Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Fed vyrazil dech, NWR zavře Paskov

Týden na pražské burze: Fed vyrazil dech, NWR zavře Paskov

20.09.2013 19:08, aktualizováno: 20.9. 19:23
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Pozornost akciových trhů se v právě uplynulém týdnu soustředila na dvě klíčové události: v celosvětovém měřítku na rozhodnutí Fedu ohledně pokračování QE, v lokálním pak na NWR a budoucnost dolu Paskov. Závěr týdne pak ovlivnila rebalance indexů PX , CECE i vstup českých titulů do evropského Stoxx600.

Index pražské burzy PX v týdnu odepsal 1,67 % na 951,76 bodu, k čemuž „přispěl“ zejména páteční odpis 2,25 %. Nejztrátovějším titulem týdne se stal ČEZ, jehož akcie z něj odcházejí slabší o 4,7 % na metě 488 . Na sestupné straně je následován Telefónikou s -3,3 % u 297 a dvojicí finančních titulů VIG a KB. Na opačné straně stojí s plus 7,3 % a na rovné stokoruně za akcii titul mediální skupiny CETV. Ta nalezla místo odešlého CEO Adriana Sarbu dvojici nových šéfů. Nova pak v příštím roce sází na vyšší ceny reklamy. Podrobně k jednotlivým titulům níže.

Ze strany Fedu se očekávalo snížení rozsahu měsíčně realizovaných odkupů cenných papírů o 10 miliard dolarů. Hranice byla brána za zlom mezi spokojeností a zlobou trhů z pohledu jejich následné reakce na verdikt. Fed ale vyrazil dech. Ke snížení QE nepřistoupil. Měnově-politický výbor FOMC se rozhodl vyčkat s rozhodnutím o změně nákupu dluhopisů do doby, než přijdou jasné důkazy o oživení americké ekonomiky. Centrální banka rovněž ponechala beze změny svůj výhled pro úrokové sazby, které by měly zůstat blízko nule „minimálně po dobu“, dokud zůstane nezaměstnanost nad 6,5 % a výhled pro inflaci nebude vyšší než 2,5 %. Fed verdiktem spustil rally na akciích a otočil například také vývoj zlata.

Horníci OKD v Ostravě v úterý uskutečnili rozsáhlou stávku proti plánům OKD – za zachování pracovních míst a slušnou mzdu. Týž den v noci přišlo rozhodnutí managementu NWRDůl Paskov zavřeme do konce roku 2014, v případě dohody se státem může běžet v módu sociální těžby nejdéle do roku 2018. Spustila se smršť útoků různých politiků, zejména levé strany spektra. Následně vláda premiéra v demisi Rusnoka uvedla, že žádné dohody s NWR/OKD činit nebude, nic zachraňovat ani přebírat a že se „za ty peníze o horníky dokáže štědře postarat“. Akcie NWR na informaci o rozhodnutí uzavřít důl, který generuje rozsáhlé ztráty, reagovaly růstem. V celotýdenní bilanci jsou ale „na svém“.


V pátek, efektivně po závěru trhu, došlo na rebalanci pražského akciového indexu PX , regionálního středoevropského indexu CECE a historicky první vstup dvou českých titulů – ČEZ a Komerční banky – do evropského benchmarku Stoxx 600.

Vítězové a poražení uplynulého týdne:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
CETV 7,30 100,00 ČEZ -4,69 488,00
TMR 3,06 1180,00 Telefónica CR -3,29 296,90
Erste 1,95 611,80 VIG -2,66 972,00
KB -2,27 4140,00
Orco -2,11 60,20
Pegas -1,57 565,00
PM ČR -0,89 10706,00
Unipetrol -0,82 170,10
NWR -0,51 29,45
Fortuna 0,00 0,00

 

Do úvodu týdne vkročila pražská burza solidním 1,35% ziskem. Sentiment světových trhů nakopla informace, že Larry Summers, známý zastánce prudšího utahování měnového politiky, v čele Fedu nestane. Dopoledne se dostaly do zájmu kupců akcie ČEZ, vzrostly k 520 . NWR si připsala dalších téměř 14 % zisku a končila poblíž svých intradenních maxim. Morgan Stanley vydala výhled, podle kterého se energetické uhlí zbavuje tíživých fundamentů a vykazuje náznaky obratu díky rostoucí produkci čínských uhelných elektráren a klesajícímu vývozu z USA. Podle Société Générale ale opravdový obrat trendu nepřijde dřív, než v pololetí příštího roku.

