Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Počítačoví giganti čelí neradostným vyhlídkám. Dotykové notebooky proti tabletům neobstojí

Počítačoví giganti čelí neradostným vyhlídkám. Dotykové notebooky proti tabletům neobstojí

13.08.2013 18:23
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Naděje výrobců stolních počítačů a notebooků na oživení byznysu ve druhé polovině roku se rozplývají. Poptávka po dotykových noteboocích rekordy zrovna neláme a konkurovat lehčím přenosným zařízením typu tabletů a smartphonů není vůbec snadné.

Podle poslední prognózy tchajwanské konzultantské firmy IDC by celosvětové prodeje notebooků měly v letošním roce propadnout o 11 %. Ještě v květnu analytici IDC počítali jen se 6,7% poklesem. Skepsi nahrávají i odhady samotných výrobců, které pro právě probíhající kvartál počítají s velmi skromnými čísly.

Známky potíží a varování odborníků se poprvé objevily loni v létě. Zatímco zájem o notebooky a počítače ve starých neforemných bednách klesal, tablety a smartphony mizely z regálů. Naděje mnohých se upínaly k Windows 8, které měly zprostředkovat dotykový zážitek na starých či mírně vylepšených platformách. Zatím marně. Výrobci PC a notebooků se pokusili na tablety odpovědět širokou paletou hybridních produktů s různě otáčivými obrazovkami, které umožňují změnit minibooky v tablety, a nabídnout tak klávesnici i dotykový displej, avšak také bez valnějšího úspěchu.

Nabídka široké palety hybridních produktů ke všemu zhoršila marže a dolehla na finanční výsledky výrobců. Tchajwanský gigant Acer v minulém týdnu oznámil, že navzdory očekávání i ve 3Q13 pravděpodobně zůstane vězet ve ztrátě na provozní úrovni. Konkurenční Asustek mezitím za 2Q13 vykázal pokles čistého zisku o 1 %, první meziroční zápornou statistiku za posledních osm kvartálů.

Podle údajů zveřejněných konzultantskou společností Gartner klesl počet dodaných notebooků a klasických stolních PC ve druhém kvartále meziročně o 10,9 % na 76 milionů kusů. Pátý čtvrtletní pokles v řadě je v historii počítačů bezprecedentní a naznačuje širší obrat zákazníků směrem k tabletům a chytrým telefonům, obzvlášť na trzích, kde počítače dosud příliš etablované nebyly.

 
Negativní trend ve 2Q13 postihl pokles všechny tři největší hráče v oboru: čínské Lenovo a americké duo HP (27,44 USD, 2,62%) a Dell (13,73 USD, -0,04%). Největší propad nicméně zaznamenaly Acer a Asustek, jelikož na rozdíl od větších konkurentů nemají tak úzké vazby na korporátní klientelu.

„Permutace počítačových zařízení rostou exponenciální řadou, jelikož na trhu jsou teď tablety, hybridní zařízení a nejrůznější platformy. To znamená, že náklady na vývoj a marketing produktů budou růst. Rozpuštění těchto nákladů může firmám trvat rok až dva,“ tvrdí analytik Credit Suisse (28,29 CHF, -0,77%) Thompson Wu.

Negativně působí i zpomalení rozvíjejících se ekonomik v čele s Čínou, na něž se v minulosti kvůli kompenzaci propadu poptávky jinde spoléhalo.

Acer i Asustek navíc tento týden připustily, že dotykové laptopy, které tolik propaguje Microsoft (32,33 USD, -1,64%), neudělaly takovou díru do světa, jak se čekalo. Spolu s výrobcem procesorů Intel (22,48 USD, -0,70%) a Microsoftem prý PC firmy spolupracují na nových „převratných“ zařízeních, která mají být představena již v září. Asustek se také hodlá soustředit na segment nedotykových notebooků, jelikož řada zákazníků stále není ochotna připlatit si za dotykový displej. IDC odhaduje, že je jím vybaveno 14 % letos prodaných notebooků. Výrobci předtím počítali se 30-40 %.

Obě výše zmiňované společnosti se dravě pustily do segmentu levných tabletů, aby se přizpůsobily změněným preferencím uživatelů a kompenzovaly pokles tržeb. Zatím však není jasné, jestli bude odbyt jejich tabletů, běhajících se systémem Android a prodávajících se za méně než 200 USD, dostatečný na to, aby ztrátu segmentu mnohem dražších notebooků vyrovnal. Acer chce co nejrychleji přesedlat z Windows na operační systémy Googlu a doufá, že příští rok na nich poběží 30 % produktové palety.

Asusteku se až do jara dařilo lépe než rivalům, hlavně díky jeho partnerství s Googlem, který vyrábí populární tablet Nexus 7. Ten pomohl Asusteku předstihnout Amazon (293,51 USD, -1,07%) a jeho čtečku Kindle a dostat se na pozici globální tabletové trojky, za Applem a Samsungem. Po vydání druhé verze Nexusu však Asustek těžce zasáhl kolaps skladových zásob první generace.

(Zdroje: WSJ, IDC, Reuters)


Čtěte více:

Insideři z IT firem ve velkém prodávají akcie. Větří smrt PC?
12.04.2013 12:20
Končí éra osobních počítačů, jak je známe z posledních 15 let? Z chová...
Windows 8 zklamaly. Microsoft mění taktiku
07.05.2013 11:09
Takové fiasko dějiny produktového managementu hodně dlouho nezažily. W...
Microsoftu nevyšla sázka na vlastní tablet a okna také neletí. Akcie po výsledcích -9 %
19.07.2013 8:59
Softwarový gigant Microsoft sice vykázal ve svém čtvrtém fiskálním čtv...
Apple - komentář k výsledkům za F3Q13
24.07.2013 15:56
Řekl bych, že po výsledcích za F3Q13 bude z trhu konečně slyšet hlasit...
Chystá Apple levný iPhone 5C? Fotografie z Číny posílila spekulace
29.07.2013 13:42
Spekulace o levné verzi populárního chytrého telefonu iPhone o víkendu...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data