Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: ČNB opět řekla ne. ČEZ a KB výš, NWR pod tlakem

Týden na pražské burze: ČNB opět řekla ne. ČEZ a KB výš, NWR pod tlakem

27.09.2013 18:27
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Celkově ziskový byl právě uplynulý týden na pražské burze v čele s více jak 2% zisky akcií ČEZ a Komerční banky a v závěsu s tabákovým titulem Philip Morris ČR. Index PX připsal 0,84 % na 959,80 bodu. Sestupnou stranu znovu vedlo těžební NWR a diskuse kolem budoucnosti dolu Paskov i firmy. K poklesům se přidala Erste a Telefónica CR.

Měnové jednání ČNB ano intervencím nepřineslo, ponechání sazeb nepřekvapilo. Bankovní rada se nad zásahem na koruně podruhé neshodla, guvernér ČNB Singer následně alespoň upozornil, že pravděpodobnost jejich spuštění zůstává vysoká.

Výhled pro rok 2013 potvrdila Erste, na úrovni nákladů rizik mírně zlepšila Komerční banka. ČEZ zvažuje budoucí investice s ohledem na vývoj cen elektřiny a připouští riziko odpisů u plynových elektráren. K jednotlivým korporátním událostem podrobněji níže…

Vítězové a poražení pražské burzy:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
ČEZ 2,77 501,50 NWR -6,62 27,50
KB 2,17 4230,00 Erste -1,77 601,00
PM ČR 1,81 10900,00 Telefónica CR -1,65 292,00
TMR 1,69 1200,00 Orco -0,83 59,70
Pegas 1,58 573,90
VIG 1,50 986,60
Fortuna 102,30 1,29
Unipetrol 171,50 0,82
CETV 100,00 0,00

 

Do úvodu nové týdne Praha nastoupila poklidně a s nižšími objemy, které burzu v zásadě provázely celým týdnem. PX připsal 0,56 %. Úvod dne ovlivnily zahraniční události a data, na kterých trh připisoval solidní zisk. CDU/CSU německé kancléřky Angely Merkelové ovládla německé parlamentní volby a jen těsně jí unikla absolutní většina v dolní komoře. Hledat nicméně bude muset nového koaličního partnera, protože dosavadní – FDP - přišel proti předchozím volbám o dvě třetiny podpory a do parlamentu se nedostal. Merkelová již hovořila se sociálními demokraty SPD ( 41,5 % + 25,7 % ve volbách), kteří jsou bráni jako pravděpodobný nový partner do velké koalice. Ti ale nyní v závěru týdne o koalici jednají a zvažují vnitrostranické hlasování o kroku, což celé povolební vyjednávání ztíží a prodlouží. Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu v září vykázala nejprudší růst za poslední půlrok, ukázal pak v pondělí ráno první odhad společnosti HSBC mezi nákupními manažery. Na datech rostl akciový trh i například australský dolar.

Televize Nova pro příští rok počítá s růstem cen reklamy. CETV také oznámila spolupráci s poskytovatelem softwarových řešení pro TV, společností Alticast. Ta bude od září zajišťovat na českém trhu internetovou videopůjčovnu televize Nova Voyo v rámci nového řešení Voyo Player STB. NWR oznámila jmenování Petera Dormanna do pozice ředitele prodeje a marketingu společnosti. Dormann povede obchodní tým společnosti a ponese klíčovou odpovědnost za zajištění strategického cíle stát se do roku 2017 evropským lídrem v těžbě a prodeji koksovatelného uhlí.

Zisky si připsaly i defenzivní tituly jako Philip Morris ČR a Telefónika CR. U její mateřské skupiny Telefónica statistika ukázala na odliv klientů na domácím španělském trhu směrem k levnější konkurenci a virtuálním operátorům pod tlakem vleklé krize v zemi.

