Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Medvědi zalezli nejhlouběji do svého brlohu za posledních 7 let. Co je může opět probudit?

Medvědi zalezli nejhlouběji do svého brlohu za posledních 7 let. Co je může opět probudit?

23.09.2013 18:17

Z pomalého odchodu medvědů z evropských akciových burz se stává úprk – sázky na pokles akcií v Evropě řídnou, zatímco býčí sázky v současnosti dosahují svého vrcholu od roku 2007. Letošní srpen totiž místo historicky obvyklého výplachu přinesl nečekaný růst, který zlomil mnoho zarytých shortařů.

„Spousta lidí vstupovala do září s obavami. Místo jejich naplnění však na trh dorazila trojice velkých a příznivých zpráv. Sýrie, Summers a Fed – to vše byla nečekaná pozitivní překvapení,“ říká Bruce Bittles, hlavní investiční stratég R.W. Baird, k dynamice akciových trhů, které v dosavadním průběhu měsíce opět hýbaly s rekordy.

 
Vytrvalý růst akciových indexů do značné míry zaplašil medvědy. Ukazují to data výzkumné společnosti Markit ohledně objemu vypůjčených akcií z evropského indexu Euro Stoxx 50. Vypůjčení akcií je totiž první fází short-sellingu, v rámci něhož investoři půjčené akcie prodávají, aby následně díky poklesu cen akcie vrátili se ziskem. Jestliže na vrcholu finanční krize byl podíl vypůjčených akcií na celkovém objemu 24 procent, a před dvěma lety byl na úrovni 3,2 procenta, nyní se pohybuje okolo 1,7 procenta. V absolutním vyjádření měli tradeři v září 2011 vypůjčeny evropské akcie za 165 miliard dolarů, zatímco nyní je to o 12 procent méně, tedy 145 miliard dolarů. Index Euro Stoxx 50 za stejné období zajistil držitelům akcií (včetně dividend) výnos na úrovni 61 procent.

Tato čísla samozřejmě nyní lákají k návratu na evropský trh další a další investory. Podle dat Société Générale (37,44 EUR, -1,21%) podílové fondy nakupující evropské akcie jen za posledních šest měsíců získaly od investorů 13,1 miliardy dolarů. Zatímco ty nakupující americké akcie za stejné období přišly o 4 miliardy dolarů. Dle zářijového průzkumu Bank of America (14,11 USD, -2,29%) mezi investičními manažery spravujícími aktiva v hodnotě 518 miliard dolarů jsou nyní sázky na růst evropských akciových trhů nejvyšší od roku 2007.

Co může medvědy opět probudit k životu?

Dosavadní mírové řešení syrské krize podpořilo trhy stejně jako nečekané rozhodnutí Fedu ještě ponechat současnou úrovni stimulace skrze kvantitativní uvolňování měnové politiky. Z boje o křeslo předsedy americké centrální banky navíc odstoupil favorizovaný Larry Summers, od něhož se čekalo rychlejší ukončení nestandardní podpory ekonomiky. Trh tak místo v záři obvyklých políčků tentokráte dostal zatím spíše impulzy k růstu. Na oboru nicméně možné komplikace zůstávají.

Politické riziko v Evropě s sebou nese nejistota ohledně schopnosti zemí Evropské unie dotáhnout do konce započatý proces prohlubování ekonomické integrace, od něhož si trhy slibují větší odolnost Evropy vůči budoucím krizím. Zatímco v dobách vrcholné krize byly všechny strany ochotny rychle nalézt kompromis - a nutně ne zcela bezbolestný, s oživením ekonomiky eurozóny přichází opětovný boj jednotlivých členských zemí o politické body. Zatím se s dalšími kroky v Evropě čeká na vytvoření nové vlády v Německu, ale ta může vzniknout již velmi brzy.

Na druhé straně Atlantiku potom opět vystupuje ze stínu riziko, že se demokraté a republikáni znovu nebudou s to dohodnout na řešení otázky rostoucího zadlužení Spojených států. Nyní je klíčovým termínem pro dohodu začátek příštího fiskálního roku, tedy 1. říjen. Případné další drama v americkém Kongresu může opět vyvolat nervozitu na trzích.

Mezi další nejistoty příštích dní a týdnů patří nejednotnost zástupců americké centrální banky, pokud jde o omezení stimulace skrze QE – James Bullard, prezident Fedu v St. Louis, v pátek překvapil slovy o možném utažení šroubů již na říjnovém jednání Fedu. Nejistá je stále navzdory pokračujícím politickým jednáním i situace v Sýrii. Případné selhání diplomacie může opět vrátit na stůl trhy obávanou variantu vojenského zásahu Spojených států.

Na dohled je potom opět další výsledková sezóna. Po silném růstu akcií se totiž investoři mohou začít ptát, zda firmy také odpovídajícím způsobem opět zvyšují svou ziskovost a prognózy do budoucna. Případná vlna horších výsledků by tak mohla opět vrátit medvědy do hry.

(Zdroj: Markit, Bloomberg, USA Today, Bank of America)


Čtěte více:

Éra akcií potrvá? 20% růst pro evropské akcie vidí Alphavalue. Goldmani věří v silné zisky v Číně
28.05.2013 12:32
Nenechte se rozhodit korekcí evropských akcií v minulém týdnu. Špatnýc...
Favorit na nahrazení Bernankeho v čele Fedu stahuje kandidaturu. Dolar ztrácí, burzy silně rostou
16.09.2013 8:43
Bývalý šéf ekonomických poradců Bílého domu Lawrence Summers, který by...
Dohoda USA a Ruska o likvidaci syrských chemických zbraní posílá ropu na 3týdenní dno
16.09.2013 10:16
Víkendová dohoda, kterou po třech dnech skončily americko-ruské rozhov...
Fed překvapivě nesnižuje nákupy dluhopisů, akcie rostou, dolar padá
18.09.2013 20:14
Americká centrální banka Fed poměrem hlasů 9 ku 1 rozhodla, že nezmění...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data