Akcie Erste z velké části umazaly své ztráty z předchozího týdne a rostly o 3,3 % k denním maximům u 620 . Komerční banka naopak za podprůměrného objemu oslabila o 0,4 % a končila tak poblíž hranice 4 200 za akcii. Dařilo se Telefónice CR a to přes pohledu analytiků UBS, kteří snížili doporučení na „neutral“ s ponechaným cílem 300 . Přes 6 % připsala CETV. O post CEO se od úvodu týdne dělí Christoph Mainusch a Michael Del Nin. Dosavadní prezident a generální ředitel CETV Adrian Sarbu na funkci v srpnu rezignoval. Klienti a investiční fondy pod správou Templeton Asset Management k 6. září 2013 navýšili celkový počet vlastněných akcií loterijní společnosti Fortuna na 2.646.025, podíl tak vzrostl na 5,09 % z 4,8 %.

V úterý se Praha pokorně přiřadila k vyčkávání světových trhů na verdikt Fedu. Přesto zajímavý vývoj nechyběl zcela. Trh tížila zejména skupina Erste, proti které se finanční sektor snažila vyvažovat Komerční banka, která tak korigovala pokles z pondělka. Držba českých státních dluhopisů v portfoliích tuzemských bank zvolna klesá. Zatímco na sklonku loňského roku investice bank do nich dosahovaly 626 mld. , což představuje 39,24 % všech vydaných dluhopisů, na konci července to bylo 590 mld. a 36,6 %, shrnuly LN. Jako důvod z bank zaznívají lepší vyhlídky tuzemské ekonomiky, tedy i lepší možnosti úvěrování firem i domácností z pohledu množství a rizika - podrobnosti zde.

Vedle dluhopisů přistály čerstvé zprávy také na české koruně. Členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová pro Dow Jones uvedla, že intervence proti koruně by měly přijít pouze v případě posílení koruny, které by nebylo podloženo fundamenty. SocGen pak radí v regionu střední Evropy sázet na posílení české koruny proti polskému zlotému a nakupovat ji. Doporučení stratégové vysvětlují odolností výnosů na dluhopisech, nadále postavením koruny jako „bezpečného ráje“ a také polskou reformou penzí. Proti se svým názorem postavila RBS, která tvrdí, že ČNB není tak daleko od intervence, jak si trh nyní myslí. To později v týdnu potvrdila slova guvernéra Singera i člena bankovní rady Janáčka.

Klíčové se odehrálo kolem NWR. Asi tři tisícovky horníků v Ostravě demonstrovaly proti úsporným plánům OKD s názvem „Za zachování pracovních míst a slušnou mzdu“. Po oficiálním ukončení akce několik desítek účastníků zamířilo do bývalého ostravského sídla firmy, kde musela zasáhnout policie. V noci přišlo rozhodnutí z managementu NWR: Důl Paskov zavřeme do konce roku 2014, v případě dohody se státem může běžet déle v módu sociální těžby (max. do roku 2018). Spustila se smršť útoků různých politiků, zejména levé strany spektra. Následně vláda premiéra v demisi Rusnoka uvedla, že žádné dohody s NWR/OKD činit nebude, nic zachraňovat ani přebírat a že se „za ty peníze o horníky dokáže štědře postarat“.

Další zásadní krok přišel z ČEZu. Energetika oznámila snížení cen silové elektřiny pro koncové zákazníky u skupiny tarifů Comfort (od počátku roku 2014) a Fix (hned) v důsledku poklesu velkoobchodních cen elektřiny na burze o 15 až 20 % a nevyloučil poklesy cen u koncových odběratelů také u dalších produktů. ČEZ se dle svého vyjádření neobává negativního dopadu kroku na zisky, ale také nezvyšuje aktuální prognózu ziskovosti. Hospodářský výsledek podle šéfa ČEZu nezmění prodej elektrárny Chvaletice, ani negativní trendy na trhu. ČEZ podle obchodního ředitele kvůli nedávnému vzedmutí cen elektřiny urychlil předprodeje své produkce a sleduje na trhu náznaky obratu.

Ve středu po závěru trhů přišlo oznámení Fedu o dalším vývoji QE, před kterým trhy ještě více utlumily aktivitu. NWR se po zprávě o uzavření dolu Paskov, který aktuálně generuje roční ztrátu 1 – 1,5 mld. , vystřelilo vzhůru. Denní maxima padla na 39 , závěr s +6 % k 36 . Na NWR se zobchodovaly téměř 2 mil. ks akcií a titul byl nejaktivnějším. ČEZ ztratil procento. Pokud by se příští vláda rozhodla pro výstavbu nových bloků jaderné elektrárny Temelín, tak v horizontu několika let by se příjem státu snížil. Určitě by se tak ale nestalo ze dne na den, ani v horizontu nejbližších dvou tří let, plánuje si lídr ČSSD Sobotka a pravděpodobný vítěz předčasných parlamentních voleb. Očekávání, že si dostavba Temelína vyžádá dočasné snížení či zastavení výplaty dividendy, vyslovil v předchozím týdnu šéf strategie ČEZ Cyrani. Analytici Commerzbank nově pokrývají Erste s doporučením na stupni „redukovat“ a cílovou cenou stanovenou na 23 EUR.