V úterý index PX za opět podprůměrného objemu posílil o 0,51 %. Přes polovinu obchodů zajistil ČEZ. Analytici Komerční banky snížili své investiční doporučení pro akcie ČEZ z „držet“ na „prodat“ a cílovou cenu z 498 korun na 450 korun. Akcie se prý již od začátku měsíce dostaly vysoko a ziskovost a dividendu v příštích letech donutí k propadu nízké ceny elektřiny na trhu. ČEZ uvedl, že první blok JE Temelín dosáhl po plánované odstávce plného výkonu a zároveň byl zvýšen výkon obou bloků o čtyři procenta. Od pondělí má tak elektrárna jmenovitý elektrický výkon dvakrát 1055 MWe, dosavadní výkon tedy zvýšila o 80 MWe. Díky tomu může Temelín vyrobit za rok přibližně o 600 tis MWh elektřiny více. Rumunská státní společnost Electrica S.A. zvýšila částku požadovanou v arbitráži po skupině ČEZ z 18,8 mil. EUR na 82 mil. EUR. Peníze požaduje za údajné porušení privatizační smlouvy. ČEZ obvinění odmítá a podal návrh na zamítnutí žaloby.

Finanční skupina PPF Group, která je považována za favorita pro vstup na telekomunikační trh v LTE aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě v ČR, podle zdrojů médií vyhodnocuje plány na převzetí jednoho ze tří stávajících mobilních operátorů. ČTÚ vyhlásil novou aukci v srpnu, přihlášky je možno podávat do konce září (tedy pondělka). Aukce pak má začít do poloviny listopadu. Dle dostupných informací účast potvrdily Telefónica CR a T-Mobile, Vodafone a PPF si verdikt schovávají do pondělka.

Ani polovina týdne nepřinesla na pražskou burzu výraznější změnu celkové aktivity a index PX za objemu ve výši 450 milionů korun ztratil k úrovni 960 bodů. Obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda prodal 24. 9. celkem 30 tisíc akcií, z toho 20 tisíc kusů na ceně 495 a 10 tisíc kusů na 499 , ukázalo regulatorní hlášení ČNB. Šéf pro strategii skupiny ČEZ vystoupil na konferenci agentury Reuters zaměřené na investice a uvedl, že firma investice v následujících letech zvažuje s ohledem na vývoj cen elektřiny. Připustil riziko odpisů u plynových elektráren a potvrdil, že otázka změny dividendové politiky kvůli Temelínu nyní ani v blízké budoucnosti není na pořadu dne.

Prezident Zeman nadnesl využití bytů OKD, spravovaných RPG Byty, za účelem sociální těžby v Paskově. Myšlenku podpořil i premiér v demisi Rusnok. RPG Byty názor jednoznačně odmítla s tím, že jde o dlouhodobě samostatnou společnost, nikoli NWR ani OKD, a nemá povinnost podporovat jejich těžební aktivity. Smíšeně končily bankovní tituly. Erste končila s 0,7% ztrátou, KB se držela u 4170 za akcii. Capital Intelligence na Komerční bance po závěru obchodování potvrdila rating "BBB+/A2" s výhledem stabilním a FSR rating (finanční síly) na stupni "BBB". Hodnocení je podpořeno "silnou likviditou, komfortní kapitalizací, kvalitou aktiv a silnou ziskovostí".

Více jak 600 tisíc kusů akcií bylo zobchodováno na Telefónice CR na průměrné ceně 302 . Erste potvrdila na titulu doporučení „redukovat“ s cílovou cenou 280 . Připomněla mimo jiné myšlenku ČSSD po volbách uvalit na telekomunikace, energetiky i finance sektorovou 25-30% daň. To by dvouciferně ubralo ze ziskovosti a velmi pravděpodobně vedlo k vynucené potřebě snížení odměny pro akcionáře. Z menších zástupců mírně ztrácelo realitní Orco, Fortuna i CETV. Ta se v rámci nové sektorové analýzy Erste dočkala sníženého doporučení „redukovat“ z dosavadního „akumulovat“. Erste ale zároveň zvýšila cílovou cenu ze 4 na 5 USD (cca 96 Kč). Podle analytiků skupina díky jarní emisi nových akcií významně vylepšila svou finanční rozvahu a trh pozitivně reagoval na odchod Adriana Sarba z čela společnosti. Důsledkem je výrazné navýšení valuační prémie vůči konkurentům, která „není opodstatněná“.

