Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EU varuje Katalánce: Vyhlásíte nezávislost, půjdete ven

EU varuje Katalánce: Vyhlásíte nezávislost, půjdete ven

17.09.2013 12:36, aktualizováno: 17.9. 12:50
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Aktualizováno

Pokud se Katalánci rozhodnou vyhlásit nezávislost na Španělsku, vystoupí tím z Evropské unie, prohlásil místopředseda Evropské komise Joaquín Almunia. Rodák z baskického Bilbaa tak Katalánsko upozornil na následky secesionistických snah, které v bohatém španělském regionu s vlastním jazykem a tisíciletou kulturní tradicí nabírají na intenzitě.

„Pokud se část teritoria členského státu rozhodne odtrhnout, pak tato oddělená část není členem Evropské unie,“ prohlásil Almunia na včerejší konferenci v katalánské metropoli Barceloně. Jde o jedno z nejsilněji formulovaných varování ze strany vysokých představitelů unijních institucí. Ty se v poslední době vypořádávají s dluhovou krizí na jihu eurozóny, ustavením bankovní unie či sanací slovinského bankovního sektoru. O další potenciálně destabilizující téma pochopitelně nestojí, a snaží se ho tedy zlikvidovat hned v zárodku.

Podobně se k separatistickým snahám Skotska, které se chystá o odtržení hlasovat v referendu, loni postavil předseda Evropské komise José Manuel Barroso, podle něhož se Skotové budou muset po vyhlášení nezávislosti na Velké Británii do EU přihlásit znovu.

Podle ekonomů pouhé spekulace o odtržení regionu, který má pověst „továrny Španělska“, podkopává důvěru investorů v zemi bojující s následky splasknutí realitní bubliny, rozsáhlou nezaměstnaností a dvěma recesemi v posledních pěti letech. Katalánští separatisté, jejichž řady narostly během krize, si stěžují na ekonomické vykořisťování a kulturní diskriminaci. Jejich hnutí je silně proevropské. Většina požaduje nezávislé Katalánsko v rámci EU.

Podle Almunii v EU rostou obavy z katalánských snah, které se minulý týden projevily vytvořením 400km dlouhého lidského řetězu. „Moji kolegové se mě na to ptají a moc se u toho nesmějí,“ sdělil komisař pocházející z regionu, kde se extremisté po desetiletí snažili prosadit samostatnost teroristickými metodami.

Almuniův výklad zakladatelských unijních smluv potvrdila i mluvčí Evropské komise Pia Arenkilde Hansenová. „Pokud část teritoria členského státu přestane být jeho součástí, pak se smlouvy na toto teritorium již nevztahují.“

Katalánsko je se 7 475 420 obyvateli druhým nejlidnatějším regionem Španělska. Na severu hraničí s Francií a Andorrou, na západě s Aragonií, na jihu s Valencií, na východě pak sousedí se Středozemním mořem. Od pádu režimu Francisca Franca v roce 1975 a přijetí demokratické španělské ústavy roku 1978 byla postupně obnovena a dále rozšířena autonomie Katalánska a dalších regionů.

Nejvyšším právním dokumentem v regionu, hned za ústavou Španělska, je Zákon o autonomii Katalánska, který byl poprvé přijat v roce 1979 a následně jednou pozměněn do svojí současné podoby, kterou schválili občané Katalánska v referendu roku 2006, kdy při účasti 49,41 % oprávněných voličů pro nový zákon hlasovalo 73,90 %.

Referendum o nezávislosti chce vláda v Barceloně pořádat v příštím roce. Průzkumy veřejného mínění jí dávají slušnou šanci na úspěch. Španělský premiér Mariano Rajoy nabídl v otevřeném dopise jednat o katalánských stížnostech, avšak ne o odtržení. „Vazby, které nás pojí, nelze zpřetrhat bez obrovských emocionálních, ekonomických, politických a sociálních nákladů,“ napsal premiér.

Snahy Katalánců se snaží tlumit i Litva, která momentálně předsedá EU a která spolu s ostatními pobaltskými státy zažila lidský řetěz v roce 1989, načež se po dvou letech odtrhla od Sovětského svazu. „Sovětskou okupaci pobaltských národů nelze srovnávat se situací ve Španělsku. Španělsko je demokratická země,“ uvádí se ve včerejším prohlášení litevského ministerstva zahraničí, které tak reagovalo na články ve španělském tisku o povzbudivých komentářích litevského premiéra Algirdase Butkeviciuse.

(Zdroje: WSJ, Reuters, Euractiv)


Váš názor
  •  
    17.09.2013 13:39

    Hm, kdyby se odtrhli katalánci, tak baskové (kteří ve španělsku patří také mezi ty bohatší regiony) je budou následovat. kdo pak bude živit ty tanečníky z jihu? asi barroso s merkelkou.
    tlustý hrabě
Aktuální komentáře
23.04.2024
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů