Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Británie do akce proti Sýrii nepůjde. Bílý dům nevyloučil sólo akci

Británie do akce proti Sýrii nepůjde. Bílý dům nevyloučil sólo akci

30.08.2013 8:33
Autor: ČTK

Britský ministr obrany Philip Hammond po nečekané prohře vlády v parlamentním hlasování o usnesení k syrské krizi uvedl, že se Británie nezúčastní žádné vojenské akce proti Sýrii. Bílý dům vzápětí nevyloučil možnost jednostranné akce, nicméně podle šéfa Pentagonu budou USA nadále usilovat o vytvoření mezinárodní koalice pro zásah v Sýrii.

Vláda Davida Camerona byla až dosud považována za stoupence zásahu proti režimu Bašára Asada, kterého syrská opozice a některé západní státy obviňují z chemického útoku proti vlastnímu obyvatelstvu.

"Doufal jsem, že se argumenty prosadíme, ale pochopili jsme, že je tu hluboké zřídlo nedůvěry k angažování se na Blízkém východu," řekl Hammond v nočním programu televize BBC.

Připustil, že klíčový britský spojenec, Spojené státy, mohou být britským postojem nezapojit se do akce zklamány, ale nemyslí si, že by britská neúčast mohla vojenskou akci zastavit.

Bílý dům mezitím nevyloučil možnost jednostranné akce, když potvrdil, že Barack Obama rozhodne o postupu v syrské otázce v zájmu Spojených států. "Spojené státy budou dále konzultovat britskou vládu jako jednoho z našich nejbližších spojenců a přátel", ale "rozhodnutí prezidenta Obamy se budou řídit tím, co je v zájmu USA," uvedla mluvčí pro otázky národní bezpečnosti Caitlin Haydenová.

Nicméně ministr obrany Chuck Hagel na tiskové konferenci v Manile uvedl, že USA budou nadále usilovat o vytvoření "mezinárodní koalice", která by Damašku odpověděla na útok chemickými zbraněmi proti civilistům.

Cameronova vláda o čtvrteční noci prohrála hlasování ve sněmovně ohledně vojenské intervence v Sýrii v poměru 272 ku 285 hlasům. Premiér vzápětí podle agentur přislíbil, že názor parlamentu neobejde, ale bude respektovat, protože je mu jasné, že si parlament vojenský zásah nepřeje.

"Je v odpovědnosti každé země přijímat svá vlastní rozhodnutí," poznamenal k hlasování šéf Pentagonu. "Budeme pokračovat v konzultacích s Brity, stejně jako s dalšími spojenci. Tyto konzultace obsahují způsoby, jak společně dospět k odpovědi na útok chemickými zbraněmi v Sýrii... Náš přístup je pokračovat v úsilí o mezinárodní koalici, která bude postupovat společně. A myslím, že je tu řada zemí veřejně vyjadřujících svůj názor na použití chemických zbraní," dodal.

 


Čtěte více:

O Asadově vině má Západ jasno, vojenský úder v Sýrii se ale oddaluje
29.08.2013 9:49
Syrská armáda bere nohy na ramena. Velká pravděpodobnost brzkého zaháj...
Cameron dává políček Moskvě: V otázce Sýrie lze ustoupit  jen
29.08.2013 16:43
Británie by neprosazovala vojenský útok proti Sýrii, pokud by proti ně...

Váš názor
  • Válka
    30.08.2013 11:32

    To je naše výhra !! Po 150 letech je to poprvé, co v Británii tamní parlament neschválil premiérovi vojenský útok na cizí svrchovaný stát !! Už couvli Němci, couvli Frantíci, nyní i Angláni, proti je Rusko, Čína a další. Militaristi z USA tak stojí zcela osamoceni proti smýšlení národů celé Zeměkoule !!Pokud přeci sami zaútočí, celý svět bude vidět, co je to v USA za miliatristickou chátru . Takto se naposledy choval Hitler , tedy bez vyhlášení války tajně v noci napadal sousední státy. Možná takto bude USA dnes v noci přepadena Sýrie.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Válka
      30.08.2013 12:29