Vláda ve středu schválila zákonné opatření ke změnám daní. To v souladu s výtkami Senátu nepočítá se zrušením daně z dividend od roku 2014, ale zároveň prodlužuje daňový test na 3 roky a vymezuje investiční fondy, které mají fondové zdanění 0 procent. Premiér v demisi Jiří Rusnok vyjádřil přesvědčení, že zákonné opatření v Senátu bez problému projde. Na první schůzi po volbách jej pak musí schválit i Sněmovna.

Čtvrteční seance na pražskou burzu přinesla nejnižší aktivitu týdne a index PX mírně ztratil. Objem obchodů dosáhl pouhých 281 milionů korun.
 
Komerční banka uzavírala u 4168 . Pavel Čejka, provozní ředitel Komerční banky na stejné konferenci uvedl, že očekává návrat růstu tržeb banky v příštím roce díky oživení úvěrové aktivity. Vylepšil navíc letošní cíl pro náklady rizika z avizovaných 50-60 bps na 50 bps. Čejka také řekl, že Komerční banka, stejně jako další velké banky, neztratila příliš klientů kvůli zostřené konkurenci, ale že nárůst konkurence ukrojil z celkové ziskovosti celého sektoru domácích bank. Dozorčí rada Komerční banky dnes také informovala, že na návrh výboru pro odměňování a personální otázky opětovně zvolila členem představenstva pana Petera Palečku s účinností od 8. října 2013.

Během odpolední části utržila ztráty rakouská Erste, která jednak následovala svůj primární trh ve Vídni a jednak ji nepomohlo odpolední posílení koruny vůči euru z úrovní 25,87 na 25,7. To přišlo následkem rozhodnutí ČNB ponechat sazby beze změny a opět negativního hlasování o spuštění devizových intervencí. Guvernér Singer se přesto snažil akcentovat jejich "vysokou pravděpodobnost". Prezentace Erste z bankovní konference BoA/ML potvrzuje slovy finančního ředitele Gernota Mittendorfera výhled Erste pro rok 2013, hovořící o 5% poklesu meziročně na provozní úrovni a poklesu nákladů rizik meziročně o 10-15 %. Erste také uvedla, že splacení participačního kapitálu včetně státní pomoci, které uskutečnila v srpnu, povede od roku 2014 a dál ke kladnému vlivu na zisk na akcii.

Pražská burza v závěru týdne posílila o 0,3 % a index PX tak rozšířil svůj týdenní zisk na 0,8 %. Západoevropské burzy procházejí v závěru týdne výběrem zisků a míří k první týdenní ztrátě po třech týdnech růstu. Středoevropské burzy odevzdaly většinu dopoledních zisků, když maďarský BUX v závěru ztrácí 0,4 %, polský WIG 20 klesá o 0,7 %, zatímco rakouský ATX roste o mírných 0,1 %.

O růst pražské burzy se dnes postaraly především akcie ČEZu, Komerční banky a pojišťovny VIG. Akcie ČEZu dokázaly v tomto týdnu posílit již počtvrté, a tak se jim po týdenní pauze podařilo zavřít nad hranicí 500 . Cena elektřiny s dodávkou v příštím roce na německé energetické burze v závěru klesá o 0,9 % na 38,8 EUR/MWh.

Akcie Komerční banky při absenci nových zpráv zabraly nejvíce za dva týdny, a tak zavřely nejvýše za poslední týden na 4230 . Akciím bank se ale obecně v Evropě moc nedařilo, když index evropských bank Stoxx 600 Banks v závěru ztrácí 0,45 %. Na tento negativní sentiment v sektoru doplatily akcie Erste Bank, které oslabily o 0,4 %, když poklesly již počtvrté v řadě. Za celý týden tak odepsaly bezmála 2 %. Prudký výběr zisků zasáhl akcie NWR, které propadly nejvíce za týden na téměř třítýdenní minimum, když oslabily o 5,5 % na 27,5 . Na NWR analytici Bank of America/Merrill Lynch potvrdili doporučení "underperform" s cílovou cenou 19 GBp, tedy cca 6 korun.

Jednotlivé zprávy k tuzemských akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů