Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zhroucení libyjské ropné těžby kompenzují USA, Irák a Saúdové. Tlak na růst cen by měl přetrvat

Zhroucení libyjské ropné těžby kompenzují USA, Irák a Saúdové. Tlak na růst cen by měl přetrvat

11.09.2013 10:52
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Saúdská Arábie těží nejvíc ropy za poslední desetiletí ve snaze vyvážit dopad totálního propadu produkce v Libyi, kterou zmítají stávky a rozbroje mezi místními kmeny. Svojí troškou na globální trh s ropou přispívají i Irák a Spojené státy.

Podobně jako před dvěma roky, kdy v Libyi zuřila občanská válka, výpadek tak významného dodavatele tlačí ceny vzhůru, což navíc zesilují obavy z amerického ozbrojeného zásahu v Sýrii, který by mohl rozšířit chaos do dalších zemí regionu. Avšak zatímco během libyjského konfliktu největší spotřebitelé reagovali uvolněním části strategických rezerv, aby tlak na zdražování zmírnili, dnes je chybějící produkce nahrazována zvýšeným výstupem vrtů v Saúdské Arábii, Spojených státech a Iráku.

Podle představitelů petrochemického odvětví v Evropě a na Blízkém východě Saúdové a Iráčané pomáhají s nahrazováním libyjské produkce, obzvlášť v italských rafineriích. Mezitím rostoucí americká těžba snižuje poptávku největšího světového spotřebitele po ropných dovozech, a uvolňuje tak víc prostoru odběratelům z dalších zemí. Navíc je americká rafinovaná produkce v rostoucí míře vyvážena do Evropy, což ulehčuje situaci pro případ zásobovacích potíží v evropských zpracovatelských závodech.

Data amerického Energetického informačního úřadu (EIA) ukazují, že neplánované výpadky ropné produkce v srpnu dosáhly 2,7 mil. barelů denně (z celkové těžby kolem 90 mil. barelů denně), přičemž Libye se na nich podílela z poloviny. Celková výše neplánovaně zastavené produkce je na víc než dvouletém maximu. EIA očekává, že výpadky budou nadále tlačit ceny výš, avšak že produkce zemí mimo kartel OPEC, zejména v USA, by měla tendenci tlumit. Uvolnění části rezerv – jako před dvěma lety – prý není třeba. Trh je zásobován „adekvátně“.

Propad libyjského ropného exportu na nulu mají na svědomí stávky hlídačů a pracovníků přístavních terminálů a také polovojenské tlupy, které na vlastní pěst obsadily některá ložiska. Celková produkce v zemi, která loni byla třetím největším dodavatelem ropy do Evropy a disponuje největšími zásobami v Africe, klesla na desetinu běžné úrovně.

Trh s ropou včera na zprávy o možném diplomatickém řešení syrské krize, zprostředkovaném Ruskem a Spojenými státy, zareagoval razantním poklesem cen. Nejbližší kontrakt na dodávku severomořského Brentu spadl až o 2,4 %, těsně pod 111 USD za barel. Dnes ztrátu mírně koriguje a drží se poblíž 112 USD. Futures na americkou ropu na newyorské burze včera odepisovaly i 2,6 %.

Podle údajů OPECu Saúdská Arábie, jediný producent s možností rychlého a razantního navýšení produkce, v srpnu zvýšila těžbu o 156 tisíc barelů na 10,19 mil. barelů za den. To je nejvyšší úroveň od roku 1980, kdy Saúdové otevřeli kohouty kvůli nahrazení produkce z Íránu, v němž vypukla islámská revoluce. Část nynějšího přírůstku je podle zdrojů z odvětví vyvážena do Evropy.

Irák přispívá ke kompenzaci libyjského výpadku ještě víc. Tamní produkce v srpnu vzrostla o 235 tisíc barelů na 3,2 mil. barelů denně. OPEC včera také uvedl, že americká těžba surové ropy se během prvního pololetí vyšplhala na 7,21 mil. barelů denně. Naposledy se v zemi tolik těžilo v roce 1992. Roste i vývoz zpracované produkce z USA. Země se před dvěma lety poprvé po šesti desetiletích stala čistým vývozcem ropných produktů.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university