Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ERÚ: Solárníci manipulovali s daty. Vykazovali více slunných hodin, než je možné

ERÚ: Solárníci manipulovali s daty. Vykazovali více slunných hodin, než je možné

02.09.2013 9:12, aktualizováno: 2.9. 11:50
Autor: ČTK

Aktualizováno

Energetický regulační úřad (ERÚ) se domnívá, že někteří majitelé solárních elektráren manipulovali s údaji o výrobě proudu, aby dostali větší příspěvky od státu. Uvedla to včera Česká televize v pořadu Události. Prověrka podle ČT odhalila elektrárny, které udávaly takovou dobu slunečního záření, jež v Česku není možná. 

Solárníci podle ERÚ mohou v Česku vyrábět elektřinu asi tisíc hodin ročně, tedy po dobu, kdy svítí slunce. Úřad teď vyšetřuje zhruba 1500 výrobců, kteří údajně pobírali takové dotace, na něž by potřebovali tolik svitu jako například v Kalifornii. "Dali jsme podnět Státní energetické inspekci k okamžité kontrole těchto subjektů a zároveň jsme upozornili Nejvyšší státní zastupitelství, že může jít o trestný čin dotačního podvodu," uvedl Jiří Chvojka z ERÚ. 

Pro inspektory je podle ČT klíčová hodnota 1200 hodin slunečního svitu ročně. Nad tímto limitem je prý 1574 výrobců. "Bude velmi těžké zjistit, zda to bylo vykázáno podvodným způsobem. My netvrdíme, že všechny subjekty, které nám z analýzy vyšly, jsou podvodníci," dodal Chvojka. Jména na seznamu znají jen úředníci, uvedla ČT. 

 Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková internetovému serveru Insider řekla, že její úřad u některých případů našel také indicie svědčící o možných podvodech při udělení licence. "Celkově kvůli licencím prověřujeme 200 spisů. Jde o elektrárny, které čerpají roční podporu okolo sedmi miliard korun. A devadesát procent z nich vykazuje chyby," uvedla. 

Aliance pro energetickou soběstačnost (AliES) dnes ale uvedla, že ERÚ vychází z chybných dat. "Energetický regulační úřad vytvořil nejspíše naprosto fiktivní kauzu s překročením doby slunečního svitu v roce. Přitom snadným dotazem na Českém hydrometeorologickém ústavu lze zjistit, že běžný počet slunečních hodin podle místa umístěni elektrárny leží v intervalu 1200 až 1800 hodin za rok," sdělil dnes ČTK ředitel AliES Martin Sedlák. 

Aliance také zdůrazňuje, že solární panely mohou vyrábět elektřinu i při zatažené obloze, když k tomu využívají difuzní světlo. Skutečnou výrobu podle AliES také prověřují distribuční společnosti E.ON, ČEZ a PRE, které elektřinu ze solárních elektráren odebírají do svých sítí a nezávisle na výrobcích měří její objem. 

Na Nejvyšší státní zastupitelství zatím ERÚ odevzdal ve dvou skupinách spisy solárních elektráren s celkovým instalovaným výkonem asi 150 megawattů a roční podporou téměř čtyři miliardy korun. "Další várku chystáme na příští týden," řekla Insideru Vitásková. Fotovoltaické elektrárny mají na podporu nárok po 15 až 20 let od spuštění, v souhrnu tak ERÚ zpochybňuje sumu v řádu desítek miliard korun

Velké rozšíření solárních elektráren v letech 2009 a 2010 vedlo k razantnímu zvýšení celkové částky, která míří na podporu obnovitelných zdrojů. V letošním roce se jedná o 44,4 miliardy korun, z toho 11,7 miliardy platí vláda ze státního rozpočtu a zbytek spotřebitelé v cenách elektřiny. Poplatek na obnovitelné zdroje kritizují průmyslové podniky, podle nich kvůli tomu české firmy ztrácí konkurenceschopnost.


Čtěte více:

ERÚ chce příští rok snížit cenu za distribuci elektřiny o desetinu (+komentář na ČEZ)
12.08.2013 13:19
Energetický regulační úřad (ERÚ) chce v příštím roce snížit poplatek z...
Policisté navrhli obžalovat šéfku ERÚ Vitáskovou v kauze solárního podvodu
22.08.2013 16:18
Policisté navrhli olomouckému vrchnímu státnímu zastupitelství, aby ob...
ERÚ: Máme podezření na neoprávněnou podporu výroby elektřiny a tepla
30.08.2013 10:45
Energetický regulační úřad (ERÚ) má podezření, že některé podniky, kte...

Váš názor
  • 1200 h
    02.09.2013 10:50

    Do konce cervna svitilo slunce ca 100 h...LOL
    Andy
    • Re: 1200 h
      02.09.2013 13:07

      Není nic jednoduššího, než usměrnit levný proud ze sítě z 380V na cca 400V (co mají panely) a pustit to zpátky do měniče a prodat za násobek ceny vstupu. Najdou se lehce body, kam připojit aby to nikdo nenašel (pokud by vůbec hledal). Dobrým řešením pro zloděje by bylo dát atrapy panelů, ty prodat a ve vhodné míře pouštět tento levný proud zpět. Nic by se memělo dotovat, dotace jakékoliv vždy deformují trh. Ať stojí vše co má stát a bude to fungovat. Chleba bude třeba bez dotací zemědělcům stát 50,-Kč a kWh bude za 2,-Kč. Nebude se potajmu prodávat "zelená" nafta, zemědělci nebudou produkovat nesmyslně elektřinu v bioplynkách (plundrujíc pole pěstěním kukuřice) a nebude solárních nevolníků (spotřebitelů). Příkladů nesmyslů je u nás bohužel bezpočet. Díky vládní mafii, která umožnila přijetí stávajících pravidel jsou všichni občané bezostyšně okrádáni.
      karel777
      •  
        02.09.2013 13:48

        Trosku je problem, ze nedeformovany trh dava prednost vzdy jen okamzitemu zisku a to i za cenu budouciho kolapsu. Takze bez dotaci by evropa vetsinu potravin dovazela a v okamziku neurody v hlavnich produkcnich oblastech by tyto exportni zeme ve snaze zabranit skokovemu zvyseni cen na domacim trhu uvalily velka vyvozni cla (nebo primo zakaz) a v evrope by nastal hladomor. Tim nerikam, ze evropska dotacni politika je spravne nastavena, jen to ze bez dotaci by mohlo byt dramaticky hur nez se soucasnym napul nefunkcnim systemem.
        ..
        • Dokazujete nepravdivé tvrzení
          02.09.2013 14:21

          Vycházíte z tvrzení, jež není z velké části pravdivé. Podnikání není jen o pohledu na okamžitý zisk, pokud si ohrozíte dlouhodobé výhledy. Většina soukromých firem myslí dlouhodobě, zvláště když se jedná o velké investice jako do energetiky (ale nejen tyto firmy). Pohybuji se v této oblasti a pokud nejsme napojeni na státní zdroje, tak moje okolí takto myslí. Zlatokopové z dotací by Vaši teorrii potvrdili.
          jerry
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data