
- Vláda rozhodla, že novým šéfem Úřadu vlády bude místopředseda Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) Radek Augustin. Dosavadního šéfa úřadu Lubomíra Poula vláda odvolala. 
 
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)
- Vláda rozhodla, že novou členkou dozorčí rady VZP se stane šéfka kabinetu ministra práce a sociálních věcí Františka Koníčka Luisa Petráková. Vláda z dozorčí rady odvolala exministra zdravotnictví za ODS Tomáše Julínka, který však podle tisku v radě skončil už 20. dubna, kdy mu vypršel mandát, a vláda tak jen doplnila volné místo. 
 
Ostatní:
Ministr financí Jan Fischer 28. července řekl, že chystá personální změny v dozorčích radách podniků se státní účastí. Odejít mají například Alexandr Vondra z dozorčí rady Českého Aeroholdingu a exposlanec Marek Šnajdr (oba ODS) z řídícího orgánu Čepra. O odchodu z dozorčí rady Aeroholdingu uvažuje také u bývalého náměstka Zdeňka Zajíčka (ODS) a chce diskutovat také o postavení exposlance Ivana Fuksy, který je ale členem představenstva Aeroholdingu, a nikoli dozorčí rady. 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university