Čtvrtek nemohl začít jinak než růstem, když ve středu ve 20:00 našeho času Fed trhům vyrazil dech. Zatímco debaty probíhaly o tom, zda omezení QE bude menší nebo větší než 10 miliard dolarů, Fed jej neomezil vůbec a zvolil vyčkávání. Nastala rally na akciích či zlatu. Zisky ale Praze překvapivě Čtvrteční seance se na pražské burze zpočátku odehrávala na pozitivní vlně, vyvolané překvapivým neomezením QE Fedem, když ten místo očekávaného snížení měsíčních nákupů dluhopisů o řádově 10 miliard dolarů ponechal odkup na 85 mld. USD. Pak ale zisky Praze nevydržely pod tlakem ČEZ, Telefóniky CR, Komerční banky a propadu akcií NWR.

Výrazným 3,3% poklesem k úrovni 301,6 si bez nových zpráv prošla Telefónika CR. Komerční banka znovu nedokázala uhájit metu 4 300 a propadla zpět k 4 250 při závěru s 0,2% ztrátou. Stalo se tak přes optimisticky vyznívající analýzu Erste na Komerční banku. Ta vyzdvihuje atraktivní dividendu při umírněné valuaci a očekávání příznivého dopadu oživení na ziskovost. Na druhé straně upozorňuje na riziko povolebního zvýšení daňové zátěže sektoru či celkově firem. Analytici zvýšili cílovou cenu na 4700 z 4600 a doporučení ponechali „akumulovat“.

ČEZ od denních maxim 512 padl zpět na pětistovku s -1,8 %. Cena ročního kontraktu elektřiny klesla o více 1,7 % k 38,7 EUR/MWh. Podepsala se nejistota po středečním nezávazném zamítnutí dlouhodobé strategie redukce emisí CO2 v EU ze strany výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí. Analytici JPMorgan zvýšili cílovou cenu pro akcie NWR z 0,38 GBP na 0,50 GBP (cca 15 Kč), doporučení zůstalo „underweight“. Akcie NWR v rámci dne ztratily 10 % k 32,5 .

Závěr týdne měl být ozdoben silou, dodanou z posílení pozice tuzemských titulů v indexech CECE a vstupu do evropského Stoxx600 i rebalancí PX . Celkový směr trhu ale byl negativní. ČEZ utrpěl 2,9% ztrátu v souladu se sektorem v Evropě, kde ztráty dosahovaly 2-4 %. NWR kleslo pod 30 s odpisem více jak 9 %. Zpráva analytiků ING označila ukončení ztrátového provozu dolu Paskov za jediný možný krok. Pro vyřešení problémů nicméně NWR prý bude potřebovat silný a trvalý růst cen uhlí v příštím roce a hotovost z prodeje koksovny OKK. Šéf polské JSW dnes potvrdil pokračování jednání o možném odkupu OKK, zároveň ale označil aktuální kvartál za nejhorší v historii firmy a ve 4Q čeká jen mírné zlepšení.

Pod metu 300 se sesunuly akcie Telefóniky CR, z bank vedla index níž zejména KB s -2,6 %, ale i Erste s -1,4 %. V Maďarsku se zasekla jednání mezi bankami a vládou ohledně nového programu na pomoc dlužníkům cizoměnových hypoték. Vláda zaujala direktivní postoj, který hrozí opět hlubšími ztrátami bank. Jasno má být do počátku listopadu. Dopad se týká zejména rakouských bank Erste a Raiffeisen vedle domácí OTP či divize UniCredit.

Samotný závěr týdne je velkým datem rebalance klíčových akciových indexů. S platností od pondělí 23. září se mění báze indexů PX , CECE i evropského benchmarku Stoxx600, do kterého poprvé vstupují české tituly ČEZ a Komerční banka.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete se sekci Akcie – ČR.


Čtěte více:

ČEZ a KB budou dnes zařazeny do indexu Stoxx Europe 600
20.09.2013 8:12
Chystaná rebalance panevropského indexu Stoxx Europe 600 přinese premi...
Rebalance indexu CECE: České akcie si polepší již po pátečním závěru, nejvíc ČEZ a Erste
19.09.2013 18:16
České akcie si polepší v rámci nejbližší periodické rebalance regionál...
Rebalance indexu PX zvýší zastoupení ČEZu. Svéze se i Erste a Orco
20.09.2013 12:12
Od pondělí 23. září začne platit periodická aktualizace báze pražského...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m