      Pozor, Hitler neútočil osamoceně, stejně jako USA i on měl na své straně mezinárodní společenství, jak se pěkně říká různým satelitům. Při útoku na SSSR těch asistentů byla pěkná řádka. Stejně tak různí partyzáni byli teroristi a banditi, je to pořád stejné, jako přes kopírák.
      viga
    • Re: Válka
      30.08.2013 11:47

      Tak takhle důkladný a duchaplný rozbor situace jsem ještě neslyšel Jsem vám za něj vděčný.
      Homo
      • )))
        30.08.2013 11:50

        Xiluodu to vzal jedním vrzem
        ZUZKA
        • Re: )))
          30.08.2013 13:28

          A vám všem snad připadá normální, že prezident jedné země = USA = Obama, dá pokyn svým bombardérům ,aby na území cizího svrchovaného státu svrhly stovky tun bomb na vojenské i civilní obejkty /pokud bomby dopadají na sídliště do paneláků, tak to Havel = americký lokaj a podržtaška, nazývá tzv. -"Humanitární bombardování civilistů". Jak je možné ,že noční nálety a svrhávání bomb na města není vyhlášením války ??? Co je to za blázinec ?? To nálety Luftwaffe roku 1940 na Londýn a Coventry také probíhaly bez vyhlášení války ??? USA , žádám vás, vyhlašte válku Sýrii , tak se do věcí vnese klid a pořádek. Shazovat v noci bomby na cizí hlavní města bez vyhlášení války, to můžou jenom prvotřídní hajzlové typu Hitlera !!! Hitler = Obama.
          Xiluodu Dam 13 860 MW
          •  
            30.08.2013 14:58

            Jak je možné, že běhají na volno komunističtí agitátoři? Válku vedení S tady vyhlašuješ jen ty, od začátku Ti to píšu. Na argumenty nejsi schopen reagovat. Chemické zbraně nejsou civilní objekty a prokazatalně tam sou. A Havla si už vůbec neber do pusy, na rozdíl od chatových štváčů své odvedl už za tvého oblíbeného totáče. A z černobílého ,pohledu na jug. je vidět, že se ti genocida za dohledu modrých baretů líbila. Ps Zatím co velmoci ukazují jen svaly. U chemiků jsem sloužil, dobrá svinstva z domu v teploučku obhajuješ. Je třeba nezasahovat do konfliktu podporou ani jedné strany a obou stranám chemické zbraně nepovolit. Možná to sou ty z iráku. Tvé černobílé vidění světa je iritující. Ještě si dej na tričko američanům nenaléváme.
            Velkamedvědice
          •  
            30.08.2013 13:48

            Řekni šeptem na ulici v USA větu "Hitler = Obama" a do pěti minut tě oblečou do dubového pyžama :-)))
            Jesse
            • Války
              30.08.2013 14:00

              Po debaklech v Iráku a Afganistánu / = 7000 mrtvých a 50 000 raněných vojáků NATO/ už se můžeme všichni jenom USA kolektivně smát !! Nic jiného si ti trapní šaškové nezaslouží ! V Afganistánu mělo NATO početní převahu 150 000 žoldnéřů na 10 000 Tálibů, přsto jsme je neporazili ! O kvalitě a cenách výzbroje ani nemluvím !!
              Xiluodu Dam 13 860 MW
              • Re: Války
                30.08.2013 15:04

                Jen ubožák se směje padlým. Možná ještě komunista. Imperiisté jsou vrazi z v.s. a Stalin pak holubice míru, Lenin zase zajistil všem dětem hračky. No když závidíš důchodcům důchod a možnost odpočívat, co od Tebe čekat.
                Velkamedvědice
              • Re: Války
                30.08.2013 14:18

                7000 mrtvých a 50 000 raněných vojáků NATO není 7000 mrtvých a 50 000 raněných vojáků USA. Správně píšeš, že se jednalo o vojska NATO. A mám dojem, že si pleteš tyto nuance dost často... např. s Vietnamem, který napřed přepadla a okupovala Francie a amíci šli problém komunizmu po nich napravovat. V Korei to byla též vojska OSN, v Kosovu taktéž... Je dobré si neplést NATU a OSN (včetně RB) s USA:-))
                Jesse
Aktuální komentáře
16.04.2024
13:56Morgan Stanley posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m