Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vzestup civilizací: odříkání, vykořisťování, geografie či liberalismus?

Vzestup civilizací: odříkání, vykořisťování, geografie či liberalismus?

30.09.2013 7:28
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Před několika stoletími byla Evropa z ekonomického hlediska k nerozeznání od jiných částí světa. Kolem roku 1500 by ji šlo dokonce označit za zaostalý kontinent. Střelný prach, kompas a snad i tiskařský lis – tři vynálezy, které podle Karla Marxe předznamenaly vzestup buržoazie, – pochází s největší pravděpodobností z Číny. V 19. století už bylo všechno jinak. Západní Evropa a části Severní Ameriky neuvěřitelně zbohatly, zatímco téměř všude jinde panovala strašná bída. Ekonomičtí historikové tento jev nazývají „Velká divergence“.

Načasování evropského vzestupu zůstává dodnes předmětem diskuzí. Podle jedněch odstartoval kolem roku 1800, podle jiných už dřív (viz graf). Vzhledem k značné nespolehlivosti důkazního materiálu bude debata zřejmě pokračovat, dokud budou existovat příslušné katedry a vypisovat se štědré výzkumné granty. Zajímavějším tématem je spor ohledně příčin Velké divergence.

HDP na hlavu světových velmocí od roku 1300, v dolarech očištěných o inflaci
 
The Great Divergence

Dlouhou dobu byla za prazáklad novověké evropské dominance považována kultura. Německý sociolog Max Weber hospodářský úspěch připisoval protestantské etice, která prý obyvatele nabádala k šetrnosti, racionalitě a starosti o materiální zabezpečení. Jiné civilizace podle Webera tyto hodnoty neuznávaly a na podnikavost a hromadění majetku se dívaly s nedůvěrou. Podobně argumentuje Thomas Sowell ze Stanford University, který ale místo Kalvinistů vyzdvihuje Velkou Británii jako kolébku osobní i ekonomické svobody, jejíž příklad se ostatní země postupně naučily napodobovat.

Druhý tábor akademiků teze o evropské kulturní výjimečnosti odmítá a tvrdí, že Evropa zbohatla na úkor zbytku světa, skrze plundrování a vykořisťování kolonií. Americký historik James Blaut považuje rok 1492, kdy Kryštof Kolumbus přistál u amerických břehů, za „předěl mezi fundamentálně odlišnými evolučními epochami.“ Od té doby Evropa nasávala suroviny, zlato a otroky a záměrně udržovala ostatní země ve stavu zaostalosti.

Zuřivá debata mezi dvěma skupinami má společného jmenovatele – kulturu. Jiní vědci hledají vysvětlení jinde. Americký geograf a fyziolog Jared Diamond připisuje hlavní roli v evropské růstové story přírodním podmínkám. Podle něj měl kontinent výhodu v přítomnosti zdomácnitelných zvířat a rostlin. Jeho populace byla navíc odolnější vůči nemocem. Souhra těchto faktorů vedla k vyšší produktivitě a také hustšímu zalidnění. To zase umožnilo rozvoj měst, samospráv, vzdělaných tříd, které dále přispívaly k hospodářskému rozkvětu, atd.

Další skupina akademiků tyto závěry vášnivě odmítá jako „environmentální determinismus,“ v němž jsou přírodní podmínky jedinou hnací silou lidského chování. Joel Mokyr z Northwestern University Diamondovu práci neodsuzuje, ale tvrdí, že i když jsou geografické a fyziologické aspekty důležité, nepodávají o ekonomické historii ucelený obrázek. Vzestup Evropy podle něj umožnilo mnoho nejrůznějších skutečností, včetně rozvoje kritického myšlení a pádu mnoha církevních dogmat v 16. století. Ekonom Daron Acemoglu v knize o úpadku velmocí „Why Nations Fall“ zmiňuje Slavnou revoluci v Británii z roku 1688, která oslabila pravomoci panovníka. Po ní se prý lidé přestali bát, že jim vrchnost sebere těžce vydobytý majetek, což měl pozitivní efekt na hospodářskou aktivitu.

Podle Mokyra k Velké divergenci přispělo mnoho faktorů, přičemž žádný z nich nemohl být sám o sobě dostatečně silný. Takový závěr možná někoho neuspokojí, avšak v době všeobecného zatracování „vrozené lenosti“ národů předluženého jižního křídla eurozóny možná neuškodí připomenout, že kultura za všechno nemůže.

(Zdroje: Free Exchange, Mokyr, J. ‘Innovation in a historical perspective: tales of technology and evolution’, in Steil, B., Victor, D. G., & Nelson, R. R. (Eds.). (2002). Technological innovation and economic performance. Princeton University Press, Pomeranz, K. (2009). The great divergence: China, Europe, and the making of the modern world economy. Princeton University Press.)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data